ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συγκλόνισαν οι συγγενείς του Ζακ στις καταθέσεις τους: Ρατσιστικό έγκλημα

16:20 - 20 Οκτ 2021 | Ειδήσεις
Συγκλόνισαν οι συγγενείς του Ζακ στις καταθέσεις τους: Ρατσιστικό έγκλημα
Με δάκρυα στα μάτια οι γονείς και ο αδελφός του Ζακ Κωστόπουλου κατέθεσαν την Τετάρτη (20/10) στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για τον θάνατο του 33χρονου ακτιβιστή, ζητώντας δικαιοσύνη.

Πρώτος κατέθεσε ο πατέρας του θύματος, Ευθύμιος Κωστόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για έναν άνθρωπο χαρούμενο, με κοινωνική ζωή και όνειρα. «Του έλεγα ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τον κόσμο και εκείνος μου χαμογελούσε και μου απαντούσε: δίκιο έχεις μπαμπά και τώρα εγώ ψάχνω να βρω ένα άλλο δίκιο...».

Για την άγρια επίθεση που δέχτηκε στην οδό Γλάδστωνος ο γιος του, έκανε λόγο για τις ευθύνες των αστυνομικών: «Δεν ίδρωσε κανενός το αυτί. Για μένα είναι δίπλα δολοφόνοι οι αστυνομικοί. Αποκρύψαν στοιχεία. Έκαναν έλεγχο στο τηλέφωνο του γιου μου και όχι στων κατηγορουμένων».

Είδα το βίντεο, κάτω το είχαν το παιδί με αίματα και να τον κλωτσοπατάνε. Και πριν λίγους μήνες ένας σκότωσε ένα γατάκι και τώρα είναι μέσα και αυτοί είναι έξω! Πως είναι δυνατόν! Συγγνώμη για την οργή μου αλλά έχω θυμό μέσα για αυτό που συνέβη! Δεν είναι πράγματα αυτά σε μια πολιτισμένη χώρα».

Πρόεδρος: Σας είχε πει ότι κάποιος τον απειλούσε;

Πατέρας: Δεν είχα πρόσφατο τηλεφώνημα εκείνες τις ημέρες. Δεν είχε κανένα πρόβλημα είχε τη στήριξη μας στο οικονομικό. Δεν ήταν περιθωριοποιημένο άτομο, δούλευε σε εφημερίδα, έπαιζε σε θέατρο είχε και ένα επίδομα. Δεν υπήρχε περίπτωση να τον αφήσω χωρίς χρήματα κι εγώ. Ήμουν δίπλα του και το ήξερε. Μια μέρα πριν φύγω, μου είπε να πάμε στα κλαρίνα και πήγαμε. Ήταν χαρούμενος, είχε διάθεση.

Ο μάρτυρας είπε στο δικαστήριο ότι ο Ζακ πως δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και δεν ήταν βίαιος χαρακτήρας:

«Δεν ήταν βίαιος, κάθε άλλο. Όταν μας είπαν ο Ζαχαρίας πήγε και λήστεψε κανείς δεν το πίστεψε. Δήλωνε κατά της βίας και θα ήταν ο ίδιος βίαιος; Δεν στέκει αυτό. Μακάρι να ήταν ληστής και να τον έπιαναν. Θα ήταν εδώ και ζωντανός. Πολλά είναι τα γιατί και θα τα δείτε κι εσείς…». 

«Γιατί τέτοιο μίσος;»

Ακολούθησε η μητέρα του θύματος, Ελένη Κωστοπούλου, που με δάκρυα στα μάτια έκανε λόγο για έναν άνθρωπο  που ήταν «ήρεμος, πράος και δεν είχε πειράξει στη ζωή του ούτε μυρμήγκι».

«Τίποτα δεν δικαιολογεί τον φόνο ενός ανθρώπου ούτε η περιουσία μας. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν σε άμυνα, θα μπορούσαν να τον αφήσουν μέσα στο μαγαζί και να κάνουνε τη σύλληψή του. Και έτσι ίσως το παιδί μου να ήταν εδώ και να σας έλεγε γιατί μπήκε στο μαγαζί και να μην ήταν μέσα σε ένα υγρό τάφο, και να μάθαινα και εγώ γιατί μπήκε σε αυτό το μαγαζί. Σας παρακαλώ κάνετέ το για την οικογένεια σας», συνέχισε.Η μητέρα του Ζακ μίλησε για την ημέρα που ο γιος της έπεσε θύμα θανατηφόρου λιντσαρίσματος στην οδό Γλάδστωνος και απηύθυνε ένα «γιατί» στους κατηγορούμενους: «Εφτασε η μέρα που κυνηγημένος φτάνει στο καταραμένο μαγαζί και δέχεται το μίσος του τέρατος και δεν ξέρουμε γιατί ήρθε αυτό το μίσος; Τι κρύβεται πίσω; Θα του έπαιρνε κοσμήματα του και χρυσαφικά; Αφού δεν έγινε αυτό. Θέλω να τους ρωτήσετε, γιατί; Οι δικαιολογίες δεν στέκουν. Έχουν πει ψέματα για να στηρίξουν αυτές τις απάνθρωπες και βίαιες πράξεις τους και δεν έχω λόγια να περιγράψω τις πράξεις τους. Η αστυνομία δεν τον προστάτευσε. Η εικόνα είναι εκεί. Την έχουν δει εκατομμύρια άνθρωποι. Και τώρα είναι στα δικά σας χέρια και παρακαλώ μην αφήσετε κοινωνία να γίνει έτσι που ο ένας θα σκοτώνει έναν άλλο άνθρωπο και θα λέει οποιαδήποτε δικαιολογία».

Η μητέρα του χαρακτήρισε τον Ζακ ως ένα έξυπνο, ήσυχο και πράο παιδί: «Αγαπούσε τους συμμαθητές του. Μεγαλώνοντας είχε ασταθή εφηβεία που έψαχνε την ταυτότητα του. Δεν είχα ακούσει κακό λόγο, άκουγε τους ανθρώπους, ήταν ευαίσθητος. Προσπαθούσε να βελτιώσει τον εαυτό του, σπούδαζε και παράλληλα δούλευε. Ο Ζαχαρίας ήταν πολύ αγαπητός».

Πρόσθεσε δε ότι δεν ήταν ένας άνθρωπος που θα χρησιμοποιούσε βία για να ληστέψει: «Ήταν ένα παιδί τρομοκρατημενο, φοβισμένο. Δεν είπαν ποτέ γιατί».

«Θεώρησαν ότι δεν αξίζει να ζει»

Συγκλονιστικά ήταν και τα όσα είπε ο αδελφός του θύματος, Νίκος που έκανε λόγο για ρατσιστικό έγκλημα.

«Για μένα είναι ρατσιστικό έγκλημα. Δεν γνωρίζω αν εκείνη την ημέρα είχε βαμμένα νύχια ή φορούσε άι λάινερ. Του άρεσε να είναι πολύχρωμος και όμορφος. Θεώρησαν ότι δεν αξίζει να ζει».

Αρκετές φορές ο μάρτυρας φορτίστηκε συναισθηματικά, όταν περιέγραψε στο δικαστήριο την προσπάθειά του να ανακαλύψει πως έχασε τη ζωή του ο αδελφός του. «Χρειάστηκε να γίνω εγώ ερευνητής ή οι φίλοι μας και να πηγαίνουμε σε μαγαζία να ζητάμε το βιντεοληπτικό υλικό. Υπήρχε ολιγωρία. Σε μένα είναι ξεκάθαρο ότι δεν ήθελαν να βρεθεί υλικό. Προσπαθούσα να βρω τα περισσότερα στοιχεία… είναι ξεκάθαρο ότι θέλησαν να τον δολοφονήσουν».

Για τους κατηγορούμενους κατέθεσε: «Ο ένας κλώτσησε έναν άνθρωπο και βγήκε κάμερες και μιλούσε. Ο μεσίτης στο λογαριασμό του στο Twitter φαίνεται η ρατσιστική του τάση. Χλεύαζε τον αδελφό μου», με την υπεράσπιση του τελευταίου να διευκρινίζει ότι ο λογαριασμός αναφέρεται «σε έναν snake κάτι που τον λιδωρούσε».

Πρόεδρος: Ως αδελφός ξέρετε αν υπήρχε παραβατικό παρελθόν στο πλαίσιο αυτοφώρου;

Μάρτυρας: Ποτέ. Δεν το έκανε και δε νομίζω ότι θα το έκανε ποτέ

Πρόεδρος: Πως εξηγείτε ότι μπήκε στο μαγαζί;

Μάρτυρας: Φοβισμένος ήταν. Του είχαν σπάσει το αυτοκίνητο. Έχει δεχθεί επίθεση στην Πατησίων από φασιστές ένα χρόνο πριν. Πιο κοντινό περιστατικό δεν γνωρίζω. Ήταν ένα παιδί που φοβόταν και πάντα είχε το νου του μην συμβεί κάτι. Κάποιος ή κάτι τον τρόμαξε και προσπάθησε να κρυφτεί κάπου αλλά βρήκε το λάθος σημείο.

Πολ. Αγωγή: στο περιστατικό όπως το είδατε μέσα από το μόνο βίντεο, πως θα το ερμηνεύατε;

Μάρτυρας: Είδα λίγα αποσπάσματα. Αντιλαμβάνομαι ότι κάτι συμβαίνει. Προσπαθεί να επικοινωνήσει με τα άτομα αυτά.

Το δικαστήριο διέκοψε για τις 9 Νοεμβρίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:24 - 20 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.