ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόστιμα λόγω πανδημίας: €283.350 και αναστολή λειτουργίας σε 38 επιχειρήσεις

15:04 - 18 Οκτ 2021 | Ειδήσεις
Πρόστιμα λόγω πανδημίας: €283.350 και αναστολή λειτουργίας σε 38 επιχειρήσεις
Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α.,Σ.ΕΠ.Ε, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν από 15-17.10.2021 συνολικά 313.207 ελέγχους και κατέγραψαν 824 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 283.350 ευρώ και κύρωση αναστολής λειτουργίας σε   38 επιχειρήσεις.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (285.499).

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

1.Μη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους/Μη τήρηση αποστάσεων

2.Μη ανάρτηση σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας της επιχείρησης

3.Μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος

4.Υπέρβαση του ορίου πελατών εντός των καταστημάτων

5.Εξυπηρέτηση πελατών σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης χωρίς την κατοχή πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης από την covid 19

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Περιφέρεια Αττικής

  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 2.000€ και αναστολή λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών σε επιχείρηση για υπέρβαση μέγιστου αριθμού ατόμων εντός καταστήματος.
  • Η ΕΑΔ επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 2.000€ και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών σε κατάστημα για υπέρβαση του μέγιστου αριθμού των ατόμων (100%) που δύναται να βρίσκονται εντός καταστήματος βάσει αδείας, στον δήμο Αθηνών.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 300€ σε κατάστημα για μη τήρηση της υποχρέωσης ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.
  • Η ΕΑΔ επέβαλε πρόστιμο σε (καφετέρια) ύψους 300€ για μη χρήση μάσκας από εξωτερικό συνεργάτη συνεργαζόμενο της επιχείρησης, στον δήμο Κορυδαλλού.
  • Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμα ύψους 2.700€ σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για υπαλλήλους για μη χρήση μάσκας προστασίας.

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 18.000€ σε (9) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών έκαστο για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά και βεβαιώθηκαν αντίστοιχες παραβάσεις σε κάθε πελάτη.
  • Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμα ύψους 600€ σε ένα (1) κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για δύο (2) υπαλλήλους για μη χρήση μάσκας προστασίας

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για εξυπηρέτηση ορθίων πελατών στον εξωτερικό χώρο.
  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 22.000€ σε (7) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών έκαστο για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς το απαραίτητο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Επιπλέον, επιβλήθηκε στους εν λόγω πελάτες πρόστιμο ύψους 300€ έκαστος.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000€ σε φυσικό πρόσωπο για παραβίαση υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδο του στη χώρα.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 3.000€ σε (10) καταστήματα για μη τήρηση της υποχρέωσης ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.
  • Η ΕΑΔ επέβαλε διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 1.200€ σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους των παραπάνω επιχειρήσεων, στο δήμο Θεσσαλονίκης
  • Η ΕΑΔ επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς το απαραίτητο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Επιπλέον, επιβλήθηκε στους εν λόγω πελάτες πρόστιμο ύψους 300€ έκαστος.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμο ύψους 10.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για υπέρβαση ορίου πελατών.
  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 6.000€ σε (3) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών έκαστο για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς το απαραίτητο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Επιπλέον, επιβλήθηκε στους εν λόγω πελάτες πρόστιμο ύψους 300€ έκαστος.

Περιφέρεια Θεσσαλίας

  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μια (1) σύλληψη του ιδιοκτήτη καταστήματος και προσωρινά υπεύθυνου, επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 2.000€ και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για υπεράριθμους πελάτες εντός του καταστήματος.
  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 10.000€ σε (5) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών έκαστο για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς το απαραίτητο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Επιπλέον, επιβλήθηκε στους εν λόγω πελάτες πρόστιμο ύψους 300€ έκαστος

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμο ύψους 300€ σε επιχείρηση για μη τήρηση της υποχρέωσης ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.
  • Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμα ύψους 1.200€ σε τρία (3) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για τέσσερεις (4) υπαλλήλους για μη χρήση μάσκας προστασίας

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς το απαραίτητο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Επιπλέον, επιβλήθηκε στους εν λόγω πελάτες πρόστιμο ύψους 300€ έκαστος.

Περιφέρεια Κρήτης

  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 10.000€ σε (5) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών έκαστο για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς το απαραίτητο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Επιπλέον, επιβλήθηκε στους εν λόγω πελάτες πρόστιμο ύψους 300€ έκαστος.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 900€ σε (3) καταστήματα για μη τήρηση της υποχρέωσης ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμο συνολικού ύψους 300€ σε κατάστημα για μη ανάρτηση κανόνων λειτουργίας.

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμα συνολικού ύψους 4.000€ σε (2) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και επτά (7) ημέρες αναστολή λειτουργίας έκαστο για ανεμβολίαστους εργαζόμενους χωρίς διαγνωστικό τεστ.

Επικράτεια

  • Η ΔΙ.Μ.Ε.Α πραγματοποίησε (155) ελέγχους σε αντικείμενα για την εφαρμογή των μέτρων κατά του COVID-19, που έλαβαν χώρα σε Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
  • Τα κλιμάκια της ΕΑΔ διενήργησαν ελέγχους σε εκατόν έξι (106) αντικείμενα, σε δύο χιλιάδες δεκατέσσερα (2.914) φυσικά πρόσωπα και ελέγχθηκαν οκτακόσια εξήντα ένα (861) πιστοποιητικά εμβολιασμού/νόσησης
  • Τα κλιμάκια της ΕΑΔ στο πλαίσιο ελέγχου εφαρμογής των μέτρων για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η) και λοιπές προνοιακές δομές πραγματοποίησαν ελέγχους σε μία (1) Προνοιακή Δομή στο Δήμο Ρεθύμνου. Σε σύνολο δεκαοκτώ (18) εργαζομένων, όλοι διέθεταν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (16 πιστοποιητικό εμβολιασμού και 2 νόσησης) ήτοι ποσοστό 100,00%.

Τα πιστοποιητικά των παρόντων ελέγχθηκαν με την εφαρμογή COVID FREE Gr, ενώ του συνόλου των εργαζομένων με επίδειξη εγγράφου στους ΕΕ από τον υπεύθυνο της Προνοιακής Δομής.

  • Τα κλιμάκια της ΕΑΔ πραγματοποίησαν ελέγχους σε δημόσιες υπηρεσίες σχετικά με την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε υπαλλήλους του Δημοσίου που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.

Διενεργήθηκαν 2 έλεγχοι σε δημόσιες υπηρεσίες ανά την Επικράτεια, εκ των οποίων 1 σε υπηρεσία δήμου και 1 σε δημόσια οικονομική υπηρεσία. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι οι ελεγχόμενοι φορείς είχαν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου διαγνωστικού ελέγχου νόσησης στους υπαλλήλους του και τον έλεγχο του μέτρου μέσω του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου.

Τα ποσοστό εμβολιασμού στους φορείς ήταν μεταξύ 72 και 76%, ενώ δεν ανευρέθησαν υπάλληλοι που είχαν εξαιρεθεί από τον εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους. Οι μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι παρείχαν υπηρεσία με φυσική παρουσία προσκομίζοντας πιστοποιητικό διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου.

Οι Ε-Ε πραγματοποίησαν δειγματοληπτικούς ελέγχους μέσω της εφαρμογής Covid Free GR σε 81 υπαλλήλους και οι βεβαιώσεις εμβολιασμού, νόσησης και αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου βρέθηκαν έγκυρες.

  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε (12) συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.
  • Βεβαιώθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ (3) παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτες.

Γ. Τετραψήφιο 1520:

Το 1520 δέχτηκε συνολικά εκατόν ενενήντα (190) κλήσεις,, που αφορούσαν α) σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και β) καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Δ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια με βασικό στόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής των ειδικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων και επίκεντρο τις περιοχές υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι έλεγχοι με αντικείμενο την εφαρμογή των μέτρων για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η) και λοιπές προνοιακές δομές, επιπλέον διενεργούνται έλεγχοι σχετικά με την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19 σε υπαλλήλους του Δημοσίου που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.