Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Από το 1964, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας αποζημιώσεων για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μεταξύ των δύο γειτόνων, το νερό από τα βουνά της Βουλγαρίας ρέει ελεύθερα κατά μήκος του ποταμού Άρδα σε 50.000 στρέμματα της πεδιάδας του Έβρου στη βόρεια Ελλάδα, σημειώνει το Reuters.
Η συμφωνία έληξε τον περασμένο Ιούλιο, προκαλώντας ανησυχία στους Έλληνες αγρότες που εξαρτώνται από αυτήν για να διατηρήσουν τις καλλιέργειές τους ζωντανές. Τις τελευταίες εβδομάδες έστησαν μπλόκα με τρακτέρ κοντά στην περιοχή Καστανιές, απαιτώντας μια άμεση, μακροπρόθεσμη συμφωνία.
Η Ελλάδα και η εθνική εταιρεία ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας NEK υπέγραψαν προσωρινή συμφωνία για την εξασφάλιση του εφοδιασμού από τα μέσα Ιουλίου έως τον Σεπτέμβριο του 2024. Το νερό παρεχόταν κάθε αρδευτική περίοδο από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο. Η Ελλάδα δεν διαθέτει λειτουργικές δεξαμενές στην περιοχή για την αποθήκευση του νερού.
Σε μια έντονη κοινοβουλευτική συζήτηση στη Σόφια την Πέμπτη, εν μέσω ισχυρισμών της αντιπολίτευσης ότι η Βουλγαρία δίνει δωρεάν το νερό της, ο Ζελιάζκοφ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει μια προσωρινή συμφωνία για το φετινό καλοκαίρι. «Θα αναζητήσουμε μια προσωρινή λύση μέσα σε λίγους μήνες φέτος, ώστε να έχουμε την ευκαιρία να διαπραγματευτούμε μια συνολική συμφωνία», είπε, αρνούμενος να διευκρινίσει τι θα περιλαμβάνει μια τέτοια συμφωνία.
Ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Γκεόργκι Σαμάντοφ υπερασπίστηκε τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, λέγοντας ότι το νερό που ρέει στην Ελλάδα μέσω του υδροηλεκτρικού φράγματος Ivaylovgrad της Βουλγαρίας παράγει 30.000 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας για τις δικές της ανάγκες.