ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαρηγιάννης: Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα κυριαρχήσει η παραλλαγή «Κένταυρος»

09:55 - 19 Αυγ 2022 | Ειδήσεις
Σαρηγιάννης: Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα κυριαρχήσει η παραλλαγή «Κένταυρος»
Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να κυριαρχήσει η παραλλαγή «Κένταυρος», εκτίμησε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη παραλλαγή πιο ανησυχητική σε σχέση με τις Όμικρον 4 και Όμικρον 5.

«Το 50% των κρουσμάτων θα οφείλονται σε αυτή» δήλωσε στην ΕΡΤ, σημειώνοντας ότι τώρα πολύ ζεστός καιρός του ελληνικού καλοκαιριού λειτουργεί ανασταλτικά στην εξάπλωση του κορονοϊού.

Μιλώντας για την εξέλιξη του κορoνοϊού από τον Σεπτέμβριο που θα ανοίξουν τα σχολεία και ο κόσμος θα έχει επιστρέψει στις δουλειές του είπε: «Περιμένουμε να δούμε ένα μεικτό φαινόμενο: μια σημαντική αύξηση σε διασπορά που θα φθάνει τις 30.000 κρούσματα μεσοσταθμικά με ταυτόχρονη ελεγχόμενη αύξηση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας». Σε ό,τι αφορά την επίπτωση που θα έχει αυτό στη «μαύρη» λίστα των θυμάτων της πανδημίας υποστήριξε ότι οι νεκροί θα πλησιάζουν τις 50 – 60 ημερησίως, όπως συνέβη και σε αυτό στάδιο της κορύφωσης. Και όπως προέβλεψε, η δυσμενής αυτή πρόβλεψη μπορεί να συμβεί τέλος Νοεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία είπε πως «το να κάνουν τεστ μια φορά την εβδομάδα τα παιδιά και να βάλουν μάσκες, όταν φανεί η ανάπτυξη της 'Κένταυρος', για να αντιμετωπίσουμε το κύμα αυτό» δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει. Όπως επισήμανε για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊου στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, «το εβδομαδιαίο τεστ πρέπει να γίνει υποχρεωτικό».

Υπογράμμισε παράλληλα την αναγκαιότητα της τέταρτης δόσης του εμβολίου δηλώνοντας ότι θα πρέπει να την κάνουν τόσο οι άνω των 60 ετών όσο και οι άνθρωποι μικρότερης ηλικίας, με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού.

Για την ευλογιά των πιθήκων και ερωτηθείς αν οι επιστήμονες που εξετάζουν τα λύματα στα μεγάλα αστικά κέντρα παρακολουθούν την εξάπλωση της μολυσματικής νόσου είπε ότι «υπάρχει ανάπτυξη της ευλογιάς των πιθήκων αλλά είναι ελεγχόμενο. Δεν είναι κάτι που θα δώσει γενικευμένη κατάσταση συναγερμού».

Τελευταία τροποποίηση στις 09:59 - 19 Αυγ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.