ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόεδρος ΕΟΦ: Το επόμενο 10ήμερο θα ομαλοποιηθεί η αγορά φαρμάκων

13:21 - 09 Ιαν 2023 | Ειδήσεις
Πρόεδρος ΕΟΦ: Το επόμενο 10ήμερο θα ομαλοποιηθεί η αγορά φαρμάκων
Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου, εκτιμά πως η κατάσταση με τις ελλείψεις σε φάρμακα θα ομαλοποιηθεί – άνευ απροόπτου- εντός του επόμενου δεκαημέρου.

Μιλώντας για τη λίστα των 161 φαρμάκων που είναι σε έλλειψη από την ελληνική αγορά ο κ. Φιλίππου δήλωσε στην ΕΡΤ ότι είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο είναι ιδιαίτερα έντονο στην Ευρώπη, πιο πολύ από ότι στη χώρα μας ενώ αναφορικά με την ανησυχία που δημιουργήθηκε σχολίασε ότι «εμείς υπερβάλλουμε λιγάκι εαυτόν αυτές τις μέρες».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, στον ΕΟΦ δεν περίμεναν τώρα το φαινόμενο για να ξεκινήσουν να το αντιμετωπίζουν, αλλά εδώ και τρία χρόνια έχουν προβεί σε σχετικές ενέργειες.

Αναφορικά με την λίστα των ιατρικών σκευασμάτων που είναι σε έλλειψη για διάφορους λόγους τόνισε ότι «αφορά χρόνιους ασθενείς και είναι ως επί το πλείστον αντιδιαβητικά φάρμακα, αντιεπιληπτικά, φάρμακα ψυχοτρόπα, τα οποία ευρίσκονται σε έλλειψη λόγω διαταραχής της παγκόσμιας παραγωγής». Όσον αφορά τα εισπνεόμενα στα οποία αναφέρθηκαν οι περισσότερες ελλείψεις αποκάλυψε ότι αποδεσμεύτηκαν από τις φαρμακαποθήκες μεγάλες ποσότητες και σύντομα θα είναι διαθέσιμες στους ασθενείς.

Μιλώντας για τα φάρμακα ευρείας χρήσεως τα οποία ήταν σε έλλειψη τις ημέρες των εορτών ανέφερε ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται.

«Στην Ελλάδα έχουμε μια ισχυρή φαρμακοβιομηχανία η οποία με τα γενόσημα έχει καλύψει σε πολύ σημαντικό βαθμό τις ανάγκες στα φάρμακα πρώτης ανάγκης, αυτά τα οποία πηγαίνει ο ασθενής για να εξυπηρετηθεί και παίρνει μόνος του το φαρμακείο», δήλωσε σχετικά.

Μιλώντας για τα ογκολογικά φάρμακα τόνισε ότι σε συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανία από το 2019 καταφέραμε και φέραμε την παραγωγή στην Ελλάδα. «Έτσι φέτος χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία μπορεί να έχουν προβλήματα σε ογκολογικά, εμείς δεν έχουμε», είπε σχετικά.

Αναφορικά με την απαγόρευση εξαγωγών σε αρκετά σκευάσματα ο κ. Φιλίππου διευκρίνισε ότι «ο ΕΟΦ έβγαλε μια πολύ μεγάλη απαγόρευση, πολύ ισχυρή, την ισχυρότερη που έχει βγάλει και αναφέρει 260 κωδικούς». Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι έχουν γίνει έλεγχοι και στις φαρμακαποθήκες, στα φαρμακεία και στις εταιρείες που τα προμηθεύουν, με αποτέλεσμα έχουν αρχίσει πλέον και ομαδοποιούνται, όχι πλήρως, με ένα 5% με 10% που είναι σε έλλειψη να επιστρέψουν στα ράφια των φαρμακείων το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.