ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός- Επελαύνει η κακοκαιρία «Ελπίς»

18:31 - 22 Ιαν 2022 | Ειδήσεις
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Ελπίς», πλήττοντας όλη τη χώρα. Βασικά χαρακτηριστικά της είναι το τσουχτερό κρύο, οι θυελλώδεις άνεμοι, αλλά και οι πυκνές χιονοπτώσεις που έχουν ντύσει στα λευκά τα ορεινά της Αττικής, με τον κρατικό μηχανισμό να είναι σε επιφυλακή.

Λόγω της χιονόπτωσης έχει διακοπεί από νωρίς το πρωί η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθας από το τελεφερίκ και στα δυο ρεύματα. 

Πού χρειάζονται αλυσίδες στη Δυτική Μακεδονία

Στη Δυτική Μακεδονία , μετά τη  χθεσινοβραδινή χιονόπτωση και τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται σήμερα, η κίνηση των οχημάτων σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 25ο χλμ. έως το 28ο χλμ. και στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), από το 30ο χλμ. έως το 45ο χλμ. Η κυκλοφορία των οχημάτων στο τμήμα του κάθετου άξονα (Α-29) της Εγνατίας Οδού Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής, καθώς και στο Εθνικό και λοιπό Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Στην περιφερειακή ενότητα Φλώρινας η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων, στην Εθνική Οδό Φλώρινας - Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας), από το 12ο χλμ. έως το 25ο χλμ., στην Επαρχιακή Οδό Αετού - Νυμφαίου, από το 1ο χλμ. έως το 9ο χλμ. και στο ορεινό Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο του Δήμου Φλώρινας. Η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (Α-27) Νίκης-Φλώρινας, καθώς και στο υπόλοιπο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο διεξάγεται κανονικά. 

Η κυκλοφορία των οχημάτων, σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας διεξάγεται κανονικά στην Εγνατία Οδό και στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο των Γρεβενών, όπως επίσης και στην Εγνατία Οδό, στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Κοζάνης - Πτολεμαΐδας, καθώς και σε όλο το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης.

Δήμος Αθηναίων: Το σχέδιο προετοιμασίας για την κακοκαιρία

Σε επιφυλακή βρίσκονται για τα επόμενα 24ωρα όλες οι υπηρεσίες και το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου Αθηναίων, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν άμεσα και με ασφάλεια οποιαδήποτε προβλήματα προκύψουν στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς». 

Με εκχιονιστικά μηχανήματα και αλάτι

Ο Δήμος Αθηναίων έχει στη διάθεσή του τις απαραίτητες προμήθειες αλατιού προκειμένου, σε περίπτωση έντονης κακοκαιρίας, τόσο κεντρικοί δρόμοι όσο και περιφερειακοί να παραμένουν ανοιχτοί για την πρόσβαση σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, αλλά και για κάθε αναγκαία μετακίνηση.

Η Διεύθυνση Οδοποιίας Αποχέτευσης και Κοινοχρήστων Χώρων έχει ήδη στη διάθεσή της - προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα ακραίου παγετού και χιονόπτωσης - πέντε βαρέα οχήματα και επτά οχήματα τύπου 4x4 εφοδιασμένα με αλατιέρες, δέκα φορτωτές τύπου JcB και έξι τύπου bobcat.

Επίσης, από το πρωί βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα όλοι οι εργαζόμενοι του Δήμου που χειρίζονται ανυψωτικά μηχανήματα και φορτηγά για να επέμβουν σε οποιοδήποτε σημείο, εφόσον χρειαστεί. Σε κάθε περίπτωση συνιστάται οι πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας.

Φροντίδα μέρα και νύχτα για τους άστεγους

Ένας ακόμη χώρος φιλοξενίας αστέγων στην περιοχή του Νέου Κόσμου, προστίθεται από σήμερα στις θερμαινόμενες αίθουσες του Δήμου Αθηναίων, που παραμένουν ανοιχτές από τις 11 Ιανουαρίου με σκοπό την προστασία των άστεγων συμπολιτών μας, από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Έτσι, σε 24ωρη βάση, πλέον λειτουργούν:

  • Το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων (Αχαρνών & Λιοσίων)

  • Το Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας (Ταΰγετου 60 - τηλ. 2102011151 - 2102235605)

  • Η Λέσχη Φιλίας «Ανάληψη του Κυρίου» στον Νέο Κόσμο (Χελντράιχ 15 - τηλ. 2109249403)

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων θα εξετάσει τις εξελισσόμενες συνθήκες, ώστε ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν να προστεθεί κι ένας ακόμη θερμαινόμενος χώρος.

Εν τω μεταξύ, από την αρχή της κακοκαιρίας έως και σήμερα στο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων έχουν φιλοξενηθεί συνολικά 44 άστεγοι συμπολίτες μας, ενώ αυτή τη στιγμή 22 άτομα φιλοξενούνται στον θερμαινόμενο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Γκράβας.

Για όσους, ωστόσο, παρά τις προσπάθειες και τις συνεχείς ενημερώσεις παραμένουν στον δρόμο, τα κλιμάκια «StreetWork» του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) που αποτελούνται από δύο κοινωνικούς λειτουργούς και έναν νοσηλευτή, θα συνεχίσουν τις βάρδιες καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας, μοιράζοντας κουβέρτες, ζεστά ροφήματα και ρούχα.

To τηλεφωνικό κέντρο του Κ.Υ.Α.Δ.Α - 2105246515 λειτουργεί όλο το 24ωρο, ώστε οι πολίτες να μπορούν να αναφέρουν σημεία στα οποία βρίσκονται άστεγοι που χρειάζονται βοήθεια.

Μέριμνα για τους ευπαθείς πολίτες με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Ηλικιωμένοι και άνθρωποι που ζουν μόνοι τους, καθώς και άτομα με αναπηρίες και με κινητικές δυσκολίες μπορούν να απευθύνονται στην υπηρεσία «Βοήθεια Στο Σπίτι» για την προμήθεια αναγκαίων αγαθών, φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης, ειδικά αυτές τις δύσκολες μέρες. Τα αιτήματα αναφέρονται στην τηλεφωνική γραμμή υποδοχής αιτημάτων για κοινωνικά θέματα: 2103428745.

Πού μπορούν να τηλεφωνούν οι δημότες για αναφορά προβλημάτων

Καθ' όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας το τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων θα είναι πλήρως στελεχωμένο και οι δημότες μπορούν να επικοινωνούν για να αναφέρουν προβλήματα. Σε λειτουργία βρίσκεται ο τετραψήφιος αριθμός 1595, καθώς και οι τηλεφωνικές γραμμές: 2105277000 και 2105287800.

Περιπολίες σε βάρδιες όλο το 24ωρο

Με το σύνολο της δύναμής της λειτουργεί και η Δημοτική Αστυνομία Αθηνών για όλα τα επόμενα 24ωρα. Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα περιπολούν στα διοικητικά όρια του Δήμου Αθηναίων, προκειμένου να ενημερώνουν για τυχόν προβλήματα στους δρόμους και τις γειτονιές της πρωτεύουσας.

Μέριμνα για βρεφονηπιακούς σταθμούς - σχολεία

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των σχολικών μονάδων και των βρεφονηπιακών σταθμών θα καταβληθεί από την ερχόμενη Δευτέρα -εφόσον υπάρξει η ανάγκη- κάθε δυνατή προσπάθεια για την απρόσκοπτη πρόσβαση παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών στα σχολεία. Ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί στην ενίσχυση της λειτουργίας των συστημάτων θέρμανσης.

Βάρδιες στα Δημοτικά Ιατρεία

Σε ετοιμότητα θα βρίσκεται το προσωπικό και των έξι Δημοτικών Ιατρείων της Αθήνας, ενώ θα λειτουργήσει ιατρική βάρδια για την αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων περιστατικών στις Λέσχες Φιλίας ή σε άλλους θερμαινόμενους χώρους.

Συνεργασία με όλους τους φορείς και τις υπηρεσίες του Κράτους

Ο Δήμος Αθηναίων βρίσκεται σε επαφή με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας για ενδεχόμενα προβλήματα που θα δημιουργήσει το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας: Περιφέρεια Αττικής, Ελληνική Αστυνομία, Τροχαία και Πυροσβεστική, ενώ είναι σε «ανοιχτή γραμμή» και με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σε επιφυλακή και η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Παντού όπου χρειάζεται επιχειρούν από χθες το βράδυ τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε Λάρισα, Μαγνησία, Τρίκαλα και Καρδίτσα, με ρίψεις άλατος και αποχιονισμούς, διατηρώντας ανοιχτό και ασφαλές το οδικό δίκτυο, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η κακοκαιρία «Ελπίς» δεν δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα μέχρι στιγμής, ωστόσο η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και το σύνολο του μηχανισμού που εμπλέκεται στο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης καιρικών φαινομένων, παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις των πολιτών, τονίζεται επίσης στην ίδια ανακοίνωση.

Συστάσεις της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού) και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

- Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

- Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

- Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

- Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

- Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

- Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.  

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.