ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Aνεξέλεγκτη η φωτιά στα Βίλια - Κατευθύνεται προς Μέγαρα

16:57 - 19 Αυγ 2021 | Ειδήσεις
Aνεξέλεγκτη η φωτιά στα Βίλια - Κατευθύνεται προς Μέγαρα
Σε εξέλιξη βρίσκεται η ανεξέλεγκτη πυρκαγιά στην περιοχή των Βιλίων, που -πέραν των άλλων- έχει καταστρέψει ή προκαλέσει σημαντικές ζημιές και σε σπίτια, στο τόξο Οινόη, Καραούλι, Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, ΤΙΤΑΝ, όπου οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έδωσαν σκληρή μάχη τη νύχτα και το πρωί προκειμένου να μην μπουν οι φλόγες στους οικισμούς.

Βέβαια, η φωτιά στο πέρασμα της έκαψε σπίτια και αποθήκες, οι οποίες ήταν σε απόσταση από τους οικισμούς και μέσα στο δάσος, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει καταγραφή, κάτι που θα γίνει αφού ελεγχθεί η πυρκαγιά.

Από το μεσημέρι φαίνεται πως η φωτιά δεν είναι επικίνδυνη προς την πλευρά των οικισμών. Όμως, ένα μεγάλο μέτωπο κατακαίει στο όρος Πατέρα και έχει κατεύθυνση προς το Πεδίο Βολής στο Κανδήλι Μεγάρων, όπου έχει φτάσει περίπου στα 5-6 χιλιόμετρα, καθώς πνέουν βόρειοι- βορειοανατολικοί άνεμοι, οι οποίοι ωθούν τις φλόγες προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με στελέχη του ΠΣ, στην περιοχή αυτή αρχίζει μια βραχώδης έκταση άνευ βλάστησης και εκφράζουν την εκτίμηση ότι η φωτιά θα σταματήσει εκεί.

Παράλληλα, βοηθητικό είναι το γεγονός πως στο σημείο αυτό πνέουν ασθενείς άνεμοι (2 μποφόρ στα Μέγαρα), ενώ στο υπόλοιπο κομμάτι, πιο βόρεια προς την Οινόη, έχει κατά διαστήματα ριπές 4 έως 6 μποφόρ.

Εκείνο που απασχολεί τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι ότι τις απογευματινές ώρες αναμένεται από την ΕΜΥ ασθενής βροχή, που όμως θα συνοδεύεται από ανέμους, οι οποίοι θα φουντώσουν τις ήδη ενεργές εστίες στην περιοχή.

Στο μέτωπο της φωτιάς παραμένουν και επιχειρούν όλες οι επίγειες δυνάμεις, ενώ από αέρος επιχειρούν περιοδικά 12 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη.

Τεράστιο μέτωπο

Για τεράστιο μέτωπο που εκτείνεται σε έκταση 20 χιλιομέτρων και πλέον κινείται νότια-νοτιοδυτικά προς την περιοχή της Περάμου, όπου η πυροσβεστική προσπαθεί να δημιουργήσει αντιπυρική ζώνη, μίλησε νωρίτερα ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Νίκος Πέππας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι βάσει της πρόβλεψης της ΕΜΥ θα υπάρξει ενίσχυση της ισχύος των ανέμων, κάτι που ενδεχομένως να περιπλέξει τα πράγματα. 

Προηγουμένως, η πυρκαγιά πλησίαζε τους οικισμούς Οινόη και Πανόραμα (πρώην ΤΙΤΑΝ), περιοχές όπου έχουν επικεντρωθεί οι επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων, ούτως ώστε να σταματήσουν την πορεία τους.

Τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα έχουν ενισχυθεί και πλέον επιχειρούν περιοδικά 7 ελικόπτερα και επτά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου και του ρωσικού Beriev-200. Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 427 πυροσβέστες, εννέα 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των 143 πυροσβεστών από την Πολωνία με 46 οχήματα. Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:11 - 19 Αυγ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.