ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνολάκης: Πρέπει να γίνουν άμεσα έλεγχοι στα κτίρια στην Ελλάδα

12:13 - 11 Φεβ 2023 | Ειδήσεις
Συνολάκης: Πρέπει να γίνουν άμεσα έλεγχοι στα κτίρια στην Ελλάδα
Για το ενδεχόμενο ενός τόσου ισχυρού σεισμού στην Ελλάδα όσο αυτού που «χτύπησε» Τουρκία και Συρία μίλησε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης.

Ο κ. Συνολάκης εξήγησε στο MEGA ότι «όσα κτήρια έχουν χτιστεί σύμφωνα με τους κανονισμούς δεν θα έχουν πρόβλημα. Μπορεί να δούμε έναν τέτοιο σεισμό στην Ελλάδα, ίσως όχι έναν σεισμό 7,8 Ρίχτερ μέσα στην πόλη, αλλά δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε από τώρα. Πριν γίνει ο σεισμός της Αμοργού το 1956, ο οποίος ήταν 7,5 υποθαλάσσιος, πολλοί πιστεύανε πως δεν μπορούμε να έχουμε τόσο μεγάλους σεισμούς στην Ελλάδα. Κρίνοντας από το γεγονός ότι έχουμε διαφορετικό σχεδιασμό κτηρίων, ελπίζουμε πως δεν θα δούμε κάτι τέτοιο στη χώρα μας».

Και τόνισε: «Με βεβαιότητα δεν μπορούμε να το πούμε από πριν. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως συνήθως μπορεί να γίνει στο ίδιο ρήγμα όπως και έγινε. Το ελληνικό τόξο είναι ένα διαφορετικό αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε».

Όσον αφορά την κατασκευή των κτηρίων, ο κ. Συνολάκης επεσήμανε: «Όταν τα σπίτια είναι τόσο κοντά και δεν έχουν όλα το ίδιο πρόβλημα τότε μπορεί κάποιος να υποθέσει πως οι κατασκευές δεν έγιναν με βάση τους κανονισμούς. Οι μελέτες και οι κατασκευές ήταν ελλιπείς.

Οι εργολάβοι είχαν κατασκευαστικές αστοχίες και θα το δούμε σε βάθος χρόνου. Εάν γινόταν κάτι τέτοιο στην Ελλάδα εξαρτάται από το εάν το εστιακό βάθος είναι κοντά στο έδαφος αλλά και από την άλλη μεριά ακόμα και σεισμός 9, 2 Ρίχτερ υπήρχαν κτήρια που δεν έπαθαν κάτι. Πρέπει να γίνουν έλεγχοι στα κτήρια άμεσα, ξεκινώντας από νοσοκομεία και σχολεία».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.