Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Μετά την παρουσίαση το πόρισμα (ολόκληρο ΕΔΩ) θα σταλεί στον εφέτη ανακριτή για να ενταχθεί στη δικογραφία για το σιδηροδρμικό δυστύχημα.
Η παρουσίαση των πορισμάτων του ΕΟΔΑΣΑΜ ξεκίνησε με τήρηση ενός λεπτού σιγής εις μνήμην των θυμάτων, όπως ζήτησε ο Χρήστος Παπαδημητρίου, πρόεδρος του σιδηροδρομικού τομέα του Οργανισμού. Ακολούθησε η εισαγωγή περί της σύστασης του οργανισμού, από τον δρ, Παπαδημητρίου, ο οποίος εξήγησε ότι η διοίκηση του ΕΟΔΑΣΑΜ ορίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2023, μετά το δυστύχημα στα Τέμπη και έκανε λόγω για σειρά εγκληματικών λαθών.
Όπως έχει ανακοινώσει ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ, τα πορίσματά του αναφέρονται στις αιτίες που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα, στην κατάσταση του ελληνικού σιδηροδρόμου, στην μη αξιοποίηση των κονδυλίων για τη βελτίωσή του, αλλά και στα αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη που ακολούθησε της σύγκρουσης των τρένων.
«Η μη ιεροποίηση του χώρου του δυστυχήματος οδήγησε στην απώλεια στοιχείων», δήλωσε ο δρ. Παπαδημητρίου και συνέχισε συγκινημένος ζητώντας «συγγνώμη» από τους συγγενείς των θυμάτων του δυστυχήματος, ευχαριστώντας τους για τη συμβολή τους στην διερεύνηση της αλήθειας. Η συνδρομή τους ήταν πολύτιμη, επισήμανε ο ίδιος, ενώ συνέχισε τονίζοντας πως ο ΕΔΟΑΣΑΜ ασχολήθηκε και με τη σύμβαση 717, που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από το 2016 και ενδεχομένως να είναι αποτρέψει το να μπουν δύο τρένα στην ίδια γραμμή.
Στο δυστύχημα συνέβαλαν δύο ακόμη παράγοντες, είπε: Η διαχρονική απόφαση του ελληνικού κράτους να εγκαταλείψει τον σιδηρόδρομο και τα μνημόνια που οδήγησαν στην αποψίλωση του ΟΣΕ από προσωπικό που ασχολούνταν με την ασφάλεια των σιδηροδρόμων.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Κωνσταντίνος Καπετανίδης προϊστάμενος Μονάδας Διερεύνησης Ατυχημάτων. Το πόρισμα έχει συνταχθεί στα αγγλικά, όπως ανέφερε ο ίδιος, καθώς η επιτροπή εργάστηκε στα αγγλικά. Η σύγκρουση μεταξύ του επιβατικού και του εμπορικού τρένου στα Τέμπη έγινε ενώ οι ταχύτητές τους ήταν σημαντικές, αλλά εντός ορίων, ξεκίνησε. Δημιουργήθηκε μία μεγάλη πυρόσφαιρα, ανέφερε και συνέχισε μιλώντας για τα θύματα και τους τραυματίες, σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο.
Τι συνέβη με τον σταθμάρχη
Οι αιτιώδεις παράγοντες, είπε, είναι το ότι βάλαμε τα δύο τρένα στην ίδια γραμμή. Ο σταθμάρχης Λάρισας, χωρίς πρόθεση, άφησε την αλλαγή στη διαγώνιο. Τι συνέβη και έκανε αυτός ο άνθρωπος τον λάθος χειρισμό, διερωτήθηκε, τονίζοντας πως αυτό ψάχνουμε. «Αυτός ήταν ο ένοχος, δεν το ήθελε όμως», τόνισε. Στη συνέχεια, χαρακτήρισε την ημέρα «πολύ περίεργη», με πολλά συμβάντα, βλάβες και προβλήματα. Ο άνθρωπος αυτός είχε να αντιμετωπίσει πολλές επικοινωνίες σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ πρόσθεσε πως προβληματική ήταν και η θέση εργασίας του, χωρίς να έχει στο οπτικό του πεδίο τις ενδείξεις που έπρεπε. Ο σταθμάρχης είχε συναισθηματική φόρτιση και επειδή είχε ξανακάνει το ίδιο λάθος, είχε ξαναβάλει δύο τρένα στην ίδια γραμμή, με αποτέλεσμα αυτό να το έχει συνέχεια στον νου του.
Ο μηχανοδηγός της επιβατικής αμαξοστοιχίας, που έπρεπε να συνεχίσει ευθεία, στο σημείο που είδε το «κλειδί» στη διαγώνιο, θα έπρεπε να σταματήσει. Είναι μυστήριο το γιατί δεν σταμάτησε, τόνισε ο κ. Καπετανίδης.
Η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης και η υποστελέχωση, τόνισε ο κ. Καπετανίδης, είναι μεταξύ των αιτιών του δυστυχήματος. Στην Ελλάδα το 2020 υπήρχαν 0,5 εργαζόμενοι ανά χιλιόμετρο σιδηροδρομικής γραμμής, ενώ στην Ευρώπη είναι δύο εργαζόμενοι ανά χιλιόμετρο, ανέφερε. Η διαχείριση του προσωπικού των σταθμαρχών, επίσης ήταν προβληματική, πρόσθεσε, αναφέροντας πως υπήρχαν σταθμάρχες που εργάζονταν επί 29 ημέρες χωρίς ρεπό. Το προσωπικό αυτό εργαζόταν με μη βιώσιμο τρόπο, τόνισε. Ο ΟΣΕ δεν είχε εκσυγχρονίσει τις διαδικασίες του και δεν μπορούσε να κατανοήσει ότι οι κίνδυνοι δεν μπορούν να αποτραπούν μόνο με την τήρηση του Γενικού Κανονισμού: «Πίστευαν ότι είναι πανάκεια, αλλά δεν ήταν».
Η πυρόσφαιρα κατά τη σύγκρουση
Τα περισσότερα από τα θύματα πέθαναν από μηχανικά αίτια, τόνισε ο κ. Καπετανίδης, προσθέτοντας ότι τα σιδηροδρομικά οχήματα, σε περίπτωση σύγκρουσης, μόνο με ταχύτητα έως 36 χλμ/ώρα μπορούν να προστατεύσουν τους επιβαίνοντες.
Τα θύματα που είχαν αιτία θανάτου τη φωτιά ήταν περίπου 5 έως επτά, τόνισε και πρόσθεσε ότι βάσει των ευρημάτων της επιτροπής σχετικά με την πυρόσφαιρα που δημιουργήθηκε, υποδεικνύεται η πιθανή παρουσία αγνώστου καυσίμου.
Κατόπιν, τον λόγο έλαβε ο κ. Αστέριος Αλεξάνδρου, προϊστάμενος σιδηροδρομικών ατυχημάτων ΕΟΔΑΣΑΜ, ο οποίος ανέφερε ότι ο οργανισμός έχει δώσει πόρισμα με 17 σημεία για ένα ασφαλές σιδηροδρομικό σύστημα στη χώρα.
Την παρουσίαση του πορίσματος έκαναν οι:
Όπως τονίστηκε και κατά τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, η έρευνα στον τόπο του δυστυχήματος και η αυτοψία που έγινε δεν έγινε με το σωστό τρόπο, με αποτέλεσμα να μην καταστεί δυνατό – και να μην είναι και σήμερα, βέβαια, δυνατό –, εξαιτίας χαμένων στοιχείων να προσδιοριστεί το είδος του άγνωστου καυσίμου. Πάντως, αυτό που επίσημα μεταφερόταν δεν μπορεί να δικαιολογήσει την πυρόσφαιρα, όπως τονίστηκε από την επιτροπή.
Η ασφάλεια σήμερα
Αξίζει να αναφέρουμε επίσης πως ο Bart Accou, Επικεφαλής ασφαλείας και επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Σιδηροδρόμων μέλος της επιτροπής διερεύνησης του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, όταν κλήθηκε να απαντήσει αν σήμερα τα τρένα στην Ελλάδα είναι ασφαλή απάντησε ως εξής:
«Δεν μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν είναι ασφαλείς οι σιδηρόδρομοι. Αυτοί που δουλεύουν στο σιδηρόδρομο είναι πάντως πολύ αφοσιωμένοι. Οι έλεγχοι γίνονται. Για να φτάσουμε σ' έναν επαρκώς ασφαλή σιδηρόδρομο, πρέπει να εφαρμοστούν οι συστάσεις».
Το πόρισμα περιέχει πράγματι συστάσεις ασφαλείας, οι οποίες δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί και φυσικά γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις ελλείψεις προσωπικού που αξιολογούνται ως πολύ σημαντικές.