ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το 15.92% των Ελλήνων πιστεύει στη θεωρία συνωμοσίας του 5G Κύριο

17:54 - 24 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
Το 15.92% των Ελλήνων πιστεύει στη θεωρία συνωμοσίας του 5G
Μία ενδιαφέρουσα έρευνα για την ψυχική υγεία καθώς και τις θεωρίες συνωμοσίας εντός της πανδημίας παρουσίασε ο καθηγητής ψυχιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Φουντουλάκης, κατά τη διάρκεια της Σύνοδος Κορυφής του ΠΟΥ στην Αθήνα με κεντρικό θέμα τις «συνέπειες της Covid-19 στην Ψυχική Υγεία και στα συστήματα παροχής υπηρεσιών υγείας».

Στη μελέτη παρουσιάζονται ενδεικτικά στοιχεία τόσο για το πώς η ψυχολογία των πολιτών επηρεάστηκε κατά τη διάρκεια των lockdown, όσο και για το πώς εξαπλώθηκαν οι θεωρίες συνωμοσίας στην κοινωνία.

Ψυχική υγεία και lockdown

Ο καθηγητής ανέφερε σε πρώτη φάση πως η περίοδος των lockdown επηρέασε τη ψυχολογική υγεία των πολιτών από 40 χώρες που ρωτήθηκαν. 

Από την έρευνα βγήκε ως ενδεικτικό αποτέλεσμα πως το 40% των συμμετεχόντων χρειάστηκε συναισθηματική στήριξη από άλλα μέλη της οικογένειάς τους.

Επιπλέον, το 1/3 όσων συμμετείχαν δεν εργάστηκαν την περίοδο της καραντίνας, κάτι που τους προκάλεσε στρες. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι και το στοιχείο που σχετίζεται με τις τάσεις αυτοκτονίας που παρουσίασε σχεδόν ένας στους 6 πολίτες που δεν δούλεψε στην καραντίνα.

Ειδικότερα, το 9.92% όσων δεν δούλεψαν στην καραντίνα είχαν περισσότερο άγχος και στρες, το 11.53% καταθλιπτικά αισθήματα και το 17.16% αυτοκτονικές τάσεις.

Το 17% των συμμετεχόντων εμφάνισαν κλινική κατάθλιψη, η πλειονότητα των οποίων ήταν γυναίκες.

Καθοριστικής σημασίας αναφορικά με το αν οι άνθρωποι θα ανέπτυσσαν κατάθλιψη ή όχι, ήταν το ιστορικό ψυχικής νόσου. Όπως επεσήμανε ο κ. Φουντουλάκης στο συνέδριο, όσοι δεν είχαν κανένα ίχνος κατάθλιψης στο ιστορικό τους, οι πιθανότητες ήταν πολύ μικρές έως και ελάχιστες να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Ο πλέον καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξης της κατάθλιψης, από την άλλη, θεωρείται η διπολική διαταραχή.

Ο ίδιος υπογράμμισε, επίσης, πως σε μία αδρή εκτίμηση για ολόκληρη της διάρκεια της πανδημίας από τις 40 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, η κατάθλιψη κυμαινόταν περίπου στο 12%. Αν αυτό ισχύει, τότε μιλάμε για διπλασιασμό στο ποσοστό της κατάθλιψης μέσα στην περίοδο του lockdown.

Πανδημία και θεωρίες συνωμοσίας

Επιπλέον, στην έρευνα δόθηκε έμφαση και στις θεωρίες συνωμοσίας, που σύμφωνα με τον καθηγητή παραμένουν ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα καθώς από την έρευνα το 50% των ερωτηθέντων θεωρεί πως το εμβόλιο προϋπήρχε της πανδημίας.

Σε σχέση με τη θεωρία για το 5G, η έρευνα έδειξε πως έγινε αποδεκτή από το 1/3 όσων συμμετείχαν στην μελέτη. 

Ο καθηγηγής υποστήριξε πως η λέξη «αρνητής» δεν είναι κάποια καινούργια έννοια, καθώς αρνητές υπήρχαν ακόμη και τον 18ο αιώνα όταν ο κόσμος υπέφερε από ευλογιά.

«Η συνωμοσιολογία είναι μέρος της υγιής ψυχολογικής λειτουργίας. Οι περισσότεροι που της ενστερνίζονται δεν έχουν ψυχική νόσο, απλώς αυτό δείχνει πως οι άνθρωποι λειτουργούν ψυχολογικά», σχολίασε ο ίδιος.

Όπως αποτυπώνεται και στα δεδομένα της έρευνας, το 72.67% των ατόμων που ρωτήθηκαν δεν πιστεύουν καθόλου στις θεωρίες συνωμοσίας με 5G, ωστόσο το 15.92% απάντησε πως πιθανότατα και ΝΑΙ να τις πιστεύει.

Ο καθηγητής σημείωσε, βέβαια, πως η αναλογία των υγειονομικών και των γιατρών που πιστεύει σε θεωρίες συνωμοσίας είναι πάρα πολύ μεγάλο.

Ειδικότερα, το 14.75% των γιατρών και το 27.22% των νοσηλευτών που συμμετείχαν αποδέχτηκαν την θεωρία συνωμοσίας με το 5G. 

Το 1/3 του υγειονομικού προσωπικού, επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα πιστεύει έστω σε μία θεωρία συνωμοσίας.

Κλείνοντας, ο κ. Φουντουλάκης παρουσίασε μία ειδική μελέτη που εκπονήθηκε και αφορά τη χρήση μάσκα σε τέσσερις πόλεις της Ελλάδας.

Η «μελέτη παρατήρησης» έδειξε πως το 80% του πληθυσμού φορούσε τη μάσκα σωστά. Αυτομάτως αυτό σημαίνει πως το υπόλοιπο 20% δεν φορούσε τη μάσκα σωστά.

Συγκεκριμένα, το 10.8% είχε έξω τη μύτη του, ενώ το 6.2% την είχε ακόμη και κάτω από το σαγόνι. 

Σημειώνεται πως για να πραγματοποιηθεί η έρευνα υπήρξε μία συνεργατική προσπάθεια από την Σχολή Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου, τον ΠΙΣ και την Παγκόσμια Ένωση Ψυχιάτρων.

Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν ήταν ανώνυμα. Τα αποτέλεσμα είναι ενδεικτικά και συλλέχτηκαν από 55.000 ανθρώπους σε 40 χώρες.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:22 - 24 Ιουλ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.