ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παπαευαγγέλου: Τέλος τα πιστοποιητικά νόσησης με επαναμόλυνση- Η εξαίρεση

18:48 - 17 Φεβ 2022 | Ειδήσεις
Παπαευαγγέλου: Τέλος τα πιστοποιητικά νόσησης με επαναμόλυνση- Η εξαίρεση
Μία σημαντική αλλαγή ανακοινώθηκε την Πέμπτη (17/2) στην τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Η Βάνα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε πως δεν θα χορηγείται πιστοποιητικό σε περίπτωση δεύτερης νόσησης.

H καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου επισήμανε πως δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός και πως δεν είναι σωστό να μιλάμε για "τέλος της πανδημίας".

«Δεν είμαστε έτοιμοι να αποσύρουμε όλα τα μέτρα», σημείωσε, με αφορμή τις κινήσεις άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Όπως είπε, «για καιρό θα συνυπάρχουμε με τον ιό και με την τωρινή εικόνα δεν είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών και να πάμε στην άρση όλων των περιοριστικών μέτρων». Να σημειωθεί βέβαια πως νωρίτερα ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ληφθεί απόφαση για άρση των μέτρων μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Για την επαναμόλυνση, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε πως το πιστοποιητικό νόσησης δεν χορηγείται σε περίπτωση που κάποιος κολλήσει δεύτερη φορά. Μοναδική εξαίρεση προβλέπεται για όσους έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν τον βασικό εμβολιασμό και δεν έκαναν τρίτη δόση λόγω της λοίμωξης.

Η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε πως αυξήθηκε για λίγο η θετικότητα, εξαιτίας του μικρότερου αριθμού διαγνωστικών τεστ, ενώ επεσήμανε πως παραμένει σταθερή η πανδημία, με τον μ.ο. κρουσμάτων να κυμαίνεται μεταξύ 17 – 18.000.

Όπως είπε σε κάποια νησιά παρατηρήθηκε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου (Κέα, Σύρος, Κάρπαθος και Θάσος). Πανελλαδικά υπάρχει μια αποκλιμάκωση των «σκληρών δεικτών», ενώ μειώθηκαν και οι εισαγωγές παιδιών και εφήβων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, παρατηρήθηκε μείωση κατά 13% στις νέες εισαγωγές. Το 90% των νέων εισαγωγών αφορούν κρούσματα με τη μετάλλαξη Όμικρον. 

Σε ό,τι αφορά την πληρότητα στα νοσοκομεία, τονίστηκε πως πανελλαδικά είναι στο 53% στις απλές κλίνες και στο 73% στις κλίνες Covid.

Γκάγκα: Αργή αποκλιμάκωση

H πανδημία υποχωρεί με αργούς ρυθμούς, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, «κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας ώστε τα πράγματα να γίνουν καλύτερα».

H ίδια αναφέρθηκε στα αντιιικά φάρμακα, τονίζοντας πως έχουν γίνει 2.653 αιτήσεις και έχουν ήδη παραδοθεί τα φάρμακα σε 1.957 ασθενείς.

Παράλληλα, ανέφερε πως μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα φτάσουν στη χώρα τα εμβόλια της Novavax, «ένα καινούργιο όπλο στη φαρέτρα μας». 

Την ίδια ώρα, τέλος Μαρτίου ή αρχές Απριλίου θα έρθουν τα εμβόλια της Sanofi.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:08 - 17 Φεβ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.