ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Έκρηξη» Όμικρον στη Θεσσαλονίκη: Στο 32% η παρουσία στα λύματα

15:50 - 28 Δεκ 2021 | Ειδήσεις
«Έκρηξη» Όμικρον στη Θεσσαλονίκη: Στο 32% η παρουσία στα λύματα
Μέσα σε μόλις οκτώ ημέρες, το ποσοστό της παραλλαγής Όμικρον «εκτινάχθηκε» από 3% σε 32% στα λύματα της Θεσσαλονίκης σε συχνότητα σε σχέση με τη Δέλτα, σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΑΠΘ.

«Από τις 19 Δεκεμβρίου και μετά, ανιχνεύουμε ειδικά το φορτίο του στελέχους Όμικρον στα λύματα της Θεσσαλονίκης και μπορούμε να εκτιμήσουμε το ποσοστό της συχνότητάς του σε σχέση με το Δέλτα. Με βάση τις μετρήσεις 8 ημερών, εκτιμούμε ότι το ποσοστό του Όμικρον, σε σχέση με το Δέλτα, βαίνει αυξανόμενο από 3% στο δείγμα της 19/12 μέχρι 32% στο δείγμα της 26/12. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα, εκτιμάται ότι θα έχει κυριαρχήσει πλήρως μέχρι τις 9 Ιανουαρίου», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Η καθολική επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον, σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι μία αναμενόμενη εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη, όπως και παντού», ενώ «μέχρις ότου να υπάρξουν επαρκή δεδομένα για το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού -σε ποιον βαθμό είναι πιο ήπια η νόσηση, αλλά και για τον βαθμό ανοσιακής προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια, η προηγούμενη νόσηση και τα μονοκλωνικά αντισώματα- είναι εξαιρετικά κρίσιμο να προστατεύσουμε τους πιο ευπαθείς».

Ο πρύτανης κάλεσε όλους τους πολίτες -εμβολιασμένους και μη- να αποφύγουν κάθε επαφή με άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, αν έχουν το παραμικρό σύμπτωμα.

«Οι οικογενειακές συναθροίσεις για την υποδοχή του νέου έτους ας μην φέρουν και οικογενειακές τραγωδίες. Το πιο μεγάλο δώρο που μπορούμε φέτος να προσφέρουμε στους γονείς μας, στους παππούδες, στις γιαγιάδες και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, είναι να τους προστατεύσουμε, κάνοντας όλοι ένα τεστ, αν πρόκειται να τους συναντήσουμε», τόνισε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.