ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσιόδρας: Χωρίς τα εμβόλια θα είχαμε 8.400 περισσότερους θανάτους

13:33 - 20 Οκτ 2021 | Ειδήσεις
Τσιόδρας: Χωρίς τα εμβόλια θα είχαμε 8.400 περισσότερους θανάτους
Eπιστημονική έρευνα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην Ελλάδα παρουσίασε το μεσημέρι της Τετάρτης (20/10) ο Σωτήρης Τσιόδρας. Στην επανεμφάνισή του έπειτα από πολύ καιρό, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, παράθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία φαίνεται ότι τα εμβόλια έχουν περιορίσει σημαντικά τους θανάτους από κορονοϊό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία (έως τις 11 Οκτωβρίου), η Ελλάδα χωρίς τους εμβολιασμούς, θα είχε θρηνήσει 8.400 περισσότερους θανάτους. Αν δε είχαμε εμβολιάσει το 95% (αντί του 60%) του πληθυσμού μέχρι τα μέσα καλοκαιριού, θα είχαμε 1200 λιγότερους θανάτους από όσους θρηνήσαμε μέχρι σήεμρα.

Η ανάλυση υλοποιήθηκε με τη συμβολή των συναρμοδίων υπηρεσιών υγείας του ΕΟΔΥ και της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.. Η μελέτη αναλύει τα δεδομένα εμβολιασμού, που αφορούσαν τις σοβαρές νοσήσεις, εκείνους που μπήκαν σε ΜΕΘ ή και κατέληξαν. Οι υπολογισμοί έγιναν για κάθε εβδομάδα για την περίοδο της μελέτης.

Συγκεκριμένα, έγιναν τρεις συγκρίσεις μεταξύ των ατελώς εμβολιασμένων, για τις νοσήσεις, και τους άνω και κάτω των 60, όπως και σύγκριση μεταξύ της περιόδου προ της κυριαρχίας της μετάλλαξης Δ και μετά από αυτή. Παράλληλα, έγινε μελέτη για τους θανάτους και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Τα βασικά ευρήματα:

Ο κίνδυνος θανάτου των πλήρως εμβολιασμένων μειώθηκε κατά 91%, δηλαδή έπεσε στο ένα δέκατο. 

Σε ότι αφορά τα επιμέρους εμβόλια η αποτελεσματικότητα έχει ως εξής: Pfizer (90%), Moderna (97%) AstraZeneca (94%) και υπολείπεται ελαφρά το Johnson & Johnson.

Λόγω των εμβολίων αποφύγαμε περίπου 8.400 θανάτους, ενώ έγιναν 5.500 λιγότερες νοσηλείες σε εντατικές. 

Σε ότι αφορά τη νοσηλεία σε ΜΕΘ η αποτελεσματικότητα φτάνει το 95% για τους πλήρως εμβολιασμένους

Η χειμερινή περίοδος δεν προμηνύεται εύκολη, τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέροντας ως παράδειγμα τη Ρουμανία που με 25% εμβολιασμούς έχει πάνω από 500 νεκρούς, ενώ η Ρωσία με 34% εμβολιασμούς είχε πάνω από 1.000 θανάτους. 

«Αλλες χώρες μπαίνουν σε τέταρτο κύμα το οποίο θα το δούμε και στην πατρίδα μας», πρόσθεσε. 

"Τα εμβόλια είναι εξαιρετικά ασφαλή και αποτελεσματικά" τόνισε κλείνοντας ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, καλώντας τους Έλληνες πολίτες να ακούσουν τους επιστήμονες και να αυξήσουν το τείχος ανοσίας στη χώρα μας.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 14:13 - 20 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.