ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ: Η πρακτική της ανακύκλωσης μας αφορά όλους

10:59 - 05 Ιουν 2014 | Περιβάλλον
Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ: Η πρακτική της ανακύκλωσης μας αφορά όλους
Aνακύκλωση Συσκευών Α.Ε.: πρόκειται για τον επίσημο φορέα για την οργάνωση και τη λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης όλων των κατηγοριών παλιού ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Είναι μια εταιρεία μη επιδίωξης κερδών. Η αποστολή της στηρίζεται στην αρχή της περιβαλλοντικής ευθύνης του παραγωγού για τη διατήρηση του φυσικού μας περιβάλλοντος, όπως απορρέει από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Οι οικονομικοί πόροι για την αξιοποίηση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων προέρχονται από τις εισφορές περισσότερων από 1.500 επιχειρήσεων που παράγουν ή εισάγουν ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά προϊόντα.

 

Με την ανακύκλωση των ηλεκτρικών συσκευών μειώνονται οι κίνδυνοι μόλυνσης του εδάφους, του νερού και του αέρα χάρη στη μείωση των παραγωγικών διαδικασιών. Επίσης, μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων και ο κίνδυνος ρύπανσης από βλαβερές ουσίες, που προκαλείται αν δεν διαχειριστούμε τα απόβλητα των συσκευών σωστά.

 

Ένα πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό όφελος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων, καθώς με την ανακύκλωση επιτυγχάνεται μείωση της εξόρυξης και της επεξεργασίας πρώτων υλών, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

 

Η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών στην πράξη

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ανακυκλώνονται όλες οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές είτε είναι οικιακής είτε επαγγελματικής χρήσης.

 

Αναλυτικότερα, οι κατηγορίες των προϊόντων που διαχειρίζεται η Ανακύκλωση Συσκευών είναι μεγάλες οικιακές συσκευές, μικρές οικιακές συσκευές, εξοπλισμός πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, καταναλωτικά είδη, λαμπτήρες οικονομίας, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία, παιχνίδια και εξοπλισμός ψυχαγωγίας και αθλητισμού, ιατροτεχνολογικά προϊόντα, όργανα παρακολούθησης και ελέγχου και συσκευές αυτόματης διανομής.

 

unnamed 30Οι τρόποι ανακύκλωσης των παλιών ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών συσκευών είναι:

Μεγάλες συσκευές:

• με ένα τηλεφώνημα σε-συμβεβλημένο με την Ανακύκλωση Συσκευών-δήμο για την περισυλλογή της συσκευής από το πεζοδρόμιο
• στις αλυσίδες λιανικής ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και πολλά ανεξάρτητα καταστήματα, τα οποία με την παράδοση καινούριας συσκευής παραλαμβάνουν την αντίστοιχη αποσυρόμενη συσκευή

 

Για τις μικρές συσκευές:
• στα καταστήματα που πωλούν ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη και σε επιλεγμένες αλυσίδες super market
• σε δημοτικά σημεία συλλογής

 

Για τις λάμπες:
• σε καταστήματα πώλησης λαμπτήρων εξειδικευμένα και μη
• σε καταστήματα ηλεκτρολογικού εξοπλισμού
• σε επιλεγμένα super market

 

PLEXI2Ο δρόμος για έναν καινούριο κύκλο ζωής

Μετά τη συλλογή των συσκευών, ένα δίκτυο αδειοδοτημένων μεταφορικών εταιρειών αναλαμβάνει τη μεταφορά τους αρχικά στα κέντρα παραλαβής και στη συνέχεια στις 9 μονάδες επεξεργασίας, που δραστηριοποιούνται σε κομβικά σημεία της Ελλάδας. Στις μονάδες επεξεργασίας, οι συσκευές αποσυναρμολογούνται και απομακρύνονται οι βλαβερές ουσίες που περιέχουν. Ακολουθεί η μηχανική επεξεργασία των συσκευών, η ανάκτηση των κλασμάτων επεξεργασίας και η αποθήκευση των επικινδύνων υλικών για περαιτέρω διαχείρισή τους από κατάλληλα αδειοδοτημένες εταιρείες. Με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των παλιών συσκευών, τα αξιοποιήσιμα υλικά τους επιστρέφουν στην παραγωγή νέων προϊόντων ως πρώτη ύλη.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ www.electrocycle.gr,
και τη σελίδα της εταιρείας στο facebook: www.facebook.com/electrocycle

 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:55 - 05 Ιουν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.