ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διπλωματικές πηγές:Ικανοποίηση από την απόφαση Unesco για την Αγιά Σοφιά

14:19 - 23 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
Διπλωματικές πηγές:Ικανοποίηση από την απόφαση Unesco για την Αγιά Σοφιά
Κατά τη διάρκεια της 44ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομίας της Unesco, υιοθετήθηκε απόφαση αναφορικά με την μετατροπή σε μουσουλμανικά τεμένη της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας από την Τουρκία. Όπως επισημαίνεται από διπλωματικές πηγές, η απόφαση ικανοποιεί την Ελλάδα, δεδομένου του ότι ανταποκρίνεται στις βασικές επιδιώξεις της χώρας.

Η εν λόγω απόφαση αποτυπώνει, μεταξύ άλλων, τη βαθύτατη λύπη της Επιτροπής για την έλλειψη διαλόγου και σχετικής πληροφόρησης των προθέσεων της Τουρκίας για την αλλαγή του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας και τούτο παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις οδηγίες των κατευθυντήριων γραμμών του Οργανισμού.

Επιπλέον, επισημαίνει την έντονη ανησυχία της για τις επιπτώσεις που αυτές οι αλλαγές θα επιφέρουν στον οικουμενικό χαρακτήρα των δυο μνημείων και καλεί την Τουρκία να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της και να προχωρήσει σε διάλογο πριν αποφασίσει οποιαδήποτε άλλη ριζική αλλαγή η οποία θα αφορά τα δύο μνημεία.

Κλείνοντας, με την απόφαση ζητείται από την Τουρκία να καταθέσει στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, μέχρι τη 1η Φεβρουαρίου 2022, ενημερωμένη έκθεση των εργασιών συντήρησης των δυο μνημείων προκειμένου το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο της Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα συμμετέχει ως παρατηρητής στη συγκεκριμένη επιτροπή όπου συμμετέχουν 21 κράτη-μέλη, έχοντας βέβαια θέσει υποψηφιότητα για την επόμενη περίοδο. Ως εκ τούτου, η ελληνική πλευρά και ειδικότερα το υπουργείο Εξωτερικών σε στενό συντονισμό με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προέβησαν σε φιλικές κρούσεις προς τα κράτη μέλη της εν λόγω Επιτροπής με στόχο αφ' ενός να επιτευχθεί θετικό για την χώρα μας λεκτικό, και, αφ' ετέρου να αντικρουστούν αντίστοιχες προσπάθειες της Τουρκίας, που επιπλέον προσπάθησε, ανεπιτυχώς να αποφύγει την υιοθέτηση του λεκτικού αυτού, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Καταλυτικό ρόλο στις προσπάθειες της Ελλάδας φέρεται να διαδραμάτισε η Αίγυπτος, σημείωναν οι ίδιες πηγές. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε συζητήσει εκτενώς το ζήτημα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι και άλλους υπουργούς φιλικών προς την Ελλάδα κρατών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.