ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρίσι: Ένας νεκρός και δύο τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι

12:14 - 03 Δεκ 2023 | Ειδήσεις
Παρίσι: Ένας νεκρός και δύο τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι
Ένας άνδρας που είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης επειδή σχεδίαζε ισλαμιστική επίθεσης και ο οποίος υποβαλλόταν σε ψυχιατρική θεραπεία φέρεται να μαχαίρωσε μέχρι θανάτου έναν Γερμανό τουρίστα και να τραυμάτισε άλλους δύο σε γειτονιά κοντά στον πύργο του Άιφελ του Παρισιού το βράδυ του Σαββάτου (2/12).

Η επίθεση σημειώθηκε λίγο μετά τις 21:00 κοντά στη γέφυρα Bir Hakeim σε μια περιοχή δημοφιλή στους τουρίστες. Η Γαλλία βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο συναγερμού για επιθέσεις στο πλαίσιο του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ο φερόμενος ως δράστης στόχευσε αρχικά ένα ζευγάρι Γερμανών κοντά στη γέφυρα, μαχαιρώνοντας θανάσιμα έναν νεαρό Γερμανό. Ένας διερχόμενος οδηγός ταξί παρενέβη για να τον σταματήσει, αλλά ο ύποπτος διέφυγε τρέχοντας από τη γέφυρα στην άλλη πλευρά του ποταμού Σηκουάνα, επιτιθέμενος σε άλλα δύο άτομα και τραυματίζοντας ένα άτομο με σφυρί. Η αστυνομία τον καταδίωξε και χρησιμοποίησε πιστόλι αναισθητοποίησης για να τον σταματήσει. Ανακρίθηκε από την αντιτρομοκρατική το πρωί της Κυριακής.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έστειλε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Γερμανού πολίτη που σκοτώθηκε, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατική επίθεση». Ευχαρίστησε τις δυνάμεις ασφαλείας για τη γρήγορη σύλληψη του ύποπτου δράστη και είπε ότι η δικαιοσύνη πρέπει να αποδοθεί «στο όνομα του γαλλικού λαού».

«Δεν θα ενδώσουμε στην τρομοκρατία», έγραψε η πρωθυπουργός, Ελίζαμπεθ Μπορν, στο X μετά την επίθεση.

Η γαλλική αντιτρομοκρατική εισαγγελία ηγείται της έρευνας.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεραλντ Νταρμανίν, επισκέφθηκε τη σκηνή του εγκλήματος, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι ο φερόμενος ως δράστης ήταν γνωστός στις αρχές.

Είπε ότι ο ύποπτος, ο οποίος υποβαλλόταν σε ψυχιατρική θεραπεία, είχε συλληφθεί το 2016 και καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για τον σχεδιασμό μιας βίαιης επίθεσης που δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει επειδή η αστυνομία τον είχε σταματήσει. Είχε υποβληθεί σε ψυχιατρική θεραπεία στη φυλακή και συνέχιζε να λαμβάνει ψυχιατρική θεραπεία. Ήταν σε λίστα παρακολούθησης των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Νταρμανίν είπε ότι ο άνδρας είχε φωνάξει δύο φορές «Αλλάχου Άκμπαρ» («Ο Θεός είναι μεγάλος») πριν συλληφθεί και είπε στην αστυνομία ότι δεν άντεχε να σκοτώνονται μουσουλμάνοι σε «Αφγανιστάν και Παλαιστίνη».

Η περιοχή από τη γέφυρα Bir-Hakeim, συνήθως γεμάτη από τουρίστες και ντόπιους, αποκλείστηκε από την αστυνομία κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η εισαγγελία του Παρισιού είπε ότι ο ύποπτος δράστης, ο οποίος γεννήθηκε το 1997 στην εύπορη πόλη Neuilly-sur-Seine δυτικά του Παρισιού, ήταν Γάλλος και ανακρίθηκε στο πλαίσιο έρευνας για φόνο και απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.