ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υποχρεωτικός εμβολιασμός των 60+ ετών: Αρχίζουν τα πρόστιμα- Οι εξαιρέσεις

08:58 - 17 Ιαν 2022 | Ειδήσεις
Υποχρεωτικός εμβολιασμός των 60+ ετών: Αρχίζουν τα πρόστιμα- Οι εξαιρέσεις
Σε ισχύ τίθεται από σήμερα (17/1) το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού έναντι της Covid-19 για τους πολίτες άνω των 60 ετών.

Έτσι, σε όσους δεν έχουν κλείσει ραντεβού μέχρι το βράδυ της Κυριακής (16/1), θα τους επιβληθεί πρόστιμο 50 ευρώ για τον Ιανουάριο και 100 ευρώ για κάθε επόμενο μήνα που δεν αποφασίζουν να κάνουν το εμβόλιο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το 90% των πολιτών άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού, ωστόσο υπάρχει ακόμα ένα ποσοστό πολιτών που θα αρχίσει να τους βεβαιώνεται το οικονομικό «πέναλτι» που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Μάλιστα, χάρη στην υποχρεωτικότητα αυξήθηκε κατά σχεδόν 10 μονάδες το ποσοστό των εμβολιασμένων αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, που είναι και η πιο ευπαθής. Χαρακτηριστικό είναι ότι από την ημέρα ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας περισσότεροι από 200.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί!

Σημειώνεται ότι από σήμερα ξεκινά και η διαδικασία τελικών διασταυρώσεων μεταξύ ΓΓΠΣ, ΗΔΙΚΑ και ΑΑΔΕ των ΑΜΚΑ και των ΑΦΜ των μη εμβολιασμένων πολιτών άνω των 60 ετών, ώστε να συνταχθεί ο οριστικός κατάλογος και ως το τέλος του μήνα να γίνουν οι βεβαιώσεις προστίμων.

Οι εξαιρέσεις

Από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό απαλλάσσονται:

- Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση

- Όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ' οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός

- Όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό. Η καταχώρηση του εμβολιασμού τους γίνεται μέσω της ιστοσελίδας anagnorisi.emvolio.gov.gr

- Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι οι τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια. Η υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους έγινε έως τις 14 Ιανουαρίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.