Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Το σχέδιο αυτό αποτελεί μέρος της προσπάθειας που πραγματοποιεί η χώρα για να εξοπλίσει τις ένοπλες δυνάμεις της και να συμβαδίσει με την Τουρκία. Η Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, ξοδεύει ήδη περίπου το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της για την άμυνα. Το ποσοστό είναι σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο στην ΕΕ.
Το σχέδιο θα περιλαμβάνει την αγορά τεσσάρων νέων υποβρυχίων, νέων αεροσκαφών, θαλάσσιων και υποβρυχίων drones και ενός δορυφόρου επικοινωνίας, δήλωσαν δύο πηγές που συμμετείχαν στην προετοιμασία του σχεδίου. Μέρος των χρημάτων θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη ενός θόλου αντιαεροπορικού και αντι-drone, που ονομάζεται «Ασπίδα του Αχιλλέα», και για την πληρωμή 20 μαχητικών αεροσκαφών F-35 που έχουν παραγγελθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η Ελλάδα θα αναβαθμίσει παλαιότερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 σε επίπεδο «Viper» και θα αναβαθμίσει τέσσερις φρεγάτες MEKO 200 γερμανικής κατασκευής που ήδη υπηρετούν στον στόλο. Τρίτη πηγή είπε ότι το σχέδιο θα περιλαμβάνει έως και έξι νέα μεγάλα περιπολικά σκάφη ή κορβέτες, που θα κατασκευαστούν σε ελληνικά ναυπηγεία.
Το νέο σχέδιο ακολουθεί τα ήδη ανακοινωθέντα σχέδια για την αγορά νέου πυραυλικού συστήματος με βεληνεκές έως και 300 χιλιόμετρα. Τα περισσότερα από αυτά θα προστατεύουν τα βορειοανατολικά σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και τα νησιά στο Αιγαίο.