ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID: Παγκόσμιο πρότυπο με 591 εκατομμύρια πιστοποιητικά

10:59 - 19 Οκτ 2021 | Ειδήσεις
Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID: Παγκόσμιο πρότυπο με 591 εκατομμύρια πιστοποιητικά
Η Επιτροπή ενέκρινε χθες έκθεση σχετικά με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ και την εφαρμογή του στο σύνολο της ΕΕ. Η έκθεση δείχνει ότι το πιστοποιητικό της ΕΕ αποτέλεσε καθοριστικό στοιχείο της αντίδρασης της Ευρώπης στην πανδημία COVID-19, με την έκδοση πάνω από 591 εκατομμυρίων πιστοποιητικών. Το πιστοποιητικό, το οποίο καλύπτει τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, τον διαγνωστικό της έλεγχο και την ανάρρωση από αυτή, διευκολύνει τα ασφαλή ταξίδια των πολιτών, ενώ συμβάλλει, επίσης, καθοριστικά στη στήριξη του ευρωπαϊκού τουριστικού κλάδου που έχει πληγεί σοβαρά. Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ συνιστά επιτυχία παγκοσμίως: έθεσε ένα παγκόσμιο πρότυπο και αποτελεί επί του παρόντος το μοναδικό σύστημα που εφαρμόζεται ήδη σε παγκόσμιο επίπεδο. 43 χώρες από τέσσερις ηπείρους έχουν συνδεθεί με το σύστημα, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2021, το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ δείχνει ότι «όταν δρούμε από κοινού, μπορούμε να δράσουμε γρήγορα».

Η επιτυχία του συστήματος του Ψηφιακού Πιστοποιητικού της ΕΕ σε αριθμούς:

  • Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν εκδώσει περισσότερα από 591 εκατομμύρια Ψηφιακά Πιστοποιητικά COVID της ΕΕ.
  • 43 χώρες είναι ήδη συνδεδεμένες με το σύστημα της ΕΕ: 27 κράτη μέλη της ΕΕ, 3 χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), η Ελβετία και 12 άλλες χώρες και εδάφη. Συνολικά, προσέγγισαν την Επιτροπή 60 τρίτες χώρες που ενδιαφέρονται να προσχωρήσουν στο σύστημα της ΕΕ. Εκτός από τις χώρες που έχουν ήδη συνδεθεί, συνεχίζονται οι τεχνικού περιεχομένου συζητήσεις με 28 από αυτές τις χώρες.
  • Ο τομέας των αεροπορικών μεταφορών επωφελήθηκε από το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή στην κατάλληλη στιγμή κατά την κορύφωση της καλοκαιρινής ταξιδιωτικής περιόδου. Η ένωση του Διεθνούς Συμβουλίου Αερολιμένων (ACI Europe) ανέφερε ότι τον Ιούλιο του 2021 ο συνολικός αριθμός επιβατών ήταν υπερδιπλάσιος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο αριθμό τον Ιούλιο του 2020. Η ACI Europe αποδίδει αυτή την αλλαγή στην εφαρμογή του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID της ΕΕ μαζί με τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών.
  • Σύμφωνα με την έρευνα Ευρωβαρομέτρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, περίπου τα δύο τρίτα (65 %) όσων απάντησαν συμφώνησαν ότι το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ αποτελεί το ασφαλέστερο μέσο για ελεύθερες ταξιδιωτικές μετακινήσεις στην Ευρώπη κατά την πανδημία της COVID-19.
  • 20 κράτη μέλη της ΕΕ χρησιμοποιούν επίσης το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ για εγχώριους σκοπούς, όπως για την πρόσβαση σε μεγάλες εκδηλώσεις και χώρους όπως εστιατόρια, κινηματογράφοι και μουσεία.

Μέλη της Επιτροπής δήλωσαν τα εξής:

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, κ. Ντιντιέ Ρεντέρς, δήλωσε σχετικά: «Το σύστημα του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID της ΕΕ συνέβαλε στην άμβλυνση των αρνητικών οικονομικών επιπτώσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Προσέφερε στους ταξιδιώτες εμπιστοσύνη ώστε να ταξιδεύουν με ασφάλεια στην ΕΕ και έδωσε ώθηση στα ταξίδια αυτό το καλοκαίρι. Σε καιρούς κρίσης η Ευρώπη δημιούργησε με ταχύτητα και επιτυχία ένα καινοτομικό, παγκόσμιο πρότυπο που προστατεύει την ιδιωτικότητα, με πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο να ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο σύστημα αυτό.»

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, κ. Τιερί  Μπρετόν, πρόσθεσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε σε χρόνο ρεκόρ ένα σύστημα ψηφιακών, ασφαλών και διαλειτουργικών πιστοποιητικών για τη νόσο COVID. Αυτό αποτέλεσε τη βασική κινητήρια δύναμη για την ανάκαμψη του τουριστικού οικοσυστήματος και πολλών μικρών, οικογενειακών επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πέραν τούτου, το σύστημα της ΕΕ έχει υιοθετηθεί από χώρες σε όλο τον κόσμο, γεγονός που δείχνει πώς μπορεί η Ευρώπη να θέτει παγκόσμια πρότυπα μέσω αποφασιστικής και συντονισμένης δράσης».

Η Επίτροπος Υγείας, κα Στέλλα Κυριακίδου, υπογράμμισε: «Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ αποτελεί σύμβολο μιας ανοιχτής και ασφαλούς Ευρώπης. Η ταχεία εφαρμογή του συστήματος, όχι μόνο στην ΕΕ αλλά σε διεθνές επίπεδο, αποτελεί παράδειγμα της ΕΕ που συνεργάζεται και παράγει αποτελέσματα σε έκτακτες περιστάσεις. Είναι ένα ισχυρό ευρωπαϊκό εργαλείο που μας επέτρεψε να κινηθούμε προς την επανεκκίνηση των οικονομιών μας και το άνοιγμα των κοινωνιών μας και την άσκηση της ελεύθερης κυκλοφορίας με ασφαλή και συντονισμένο τρόπο.

Οι εργασίες της Επιτροπής σχετικά με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ πραγματοποιήθηκαν υπό την καθοδήγηση του Επιτρόπου κ. Ντιντιέ Ρεντέρς, σε στενή συνεργασία με τους Αντιπροέδρους κα Βιέρα Γιούροβα και κ. Μαργαρίτη Σχοινά και τους Επιτρόπους κ. Τιερί Μπρετόν, κα Στέλλα Κυριακίδου και Ίλβα Γιούανσον*.

Επόμενα βήματα

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού και ανάρρωσης καθώς και τη χρήση δοκιμασιών αντισωμάτων και ταχειών δοκιμασιών αντιγόνων για τα πιστοποιητικά ανάρρωσης, και θα επανεξετάσει τις επιλογές μόλις λάβει νέες επιστημονικές κατευθυντήριες γραμμές.

Οι τεχνικές εργασίες για τη βελτίωση των λειτουργιών του συστήματος του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID της ΕΕ θα συνεχιστούν στο πλαίσιο του δικτύου eHealth Η Επιτροπή:

  • θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για τη σύνδεση και άλλων χωρών με το σύστημα της ΕΕ·
  • θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη σε τεχνικό επίπεδο για την εφαρμογή του κανονισμού για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ·
  • θα ζητήσει κατευθυντήριες γραμμές από το ECDC και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) όσον αφορά τις σχετικές εξελίξεις σε σχέση με τα επιστημονικά στοιχεία.

Έως τις 31 Μαρτίου 2022 η Επιτροπή θα υποβάλει νέα έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού. Η έκθεση αυτή μπορεί να συνοδεύεται από νομοθετική πρόταση για την παράταση της περιόδου εφαρμογής του κανονισμού, λαμβανομένης υπόψη της εξέλιξης της επιδημιολογικής κατάστασης. Η Επιτροπή δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υποβάλει τέτοια πρόταση ήδη σε προγενέστερο στάδιο, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη ολοκλήρωσης της αναγκαίας νομοθετικής διαδικασίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.