ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενέργεια: Ο πόλεμος έφτασε στα σπίτια μας…

07:33 - 03 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Ενέργεια: Ο πόλεμος έφτασε στα σπίτια μας…
της Θάλειας Χούντα – δημοσιογράφου

Η παγκόσμια επικαιρότητα συνεχίζει να εστιάζει στα γεγονότα στην Ουκρανία, με μόνη αλλά σοβαρή διαφοροποίηση, όχι πρωτίστως αυτούσια στα πολεμικά γεγονότα αλλά στα παράπλευρα γεγονότα που ανακύπτουν από τη συνέχισή τους.

Τις πρώτες ημέρες τα ΜΜΕ αφιέρωναν από πολλές ώρες έως όλο τον τηλεοπτικό τους χρόνο στην όσο πιο λεπτομερή κάλυψη των στρατιωτικών επιχειρήσεων των εμπλεκόμενων. Το κοινό μέσω των αναλύσεων άκουσε και, ίσως, έμαθε νέες ορολογίες, νέες τεχνολογίες, νέες πολεμικές μηχανές κοκ.

Όλα αυτά, μέχρις ότου άρχισε η επιβολή των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, η οποία και ανταπέδωσε με δικές της κυρώσεις κατά των μή φιλικών σε αυτή Χωρών. Μία εξ’ αυτών, αφορούσε την ενέργεια και την όποια απρόσκοπτη συνέχειά της προς τις Ευρωπαϊκές Χώρες, μέσω οικονομικών μετατροπών στην πληρωμή της. Πλέον, όλα είχαν αλλάξει άρδην, αφού με αυτή τη Ρωσική κίνηση βρέθηκαν σαν άμεσοι αποδέκτες της όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, δεδομένου ότι όλες οι Χώρες, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, ήταν συνδεδεμένες και εξαρτώμενες από την Ρωσική ενέργεια.

Έτσι, άλλαξε και το κυρίως θέμα των ΜΜΕ, αφού πλέον οι πολεμικές ενέργειες απώλεσαν την πρωτεύουσα θέση τους, παραχωρώντας αυτή στο ενεργειακό και πλέον αφορούν μόνο ως προς την συνέχισή τους, η οποία συνδέεται άμεσα με την παροχή φυσικού αερίου. Η σκληρή πραγματικότητα ακουμπάει πλέον όλα τα Ευρωπαϊκά σπίτια και όλες τις Ευρωπαϊκές βιομηχανίες και μάλιστα, στην καθημερινότητά τους και όπως αυτή έχει διαχρονικά και επισταμένως διαμορφωθεί, όπου τα απάντα είναι συνδεδεμένα με την αυτονόητη παροχή ενέργειας και μάλιστα, προσιτής σε όλους.

Οι ΗΠΑ, σαν εμπράκτως επανακτίσαντες τα παγκόσμια πρωτεία, έχουν επιβάλλει όλους τους κανόνες της νέας πραγματικότητας και ήδη, μετρούν τα τρομακτικά τους κέρδη, τα οποία έχουν σίγουρο ορίζοντα πολλών ακόμη ετών. Το Αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο εν μία νυκτί ανακαλύφθηκε και επιβλήθηκε ως η σίγουρη λύση στην απρόσκοπτη συνέχιση μέρους της ενέργειας στην Ευρώπη, ενώ και η Αμερικανική πολεμική βιομηχανία δεν προλαβαίνει τις παραγγελίες τόσο των παλαιών πελατών όσο και των αρκετών νέων που προστέθηκαν.

Η Χώρα μας δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στην κρίση αυτή και υφίσταται σε οδυνηρό βαθμό τις συνέπειές της. Πρωτίστως, η αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου έχουν πλήξει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο. Με δεδομένους τους μισθούς και τις συντάξεις είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί η καθημερινότητα, η οποία περιλαμβάνει τις αυξήσεις στα τρόφιμα, στα καύσιμα και στην ενέργεια αλλά και τις φορολογικές υποχρεώσεις. Σε συνδυασμό δε, με την δεκαετή μνημονιακή ύφεση και την πανδημία, η κατάσταση είναι σε οριακό βαθμό οδυνηρή. Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις περί την οικονομία, για να γίνει αντιληπτό το σημερινό καθεστώς της αγοράς και του κάθε σπιτιού. Απαιτούνται όμως στοχευμένα και ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης, τα οποία και θα δώσουν την οικονομική ανάσα που είναι τόσο αναγκαία.

Επιπλέον, σαν Χώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την Τουρκία, η οποία οξύνει διαρκώς τα μεταξύ μας πράγματα και εκμεταλλεύεται τόσο τις διεθνείς καταστάσεις όσο και την στάση μας, η οποία εκλαμβάνεται ως αδράνεια. Ουδείς πια μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει μόνο τον χρόνο που θα συμβεί κάποιο σοβαρό επεισόδιο και όχι το ίδιο το επεισόδιο. Ο «λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται» και πιο μεγάλη αναμπουμπούλα από τη σημερινή κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή μας δύσκολα θα ξαναβρεθεί.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως το «ορθό», η εικόνα ανεμελιάς και ελαφρότητας που ευκαιριακά παρουσιάζεται εν όψει και του καλοκαιριού. Απαιτείται άμεσα απ’ όλους επαγρύπνηση και συνεργασία σε όλους τους τομείς, για να διασφαλίσουμε όχι μόνο ένα βιώσιμο αύριο αλλά ένα καλύτερο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.