ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καμπανάκι» επιστημόνων για την ηπατίτιδα: Σε εγρήγορση οι υγειονομικές αρχές

15:15 - 24 Απρ 2022 | Ειδήσεις
«Καμπανάκι» επιστημόνων για την ηπατίτιδα: Σε εγρήγορση οι υγειονομικές αρχές
Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές και στη χώρα μας μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον πρώτο θάνατο παιδιού από οξεία ηπατίτιδα, ενώ έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε 12 χώρες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιστημόνων, η οξεία ηπατίτιδα οφείλεται πιθανότατα σε κάποιο αδενοϊό. Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο ΕΟΔΥ έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο επιτήρησης και καλεί τους γιατρούς να είναι σε εγρήγορση ώστε με τα πρώτα συμπτώματα που θα έχει ένα παιδί (πυρετός, ναυτία, έμετος) να προχωρούν σε εργαστηριακές εξετάσεις.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί τα παιδιά να εμφανίσουν ίκτερο και οι γονείς μπορούν να το καταλάβουν εάν τα μάτια του παιδιού έχουν ωχρό χρώμα κάτω από τον ήλιο και στη συνέχεια θα ενημερώνουν τον παιδίατρό τους, ο οποίος θα ελέγχει τα ηπατικά ένζυμα για να δει αν πρόκειται για οξεία ηπατίτιδα και στη συνέχεια θα ενημερώνει τον ΕΟΔΥ.

Σπάνια επιπλοκή

Ο καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, με ανάρτησή του στο Facebook, αναφέρει πως το αίτιο έχει ήδη πολύ μεγάλη εξάπλωση και δεν υπάρχει τρόπος να περιοριστεί η επέκτασή του, ενώ πρόκειται για σπάνια επιπλοκή μιας ευρύτατα διαδεδομένης νόσου. Μάλιστα τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες, αν και θα καταγραφούν ηπιότερες μορφές νόσησης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μαγιορκίνης, το πιο πιθανό αίτιο μέχρι στιγμής παραμένει ο Αδενοϊός 41, ένας ιός που έχει κυρίως συμπτώματα από το γαστρεντερικό και λιγότερο από το αναπνευστικό, σημειώνοντας πως πρόκειται για παλιό και συχνό παθογόνο, ενώ παραθέτει σχετικό link με δημοσίευση του 1984 που σε μελέτη 1 έτους περίπου το 8% των διαρροϊκών συνδρόμων των βρεφών οφειλόταν στους εντερικούς τύπους 40 και 41: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6092424/

Υπογραμμίζει ακόμη ότι οι Αδενοϊοί είναι ιοί DNA, είναι ιδιαίτερα μολυσματικοί και ανθεκτικοί στο περιβάλλον, και δεν υπάρχει κάποια προληπτική ή ιδιαίτερη συμπτωματική θεραπεία, έτσι η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών θα περάσουν την ίωση ελαφριά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.