ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κώστας Σεγρεδάκης Δ/ντης ανάλυσης Praxis International

11:16 - 04 Σεπ 2007 | Συνεντεύξεις
Μετά και την ολοκλήρωση των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων εξαμήνου από τις εισηγμένες εταιρείες, το ερώτημα που γεννάται είναι αν αυτά είναι ικανά να δώσουν τέλος στην κρίση που ξέσπασε στις αγορές, λόγω των subprime δανείων, ή αν αυτή η κρίση δεν είναι και τόσο εύκολο να ξεπεραστεί. Ο διευθυντής του τμήματος ανάλυσης Praxis International, Κωνσταντίνος Σεγρεδάκης απαντά στις ερωτήσεις του «R» για τα θέματα αυτά. Ο κ.Σεγρεδάκης εκτιμά πως η εγχώρια αγορά έχει περιθώρια ανόδου, αλλά συνιστά προσοχή καθώς η μεταβλητότητα ενδέχεται να παραμείνει.

Θεωρείτε κ.Σεγρεδάκη ότι η κρίση που έχει ξεσπάσει στα subprime δάνεια μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί και να μην συνεχίσει να απασχολεί τις αγορές;

Η κρίση που έχει ξεσπάσει στην αγορά τιτλοποιημένων δανείων μειωμένης εξασφάλισης στις ΗΠΑ, πιθανότατα να μην ξεπεραστεί εύκολα στο άμεσο μέλλον, καθώς σχετίζεται με τις τιμές των ακινήτων, τα αποθέματα των κατοικιών τα οποία διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα καθώς και το ύψος των επιτοκίων. Παράλληλα υπάρχει η πιθανότητα, οι ενέργειες των Κεντρικών Τραπεζών να μην έχουν το ανάλογο αποτέλεσμα στην διαχείριση της κρίσης και να χρειαστούν πιο δραστικές κινήσεις, για να επανέλθει σε ισορροπία το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σημειώνεται ότι οι αγορές χρήματος προεξοφλούν, ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο επίπεδο του 4,0%, ενώ για την FED προεξοφλείται ότι θα προχωρήσει σε μείωση των πραγματικών επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους.

Πως είδατε τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι εισηγμένες εταιρείες για το πρώτο εξάμηνο του 2007;

Αναφορικά με τα αποτελέσματα 6μήνου 2007 το σύνολο των εισηγμένων εταιρειών αν και παρουσιάζεται αύξηση των καθαρών κερδών της τάξεως του 31,8% ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις παρουσιάστηκαν σημαντικά μη επαναλαμβανόμενα κέρδη (πχ ΕΛΤΕΒ, Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς κτλ) καθώς επίσης και αντιστροφές προβλέψεων (με χαρακτηριστικότερες των εταιρειών ΟΠΑΠ και ΔΕΗ) που οδήγησαν σε σημαντική βελτίωση των συνολικών ρυθμών ανάπτυξης της εταιρικής κερδοφορίας.

«Ατμομηχανή» της κερδοφορίας εξακολουθούν να αποτελούν τα κέρδη των τραπεζών τα οποία στο σύνολό τους παρουσιάζουν ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 60,2% ενώ αντιστοιχούν στο 50% της κερδοφορίας των εισηγμένων. Η εν λόγω τάση απεικονίζεται ανάγλυφα αν από το σύνολο των εισηγμένων εταιρειών αφαιρέσουμε τα αποτελέσματα του τραπεζικού κλάδου, όπου σε αυτή την περίπτωση καταγράφεται μείωση της συνολικής κερδοφορίας κατά 1,1%.

Όσον αφορά το δείκτη FTSE 20, όπου 9 στις 20 είναι τράπεζες, ο ρυθμός αύξησης της κερδοφορίας ανέρχεται σε 42%. Ωστόσο, αν από το δείκτη αφαιρέσουμε τα αποτελέσματα των τραπεζών παρουσιάζεται υποδιπλασιασμός του ρυθμού ανάπτυξης των κερδών (19,9%), ενώ αν προσαρμόσουμε τα μεγέθη για τα μη επαναλαμβανόμενα κέρδη της ΕΛΤΕΒ και τις αντιστροφές προβλέψεων του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ τότε ο ρυθμός ανάπτυξης της κερδοφορίας περιορίζεται σε 4,7%.

Αρνητική έκπληξη αποτελούν τα αποτελέσματα του δείκτη FTSE 40 όπου παρουσιάζεται μείωση των λειτουργικών κερδών και των καθαρών κερδών κατά 12,4% και 39,3% αντίστοιχα οδηγώντας σε επιδείνωση της κατάστασης σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2007 (μείωση καθαρών κερδών κατά 7,0%). Η επιδείνωση οφείλεται αφενός στη ζημιογόνο χρήση της Τεχνικής Ολυμπιακής, αλλά και στα περυσινά έκτακτα κέρδη των ομίλων, Μυτιληναίος, Vivartia, Infoquest, καθώς και στη σημαντική μείωση της κερδοφορίας των εταιριών Αστήρ, Βωβός, Forthnet, Μαίλλης, Lamda Dev. κτλ.

Όσον αφορά τον αντιπροσωπευτικό δείκτη FTSE International παρουσιάζεται οριακή αύξηση των λειτουργικών κερδών (+2,7%), ενώ τα καθαρά κέρδη παρουσιάζουν αύξηση της τάξεως του 32,9%, από την άλλη πλευρά αν αφαιρέσουμε τα αποτελέσματα του τραπεζικού κλάδου ο ρυθμός ανάπτυξης της κερδοφορίας περιορίζεται στο μισό.

Με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2007 θεωρούμε ότι οι εκτιμήσεις για ρυθμούς ανάπτυξης συνολικής ανάπτυξη κερδοφορίας 2007 μεταξύ 17% - 20% είναι πιθανό να επιτευχθούν. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να επισημάνουμε τη γνωστή μονοδιάστατη διάρθρωση του ΧΑ, όπου 45% της κεφαλαιοποίησης (Τραπεζικός Κλάδος) παράγει το 60% της κερδοφορίας, γεγονός, που παρά τις θετικές προσδοκίες για τον κλάδο την επόμενη 3τία μας προκαλεί προβληματισμό σε ενδεχόμενη αλλαγή της τάσης της κερδοφορίας του κλάδου και τις πιθανές επιπτώσεις στο ΧΑ.

Που πιστεύετε ότι είναι η δίκαιη τιμή της αγοράς και τι συστήνετε στους επενδυτές στην παρούσα φάση;

Σε επίπεδο αποτίμησης εκτιμούμε ότι ΓΔ δικαιολογεί αποτίμηση σε όρους εκτιμώμενο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.