ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπ. Δικαιοσύνης: Μετρήσιμοι στόχοι καταπολέμησης των διακρίσεων λόγω αναπηρίας

18:14 - 28 Ιαν 2022 | Ειδήσεις
Υπ. Δικαιοσύνης: Μετρήσιμοι στόχοι καταπολέμησης των διακρίσεων λόγω αναπηρίας
Ολοκληρώθηκε η τρίτη κατά σειρά εκδήλωση της ομάδας του έργου «Αναπτύσσοντας μία ολοκληρωμένη στρατηγική ενάντια στο ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τα εγκλήματα μίσους», που διοργανώθηκε διαδικτυακά από το υπουργείο Δικαιοσύνης με θέμα την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω αναπηρίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Αναπτύσσοντας μια ολοκληρωμένη στρατηγική ενάντια στο ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τα εγκλήματα μίσους», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Rights, Equality and Citizenship 2014-2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υλοποιείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, μέσω της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ, με εταίρους τη Βουλή των Ελλήνων και το Κέντρο Πολιτικών Ερευνών του Παντείου Πανεπιστημίου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γεώργιος Σταμάτης, η Α' αντιπρόεδρος Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας, τ. βουλευτής Επικρατείας Δρ. Ελευθερία Μπερνιδάκη- Άλντους, το επιστημονικό στέλεχος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) Δημήτρης Λογαράς και ο παραολυμπιονίκης Αντώνης Τσαπατάκης. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Σωσώ Χονδρογιάννη.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση κ. Κώτσηρας, ανέφερε μεταξύ άλλων πως το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία «θέτει ξεκάθαρους και μετρήσιμους στόχους, ώστε να αντιμετωπιστεί στην ολότητά του ένα σύνθετο πρόβλημα με βάση τις θεμελιώδεις αρχές και κατευθύνσεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών». Όπως τόνισε ο κ. Κώτσηρας το όλο εγχείρημα «τελεί υπό τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη με έντονο το προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη».

Σύμφωνα με τον κ. Κώτσηρα «με βάση τις κατευθύνσεις του άρθρου 13 της σύμβασης του ΟΗΕ υλοποιούνται δράσεις του Εθνικού Σχεδίου εξασφαλίζοντας στα Άτομα με Αναπηρίες αποτελεσματική πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, σε ίση βάση με τους άλλους». Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, ξεκίνησε, μεταξύ άλλων, η διαδικασία για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στα δικαστήρια, ενώ «στην αλλαγή του νομικού πλαισίου για την Εθνική Σχολή Δικαστικών λειτουργών (με τον ν. 4871/2021) εντάχθηκε για πρώτη φορά νομοθετικά στο θεματολόγιο των προγραμμάτων υποχρεωτικής επιμόρφωσης των δικαστικών λειτουργών ξεχωριστή θεματική για την επιμόρφωση των δικαστών επί των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία».

Ακόμη, όπως τόνισε ο κ. Κώτσηρας, «έπειτα από στενή συνεργασία και των δύο φορέων υπογράφηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2021 Πρωτόκολλο Συνεργασίας του υπουργείου Δικαιοσύνης με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης για την επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου τομέα στο αντικείμενο των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία και του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ».

Σε τοποθέτησή του κ. Σταμάτης επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως «το υπουργείο Εργασίας διαδραματίζει κομβικό ρόλο στον σχεδιασμό και την εφαρμογή συνεκτικών και ολοκληρωμένων πολιτικών για τα Άτομα με Αναπηρία». Η κ. Μπερνιδάκη-Άλντους σημείωσε πως «η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να συγκροτήσει την Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας είναι μια τολμηρή απόφαση, γιατί αυτό ήταν ένα διαχρονικό αίτημα του χώρου της αναπηρίας». Η ίδια επισήμανε την ανάγκη επιμόρφωσης των στελεχών του κράτους, καθώς και την εκπαίδευση των πολιτών «αναφορικά με το τι σημαίνει να έχεις συμπολίτη ΑμεΑ».

Ο κ. Λογαράς αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι διακρίσεις σε βάρος των Ατόμων με Αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε όλες τις πτυχές της ζωής τους παίρνουν τη μορφή εμποδίων και παρουσίασε στοιχεία από το Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία σχετικά με τις διακρίσεις που υφίστανται τα Άτομα με Αναπηρία και με χρόνιες παθήσεις στους τομείς της απασχόλησης και της εκπαίδευσης.

Τέλος, ο κ. Τσαπατάκης ανέφερε ότι «θα πρέπει να υπάρξουν επιπρόσθετες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα μπορούν να προστατεύουν τον εργαζόμενο που μπορεί να περιέλθει σε κάποια αναπηρία ή και τον εργαζόμενο που έχει κάποια αναπηρία και ίσως αντιμετωπίσει καταστάσεις εκφοβισμού».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.