ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανησυχία για τα «κόκκινα» νησιά-Σύσκεψη Επιτροπής και απόβαση αστυνομικών

09:38 - 29 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
Ανησυχία για τα «κόκκινα» νησιά-Σύσκεψη Επιτροπής και απόβαση αστυνομικών
Έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί η έκρηξη κρουσμάτων στους ειδικούς, θέτοντας, μάλιστα, αρκετά νησιά κοντά στον «κόκκινο» συναγερμό.

Φανερή είναι η ανησυχία τυχόν εκτροχιασμού της κατάστασης, γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο τον τουρισμό, που βλέπει πληθώρα περιοχών- σημαντικών προορισμών να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοή από το «κόκκινο». Ενδεικτικά, ο δείκτης θετικότητας (Rt) σε αρκετές περιοχές ξεπερνά το 4%, ακόμη και το 5%, φέρνοντας το ενδεχόμενο νέων τοπικών lockdown πιο κοντά στους κατοίκους των περιοχών.

Στη συνεδρίαση των Επιστημόνων, η οποία θα διεξαχθεί σήμερα (29/7) θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης στα νησιά μας, και πιθανώς, να υπάρξουν εισηγήσεις για νέα μέτρα έτσι ώστε να μην καταστεί ανεξέλεγκτη η κατάσταση.

Τα «κόκκινα» νησιά

Όπως φαίνεται και από τα δεδομένα που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ εχθές, κατά την εβδομάδα 19 Ιουλίου-25 Ιουλίου το ποσοστό θετικότητας ήταν 3.26% σε σύνολο 540.283 εργαστηριακών ελέγχων και 0.79% σε σύνολο 894.838 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.46%.

Ειδικότερα, το ποσοστό θετικότητας (Rt) υπερέβη κατά πολύ το 4% σε τρία νησιά:

  • Πάρο: 5,51%
  • Μύκονο: 4,27%
  • Τήνο: 4,20%

Λίγο πιο χαμηλό είναι το ποσοστό θετικότητας σε Ρέθυμνο και Θήρα, όπου το Rt αγγίζει το 3,76% και 3,40%, αντίστοιχα. Παράλληλα, στο «κόκκινο» βρίσκεται η περιφερειακή ενότητα Νήσων (τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα), με σύνολο θετικότητας 2,64%, αλλά και η Νάξος με 2,48%.

Συναγερμός σε Ίο, Πάρο και Κρήτη

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προειδοποίησε ότι η κατάσταση στην Ίο είναι οριακή και ο κίνδυνος lockdown στο νησί είναι ορατός. Ο ίδιος τόνισε ότι λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κοροναϊού, είναι ορατός ο κίνδυνος το νησί να «κλείσει» γιατί οι επιχειρηματίες δεν λαμβάνουν μέτρα.

Ήδη εφαρμόζεται σχέδιο εκτάκτου ανάγκης από την αστυνομία και την Πολιτική Προστασία σε Ίο και Πάρο προκειμένου να συνδράμουν στην εφαρμογή των μέτρων και να αποφευχθεί το lockdown στο νησί. Σε κρίσιμη κατάσταση είναι η επιδημιολογική κατάσταση και σε Μύκονο και Κρήτη.

Σήμερα αναμένεται να φτάσουν στην Ιό 30 αστυνομικοί, ομάδα ΟΠΚΕ και της Ασφάλειας, από την Αθήνα. Επίσης, στην Πάρο μεταβαίνει κλιμάκιο 15 αστυνομικών.

Στη ζώνη κινδύνου παραμένει η Κρήτη με 281 κρούσματα την προηγούμενη ημέρα, ενώ αυξημένος αριθμός μολύνσεων καταγράφεται στην Ρόδο (71), στη Ζάκυνθο (45), στη Χίο (41), στην Κέρκυρα (30), στη Λευκάδα (23) αλλά και στην Πάρο (22). Από πλευράς θετικότητας η Πάρος αναδεικνύεται πρωταθλήτρια με ποσοστό 5,51% μετά είναι η Μύκονος με 4,27% και ακολουθεί το Ρέθυμνο με 3,76%.

Τα «πράσινα» νησιά στον δείκτη θετικότητας

Η επιδημιολογική εικόνα δεν βρίσκεται στο «κόκκινο» σε όλα τα νησιά, καθώς υπάρχουν και εκείνα όπου ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω από το 1%:

  • Θάσος: 0,09%
  • Κέα-Κύθνος: 0,17%
  • Σάμος: 0,44%
  • Ιθάκη: 0,46%
  • Ικαρία: 0,73%
  • Κεφαλονιά: 0,74%
  • Σποράδες: 0,88%
  • Σύρος: 0,92%

«Πράσινες» σε σχέση με τον δείκτη θετικότητας είναι και άλλες περιοχές, όπως η Χαλκιδική με 0,76% αλλά και η Πρέβεζα με 0,60%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.