ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τονώνονται οι σχέσεις Ελλάδος-ΗΠΑ

10:15 - 21 Ιουλ 2008 | Συνεντεύξεις
Σημαντικά κατώτερες των στενών δεσμών φιλίας και συνεργασίας που έχουν αναπτύξει έως τώρα η Ελλάδα με την Αμερική χαρακτηρίζει ο Γιάννος Γραμματίδης, πρόεδρος του Ελληνομαερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου τις οικονομικές εμπορικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο κρατών. Το σημαντικό κατά τον ίδιο είναι ότι αυτό το κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει την τελευταία πενταετία με αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις να θέλουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και από την άλλη αμερικανικές επιχειρήσεις να βλέπουν προοπτικές και περιθώρια δράσης στην ελληνική αγορά.

Πως χαρακτηρίζετε τις έως τώρα σχέσεις που έχουν αναπτύξει Ελλάδα και ΗΠΑ;

Η μέχρι πριν λίγο καιρό πορεία των επιχειρηματικών σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα δεν υπήρξε ανάλογη των στενών δεσμών φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Δεν είχαμε αξιοσημείωτα παραδείγματα μεγάλων αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα αλλά ούτε και αντίστροφα με λίγες εξαιρέσεις στις οποίες θα αναφερθώ αργότερα. Οι λόγοι πολλοί. Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα στον παγκόσμιο χάρτη και συνεπώς μια μικρή αγορά. Πέρα από αυτό, όμως, σαν χώρα ταλαιπωρήθηκε για πολλά χρόνια από μια αφάνταστη πολυνομία, μια αδυσώπητη γραφειοκρατία και μια απίστευτη αδιαφάνεια πού καλλιεργούσε την διαφθορά. Αυτά είχαν σαν συνέπεια αμερικανικές επιχειρήσεις - και όχι μόνο - είτε να αποθαρρύνονται από το να επενδύσουν στη χώρα, είτε - ακόμα χειρότερα - να εγκαταλείπουν τις ήδη λειτουργούσες επενδύσεις τους και μαζί μ’ αυτές και τη χώρα. Τέλος, κατά περιόδους, οι σχέσεις της με χώρες του τρίτου κόσμου πού εξέτρεφαν τρομοκρατικά κινήματα επιδείνωνε την ήδη βεβαρημένη κατάσταση.

Ποιες είναι οι προοπτικές για την περαιτέρω διεύρυνσή τους;

Η Ελλάδα του σήμερα είναι, όμως, εντελώς διαφορετική από την Ελλάδα του χθες. Ραγδαίες και ιστορικές εξελίξεις ήδη καθορίζουν το μέλλον της. Οφείλονται σεμια δέσμη παραγόντων, σημαντικότεροι από τους οποίους είναι η θέση της ως ομότιμου συνεταίρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η γεωπολιτική της θέση στην ολοένα αναπτυσσόμενη γειτονιά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το περιβάλλον σήμερα στην Ελλάδα είναι πιο φιλικό προς τις επενδύσεις. Αυτό οφείλεται σ’ ένα νομοθετικό πλέγμα πού ευνοεί επενδυτικές πρωτοβουλίες και δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης. Η νομοθεσία απλοποιείται, εκσυγχρονίζεται και προσαρμόζεται στις διεθνείς ανάγκες.

Βλέποντας λοιπόν κανείς την τελευταία δεκαετία μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι τόσο οι επενδύσεις των ελληνικών εταιρειών στις ΗΠΑ, όσο και οι αμερικανικές επενδύσεις στην χώρα μας αυξάνονται με διψήφια ποσοστά και αυτή η τάση αναμένω ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι οι ελληνικές επενδύσεις στην Αμερική το 2005 έκλεισαν στο 1301 εκατ. δολ. ενισχυμένες κατά 16,3% έναντι του 2004. από την άλλη, οι άμεσες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα το 2006 διαμορφώθηκαν στα 2.073 εκατ. δολ. αυξημένες κατά 11,5% έναντι του 2005.

Κάποιες σημαντικές επενδύσεις που έχουν γίνει από την άλλη άκρη του Ατλαντικού στην χώρα μας;

Υπάρχουν λαμπρά παραδείγματα Ελληνικών επιχειρήσεων πού επένδυσαν σημαντικά στις ΗΠΑ είτε μέσω από εξαγορές αμερικανικών επιχειρήσεων είτε μέσα από άλλες συμβατικές εμπορικές συμφωνίες. Αναφέρω ενδεικτικά τις εταιρείες Τιτάν, Μαίλης, Λαβιφάρμ, Πλαστικά Θράκης, Creta Farm, Φάγε, Ιντραλότ κ.α., ενώ αναμένονται και νέες πρωτοβουλίες από εταιρείες όπως η Μεβγάλ, Αλουμίλ κ.α. Αλλες ελληνικές εταιρείες είναι εισηγμένες στο NYSE όπως οι ΟΤΕ, Εθνική Τράπεζα και Coca Cola Hellenic Bottling SA μαζί με άλλες ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων όπως οι Danaos Corp., Aegean MarinePetroleum Network Inc., Diana Shipping, Inc., Excel Maritime Carriers Ltd,, Navios Maritime Holdings Inc, Tsakos Energy Navigation Ltd κ.α. Από τις αξιοσημείωτες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι εκείνες της Hyatt και της Carlyle.

Πως σκοπεύει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο να συμβάλλει -ή ήδη το πράττει- στην προσπάθεια για μεγαλύτερη εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας;

Το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο από την πλευρά του συμβάλλει θετικά στην γενικότερη προσπάθεια για αύξηση της ανταγωνιστικότητας και για μεγαλύτερη εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας . Πιο συγκεκριμένα:

  • υποστηρίζει τη προσπάθεια επανεργοποίησης της Συνθήκης Οικονομικής Συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ και ήδη ενεργεί σαν καταλύτης ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις ώστε να σχεδιασθούν και να υλοποιηθούν δράσεις πραγμάτωσης αυτής της συνεργασίας. Ετσι, οργανώθηκε η νέα σύνοδος της Ελληνοαμερικανικής Επιτροπής Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας πού έλαβε χώρα
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.