ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία: Οι δικαιούχες και η διαδικασία

18:26 - 12 Ιουν 2022 | Ειδήσεις
Δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία: Οι δικαιούχες και η διαδικασία
Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» που εξασφαλίζει δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία σε γυναίκες 50-69 ετών μέσω της άυλης συνταγογράφησης και τη διαδικασία έδωσε η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη.

Τα πρώτα SMS έχουν ήδη ξεκινήσει τα στέλνονται, με το πρόγραμμα, σημείωσε η κα. Καρποδίνη στο Open, να «απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 50 – 69 ετών και διαθέτουν ΑΜΚΑ. Εφόσον έχουν άυλη συνταγογράφηση θα λαμβάνουν, σταδιακά, μήνυμα στο κινητό τους με τον αριθμό του παραπεμπτικού για να πάνε να εκτελέσουν δωρεάν την ψηφιακή μαστογραφία είτε σε δημόσιες, είτε σε ιδιωτικές Πρωτοβάθμιες δομές, ακόμα και σε κάποιες ιδιωτικές κλινικές και δημόσια νοσοκομεία».

Όπως συμπλήρωσε, το πρόγραμμα αφορά σε όλες τις γυναίκες με ΑΜΚΑ της ηλικιακής ομάδας, «προληπτικά και προσυμπτωματικά». «Εξαιρούνται μόνο οι γυναίκες που έχουν πραγματοποιήσει ψηφιακή μαστογραφία το τελευταίο έτος, είτε έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού την τελευταία πενταετία οπότε βρίσκονται σε πρόγραμμα».

Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι της δωρεάν εξέτασης; «Εφόσον έχουν άυλη συνταγογράφηση, το μήνυμα θα έρθει αυτόματα. Αν δεν έχουν, το σύστημα θα έχει παράγει το παραπεμπτικό και, εφόσον ξέρουν ότι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, θα μπορούν να πάνε κατευθείαν να κλείσουν ραντεβού και το διαγνωστικό κέντρο θα βρίσκει το παραπεμπτικό και θα εκτελεί την εξέταση», εξήγησε η διοικήτρια του ΕΟΠΠΥ, η οποία ενημέρωσε και για το ότι, στο mastografia.gov.gr υπάρχει ο κατάλογος με όλους τους ιδιώτες και δημόσιους παρόχους.

Μόλις το 11% του πληθυσμού διενεργεί τις προληπτικές εξετάσεις

Στη συνέχεια, η κ. Καρποδίνη αναφέρθηκε στον στόχο του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», που δεν είναι άλλος από το «να μην υπάρχει καμία γυναίκα άνω των 50 που να μην έχει κάνει τουλάχιστον μία ψηφιακή μαστογραφία. Είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας γιατί γίνεται για πρώτη φορά και μάς βοηθάει να κάνουμε και screening στον πληθυσμό ώστε να δούμε ποια είναι η κατάσταση», είπε καθώς, μόλις το 11% του πληθυσμού διενεργεί τις προληπτικές εξετάσεις.

Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που από την ψηφιακή μαστογραφία προκύψει κάποιο εύρημα; «Εφόσον στην ψηφιακή μαστογραφία υπάρξει εύρημα μίας κατηγορίας συγκεκριμένης που χρήζει περαιτέρω ελέγχου, αυτόματα δημιουργείται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ένας εσωτερικός κωδικός που δίνει τη δυνατότητα επίσκεψης σε γιατρό για τη διενέργεια κλινικής εξέτασης και αφόσον ο γιατρός κρίνει, εκδίδεται και παραπεμπτικό για τα περαιτέρω».

Τέλος, ενημέρωσε ότι υπάρχει σχέδιο ώστε, άμεσα, το πρόγραμμα να επεκταθεί και σε άλλων ειδών προληπτικές εξετάσεις. «Τα επόμενα στάδια είναι ο έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, της μήτρας και για διάφορα καρδιαγγειακά νοσήματα. Σχεδιάζονται και θα υλοποιηθούν άμεσα», είπε.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:30 - 12 Ιουν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.