ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ΣτΕ δικαιώνει τα ΚΤΕΛ για τα μειωμένα- δωρεάν εισιτήρια

21:03 - 14 Φεβ 2023 | Ειδήσεις
Το ΣτΕ δικαιώνει τα ΚΤΕΛ για τα μειωμένα- δωρεάν εισιτήρια
Περισσότερα από 8,7 εκατομμύρια ευρώ θα λάβουν ως αποζημίωση τα ΚΤΕΛ Ηρακλείου, Λάρισας και Ιωαννίνων, αφού δικαιώθηκαν με την πιλοτική δίκη που έγινε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Οι αποζημιώσεις αφορούν την τριετία 2008 -2011 όταν τα ποσά ήταν περιορισμένα λόγω της δημοσιονομικής κρίσης. Με την πιλοτική δίκη, το ΣτΕ διευκρίνισε τον τρόπο υπολογισμού της αποζημίωσης που θα πρέπει να λαμβάνουν τα ΚΤΕΛ από το κράτος λόγω των μειωμένων εισιτηρίων των φοιτητών, μαθητών, πολυτέκνων, αναπήρων πολέμου, κ.λπ.

Όπως αναφέρει το ΣτΕ η αποζημίωση που θα πρέπει να λαμβάνουν τα ΚΤΕΛ λόγω των δωρεάν ή των μειωμένων εισιτηρίων, είναι η διαφορά που υπάρχει μεταξύ του αντιτίμου του δωρεάν ή μειωμένου κομίστρου και του πλήρους εισιτηρίου.

Όπως έχει θεσμοθετηθεί, υπήρχε υποχρέωση των συναρμοδίων υπουργείων Οικονομίας, Οικονομικών και Μεταφορών να εκδίδουν κάθε έτος κοινή απόφαση για την καταβολή από το Ελληνικό Δημόσιο αποζημίωσης στις ΚΤΕΛ Α.Ε. και τα ΚΤΕΛ, λόγω της χορήγησης δωρεάν ή μειωμένης τιμής εισιτηρίων σε ειδικές κατηγορίες επιβατών, όπως είναι φοιτητών, σπουδαστών, μαθητών, πολυτέκνων, αναπήρων πολέμου και συνοδών τους, πασχόντων από χρόνιες παθήσεις και των συνοδών τους, κ.λπ.

Ο λόγος που γινόταν αυτό ήταν για να ελεγχθεί κάπως η οικονομική ζημιά των ΚΤΕΛ από τη δωρεάν μετακίνηση ή τη μετακίνηση με μειωμένο εισιτήριο των παραπάνω κατηγοριών επιβατών.

Η 7μελης σύνθεση του Α’ Τμήματος του ΣτΕ αναφέρει ότι «ο υπολογισμός του ποσού της αποζημίωσης προκύπτει ευθέως και κατά τρόπο σαφή από το νόμο και την οικεία αιτιολογική έκθεση, ισούται δε με το σύνολο της διαφοράς μεταξύ του αντιτίμου των κατά περίπτωση εκδοθέντων την αντίστοιχη χρονική περίοδο δωρεάν ή μειωμένης τιμής εισιτηρίων και του πλήρους κομίστρου».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αφού επέλυσαν τον τρόπο εξεύρεσης της αποζημίωσης των ΚΤΕΛ (διαφορά που προκύπτει μεταξύ του αντιτίμου του δωρεάν ή μειωμένου εισιτηρίου και του πλήρους κομίστρου), ανέπεμψαν τις υποθέσεις στα Διοικητικά Δικαστήρια προς οριστικοποίηση των διεκδικούμενων ποσών και για οριστική επίλυση των εκκρεμών στην Διοικητική Δικαιοσύνη υποθέσεων και των λοιπών ΚΤΕΛ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.