ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κακοκαιρία: Επιτελικό φιάσκο- Εγκλωβισμένοι πολίτες- «Μπαλάκι» ευθυνών- Λύση... lockdown

11:36 - 25 Ιαν 2022 | Ειδήσεις
Κακοκαιρία: Επιτελικό φιάσκο- Εγκλωβισμένοι πολίτες- «Μπαλάκι» ευθυνών- Λύση... lockdown
Το πρωί της Τρίτης (25/1) βρήκε την Αττική σε κατάσταση... χάους. Πολίτες εγκλωβισμένοι για δεκάδες ώρες στα αυτοκίνητά τους, πολλές περιοχές χωρίς ρεύμα, δρόμοι κλειστοί, απεγνωσμένες προσπάθειες... απόδρασης από το αεροδρόμιο. Η κυβέρνηση σε ρόλο παρατηρητή -σχολιαστή, αφήνει αιχμές για την Αττική Οδό και πριν καν απεγκλωβίσει τον κόσμο... μοιράζει αποζημιώσεις.

Η απόφαση για γενική αργία ήταν μονόδρομος, καθώς είχε χαθεί πλήρως ο έλεγχος της κατάστασης. Οδηγοί παρέμειναν εγκλωβισμένοι όλη τη νύχτα σε Αττική Οδό και Μεσογείων, με τον στρατό απλώς να προσφέρει... παρηγοριά, νερά και κουβέρτες. Εικόνες ντροπής, που ασφαλώς δεν σβήνουν με την αποζημίωση των 2.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο.

Στο αεροδρόμιο εκατοντάδες πολίτες δεν μπορούσαν να φύγουν και το ξημέρωμα έτρεχαν και πήδαγαν τις ράγες για να προλάβουν τον προαστιακό.

Σε πολλές περιοχές της χώρας το ρεύμα είναι κομμένο -συνεπώς και η θέρμανση- αλλά ο ΔΕΔΔΗΕ και η ΔΕΗ δεν μπορούν να δώσουν λύση, καθώς δεν έχουν πρόσβαση. Πολλοί δρόμοι του αστικού ιστού παραμένουν κλειστοί, με ευθύνη προφανώς της περιφέρειας και των δήμων.

Ο Γιώργος Πατούλης, που πρώτος άρχισε το γαϊτανάκι των ευθυνών με την Αττική Οδό, παραδέχθηκε ασφαλώς τις αδυναμίες σε άλλες κεντρικές αρτηρίες, όπως η Μεσογείων. Τις απέδωσε, όμως, στο ότι το χιόνι ήρθε «βίαια» και νωρίτερα από το αναμενόμενο, κάτι που τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Ευθύνες δηλαδή των μετωρολόγων!

Ο κ. Οικονόμου εκτός από τις ευθύνες στην Αττική Οδό και τους... μετεωρολόγους, παραδέχθηκε πάντως πως γενικά ο κρατικός μηχανισμός δεν κατάφερε να λειτουργήσει σωστά. Βέβαια, παραμένει άγνωστο αν θα αποδοθούν ευθύνες και πού. Άφησε ανοιχτό, όμως, το ενδεχόμενο να δοθούν αποζημιώσεις στους οδηγούς που εγκλωβίστηκαν.

Δεν ήταν, όμως, μόνο οι οδηγοί. Εκατοντάδες επιβάτες τρένου που κόλλησε στην Οινόη έμειναν για περισσότερες από 15 ώρες μέσα στα βαγόνια.

Με αυτά τα δεδομένα και παρότι η κατάσταση του καιρού εχει βελτιωθεί, αποφασίστηκε παράταση της γενικής αργίας και την Τετάρτη (25/1), ώστε να αποκατασταθεί πλήρως το «μπάχαλο» που δημιουργήθηκε το προηγούμενο 24ωρο. Άλλωστε, μετά το χιόνι ακολουθεί παγετός και υπάρχει φόβος για ατυχήματα. Και με όσα είδαμε τις προηγούμενες ώρες φαίνεται πως το κράτος δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένο για να προστατεύσει αλλιώς του πολίτες, παρά μόνο με... lockdown.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 12:58 - 25 Ιαν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.