ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μάτι: Αναβαθμίζεται το κατηγορητήριο για το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης

16:24 - 15 Απρ 2022 | Ειδήσεις
Μάτι: Αναβαθμίζεται το κατηγορητήριο για το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης
Νέα σημαντική καθυστέρηση στην απόδοση ποινικών ευθυνών των υπαιτίων για την τραγωδία στο Μάτι το 2018, συνεπάγεται η απόφαση να διενεργηθεί περαιτέρω κύρια ανάκριση για το κακούργημα της «θανατηφόρας έκθεσης» σε βάρος πέντε πρώην στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ομόφωνα τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου με πρόεδρο τον κ. Γιώργο Κασσίμη και μέλη τις πρωτοδίκες Θεοδώρα Τραϊανίδου και Νίκη Ρεβύθη, αφού αποτίμησαν το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων με ένα βούλευμα που αριθμεί περί τις χίλιες σελίδες διατάσσουν:

1. Την περαιτέρω κύρια ανάκριση για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης σε βάρος πρώην πέντε στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας
2. Την παραπομπή σε δίκη για πλημμεληματικές κατηγορίες «συρρικνωμένες» για 13 άτομα.
3. Την πλήρη απαλλαγή 10 ατόμων από το χώρο της Αστυνομίας και αντιδημάρχους.

Στην κρίση των δικαστικών λειτουργών για την ποινική αναβάθμιση της κατηγορίας βάρυναν μία σειρά από συγκεκριμένες ενέργειες και πράξεις των πέντε κατηγορουμένων, που συνέτειναν στη δημιουργηθείσα κατάσταση κινδύνου που εν τέλει κατέληξε στην απώλεια 103 ανθρώπων.

Ειδικότερα, το δικαστικό συμβούλιο έκρινε πως υπήρξαν συγκεκριμένες ενέργειες των εμπλεκομένων οι οποίες ενέτειναν την κατάσταση κινδύνου που δημιουργήθηκε και κατέληξε στο να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 100 παραθεριστές. Οι δικαστές είχαν στη διάθεσή τους ηχητικά ντοκουμέντα, σύμφωνα με τα οποία προκύπτει ότι:

- δεν χρησιμοποιήθηκαν τα αναγκαία εναέρια μέρα για την έγκαιρη κατάσβεση της πυρκαγιάς,

- υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής που είχε την ευθύνη για τα εναέρια μέσα έλειπε από τη θέση του τη κρίσιμη ώρα  και δεν πρότεινε να σηκωθούν ελικόπτερα που παρέμειναν στο έδαφος,

- υψηλόβαθμος αξιωματικός που βρισκόταν σε φωτιά στην Κινέτα, παρά τις οδηγίες που είχε λάβει να μεταβεί στο Μάτι, καθυστέρησε να φθάσει στην πληγείσα περιοχή. 

Πλέον, μετά την έκδοση του βουλεύματος, η δικογραφία θα επιστρέψει στον ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη, ο οποίος θα ζητήσει την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για τα πέντε αυτά άτομα.

Στην περίπτωση που τελικά ασκηθεί η δίωξη, οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι θα κληθούν εκ νέου σε απολογία αυτή τη φορά για το κακούργημα της «θανατηφόρας έκθεσης».

Τελευταία τροποποίηση στις 16:44 - 15 Απρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.