ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ισχύ από 13/9 τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

11:35 - 24 Αυγ 2021 | Ειδήσεις
Σε ισχύ από 13/9 τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους
Τα νέα μέτρα που αφορούν τους ανεμβολίαστους ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη σημερινή (24/8) ενημέρωση στην οποία συμμετείχε και η Διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Καθηγήτρια, Αναστασία Κοτανίδου.

«Μιλάμε για μία πανδημία των ανεμβολίαστων» τόνισε ο κ. Κικίλιας κατά την έναρξη της ομιλίας του και συμπλήρωσε: «Πάνω από το 90% των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι», φράση που επανέλαβε δύο φορές.

«Επιστρέφοντας από τις διακοπές οι Έλληνες κλείνουν εμβολιασμούς» είπε ο υπουργός Υγείας, διευκρινίζοντας ότι χρειαζόμαστε περίπου ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς ακόμη για να φτάσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Πορτογαλία.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως η πολιτεία έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε τα μέτρα δημόσιας υγείας για τους ανεμβολίαστους, τα οποία έχουν ως εξής:

- Καμία παράταση για τις αναστολές εργασίας στους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον την 1η δόση ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης.

- Αναστολή εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας εξηγώντας ότι θα επιβάλλονται πρόστιμα και κυρώσεις για όσους δεν ευθυγραμμιστούν.

- Θα ισχύσουν υποχρεωτικά μέτρα για εργαζόμενους σε κλάδους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Από τις 13 Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ κάθε εβδομάδα, με το κόστος του κάθε τεστ να ανέρχεται στα 10 ευρώ.

- Υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς. Δωρεάν τεστ θα δίδονται μόνο σε μαθητές. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα.

- Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ Covid πριν ταξιδέψουν.

- Στους κλειστούς χώρους εστίασης θα υπάρχει μόνο λειτουργία για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως και 6 μήνες από τη διάγνωση.

- Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης βάσει νόμου έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενους είναι εμβολιασμένοι.

- Χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση.

- Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες (αεροπλάνο, πλοίο, τρένο, ΚΤΕΛ) θα πρέπει να έχουν rapid test 48 ώρες πριν το ταξίδι με δικά τους έξοδα. Αυτό ισχύει για ηλικίες από 12 ετών. Παιδιά 5-12 ετών ταξιδεύουν με self test.

- Σε θέατρα, σινεμά και αρχαιολογικούς χώρους επιτρέπεται είσοδος σε ανεμβολίαστους με rapid test 48 ώρες πριν. Οι εταιρείες μπορούν να επιλέξουν μόνο για εμβολιασμένους. Αν το κάνουν θα λειτουργούν με χωρητικότητα 100%.

- Στα κλειστά γυμναστήρια επιτρέπεται είσοδος ανεμβολίαστων με rapid test 48 ώρες πριν. Μπορούν να λειτουργήσουν ως Covid Free.

- Στα γήπεδα επιτρέπεται είσοδος μόνο για εμβολιασμένους-νοσήσαντες

Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαρτίου 2022.

Κλείνοντας, ο κ. Κικίλας τόνισε ότι τα μέτρα δεν έχουν τιμωρητικό ή πατερναλιστικό χαρακτήρα, αλλά συνιστούν υποχρέωση της πολιτείας απέναντι σε όσους έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό επειδή δεν πρόλαβαν το εμβόλιο, σε όσους έχουν εμβολιαστεί.

Δείτε αναλυτικά τα νέα μέτρα ΕΔΩ

Τελευταία τροποποίηση στις 13:38 - 24 Αυγ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.