ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσιόδρας: Αυξημένος ο κίνδυνος επαναλοίμωξης-Τρίτη δόση στις περισσότερες χώρες

17:17 - 11 Νοε 2021 | Ειδήσεις
Τσιόδρας: Αυξημένος ο κίνδυνος επαναλοίμωξης-Τρίτη δόση στις περισσότερες χώρες
Την εκτίμηση ότι οι περισσότερες χώρες θα υιοθετήσουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό εξέφρασε ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας στο 34ο Πανελλήνιο Ετήσιο Συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας.

Ο κ. Τσιόδρας διαβεβαίωσε ότι παρά τη μείωση της ανοσίας από το εμβόλιο με την πάροδο του χρόνου, οι εμβολιασμένοι παραμένουν προστατευμένοι από τη σοβαρή νόσηση ή και τον θάνατο. Όπως είπε, όσο περνάει ο καιρός από τον εμβολιασμό αυξάνει η πιθανότητα να μολυνθεί κανείς, αλλά και να νοσήσει και ότι νοσούν σοβαρά συνήθως αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα και είναι σε μεγάλες ηλικίες.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι μειώνεται η ανοσία όσον αφορά τη λοίμωξη, διατηρείται όμως η προστασία για σοβαρή λοίμωξη και θάνατο. Και όχι μόνο διατηρείται η προστασία, αλλά ενισχύεται αν κάνουμε τη δόση booster, η οποία προφυλάσσει κατά 11 φορές από την επιβεβαιωμένη λοίμωξη και κατά περίπου 20 φορές από τη σοβαρή λοίμωξη ή και τον θάνατο», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Επίσης, ο κ. Τσιόδρας απηύθυνε έκκληση προς τα άτομα με ιστορικό νόσου και τους άνω των 60, που δεν έχουν εμβολιαστεί, να κλείσουν το ραντεβού τους, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό να γίνει το εμβόλιο της γρίπης μέσα στον Νοέμβριο.

Ο κίνδυνος επαναλοίμωξης

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να κάνει εμβόλιο κάποιος που έχει ιστορικό νόσου και πρόσθεσε: «Φαίνεται ότι αυτός ο ιός, σε σχέση με όλους τους άλλους κορονοϊούς και τους κορονοϊούς του κρυολογήματος, έχει τη δυνατότητα να προκαλεί επαναλοίμωξη, ιδιαίτερα σε ενδημικές καταστάσεις και τον χειμώνα- και φέτος βέβαια. Αυτή η πιθανότητα να μολυνθεί ξανά κάποιος που έχει περάσει τη λοίμωξη αυξάνει γύρω στους τρεις μήνες μετά τον υψηλότερο τίτλο αντισωμάτων και βέβαια μέχρι τους 16 μήνες, ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που έχουν περάσει τον ιό ξανακολλούν».

Σημείωσε, δε, ότι στη χώρα μας ένα ποσοστό 20% ανθρώπων ηλικίας άνω των 60 ετών δεν είναι εμβολιασμένοι και συνήθως αυτοί οι άνθρωποι είναι υψηλού κινδύνου.

Ο εμβολιασμός των παιδιών

Σε ό,τι αφορά των εμβολιασμό των μικρότερων παιδιών, ανέφερε ότι στην Αμερική παρουσιάστηκαν μοντέλα του FDA και του CDC σύμφωνα με τα οποία τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών που εμβολιάζονται έχουν λιγότερες πιθανότητες περιπτώσεων λοίμωξης, νόσου και λιγότερες νοσηλείες, και δόθηκαν οδηγίες για τον εμβολιασμό αυτών των ηλικιών.

Στην Ευρώπη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων άρχισε στις 18/10 το review για το εμβόλιο της Pfizer και προχτές για το εμβόλιο της Moderna, και σε δύο μήνες θα έχει αποφασίσει για τη χορήγησή του σε παιδιά 5-11 ετών.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:20 - 11 Νοε 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.