ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΚΑΝΑΛ: Ένα σύγχρονο Κέντρο Ανακύκλωσης Κουτιών Αλουμινίου

12:00 - 05 Ιουν 2014 | Περιβάλλον
ΚΑΝΑΛ: Ένα σύγχρονο Κέντρο Ανακύκλωσης Κουτιών Αλουμινίου
Η ΕΛΒΑΛ στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την προώθηση της ανακύκλωσης αλουμινίου, έχει δημιουργήσει στο Μαρούσι το ΚΑΝΑΛ, ένα σύγχρονο Κέντρο Ανακύκλωσης Κουτιών Αλουμινίου. Πρόκειται για ένα πρότυπο κέντρο που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, το οποίο δέχεται, αγοράζει, διαχωρίζει και συσκευάζει αλουμινένια κουτιά και τα προωθεί στο εργοστάσιο της ΕΛΒΑΛ στα Οινόφυτα για να ανακυκλωθούν και να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγική διαδικασία.

Το ΚΑΝΑΛ έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται περίπου 2.800 τόνους χρησιμοποιημένων αλουμινένιων κουτιών ετησίως και εφαρμόζει Πιστοποιημένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά ISO 14001.

 

Καθώς στρατηγικός στόχος του ΚΑΝΑΛ αποτελεί η προώθηση της ανακύκλωσης με σκοπό την αύξηση του εξαιρετικά χαμηλού ποσοστού ανακύκλωσης αλουμινίου στην Ελλάδα από το 2004 μέχρι και το 2013 το ΚΑΝΑΛ έχει συγκεντρώσει συνολικά 4.488.162 κιλά ή 292 εκατομμύρια χρησιμοποιημένα κουτάκια αλουμινίου.

 

Το ΚΑΝΑΛ λειτουργεί παράλληλα και ως χώρος επικοινωνίας και περιβαλλοντικής ενημέρωσης όπου δέχεται καθημερινά διαφόρους φορείς και κυρίως σχολεία όπου ειδικευμένοι περιβαλλοντολόγοι κάνουν ενημέρωση για τη διαδικασία και τις ωφέλειες της ανακύκλωσης.

 

Θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι με την ανακύκλωση των κουτιών αλουμινίου επιτυγχάνεται πολύ σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 95% σε σχέση με την ενέργεια που απαιτείται για να παραχθεί ένα κουτάκι από πρωτόχυτο αλουμίνιο (από βωξίτη). Θα μπορούσε δηλαδή να γίνει παρομοίωση ενός κουτιού αλουμινίου με τράπεζα ενέργειας που πρέπει να ανακυκλώνεται συνεχώς, προκειμένου να αξιοποιείται η αποταμιευμένη ενέργεια καθώς διαφορετικά χάνεται. Για παράδειγμα, με την ανακύκλωση ενός και μόνο κουτιού αλουμινίου εξοικονομείται η ενέργεια για να λειτουργήσει μία τηλεόραση επί 3 ώρες, η μία λάμπα επί 4 ώρες.

 

Με την ανακύκλωση κουτιών αλουμινίου επιτυγχάνεται:

  • Εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 95%, όπως προαναφέρθηκε
  • Εξοικονόμηση πρώτων υλών, δηλαδή, βωξίτη
  • Μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2),
  • Μείωση απορριμμάτων. Συγκεκριμένα έχει υπολογιστεί ότι, αν ανακυκλώνονταν όλα τα κουτάκια θα χρειαζόμασταν 2,5 εκ. δοχεία απορριμμάτων λιγότερα 
  • Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

canal foto giorti perivallontos anakyklosis 2008 

Αξίζει να επισημανθεί ότι, παρόλο που οι ωφέλειες τις ανακύκλωσης αλουμινίου είναι προφανείς και πολύ σημαντικές, όπως η κατά 95% εξοικονόμηση ενέργειας, στην Ελλάδα επισήμως ανακυκλώνεται μόνο το 32% των χρησιμοποιημένων κουτιών αλουμινίου, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 68% και στη Φιλανδία το ποσοστό ανακύκλωσης φτάνει μέχρι 98%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλουμινίου (European Aluminium Association). Κατά συνέπεια θα πρέπει να γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια και σε πολλά επίπεδα για να βελτιωθεί η κατάσταση και στην Ελλάδα.

 

Eκπαιδευτικά Προγράμματα

Με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού ώστε να αλλάξει η νοοτροπία σχετικά με την ανακύκλωση, από το 2003 που ξεκίνησε η λειτουργία του ΚΑΝΑΛ μέχρι και το 2013 έχουν παρακολουθήσει το ενημερωτικό του πρόγραμμα 33.440 μαθητές ή 732 σχολικά τμήματα. Ενώ παράλληλα μέσα από τη συνεργασία του ΚΑΝΑΛ με το «Βιωματικό Σχολείο», το διάστημα 2006 με 2013 έχουν υλοποιηθεί εκπαιδευτικά προγράμματα μέσα σε 1.681 σχολικά τμήματα που τα παρακολούθησαν 36.430 μαθητές και συνολικά έχουν συγκεντρωθεί 2.024 πρωτότυπες μαθητικές δημιουργίες από σχολικούς διαγωνισμούς.

 

Το τρέχον έτος πραγματοποιείται για τρίτη φορά στα σχολεία ένα πρωτότυπο πρόγραμμα που είναι πολύ αποτελεσματικό, γιατί στόχος του είναι όχι μόνο να μετατρέψει τους μικρούς μαθητές σε πρεσβευτές ανακύκλωσης, αλλά να τους βοηθήσει να κατανοήσουν βιωματικά και να μπορούν να εφαρμόσουν τις αρχές της ιεράρχησης των μεθόδων διαχείρισης απορριμμάτων στην καθημερινή ζωή τους. Πρόκειται για ένα Εκπαιδευτικό Βιωματικό Πρόγραμμα που υλοποιείται σε συνεργασία με το «Βιωματικό Σχολείο» και εντάσσεται στον ευρύτερο θεσμό του «QualityNet Foundation» για την προώθηση της Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Υπευθυνότητας, «Μαραθώνιος Περιβάλλοντος» που έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Με συστηματικότητα, συνέπεια και υπευθυνότητα τα τελευταία δέκα έτη συνολικά μέσω των προγραμμάτων του ΚΑΝΑΛ έχουν εκπαιδευθεί 2.413 σχολικές τάξεις ή 69.870 μαθητές, ενώ έμμεσα έχουν ωφεληθεί 188.000 πολίτες.

 

Το πιο σημαντικό είναι ότι με την έμπρακτη και βιωματική προσέγγιση που εφαρμόζεται, ιδιαίτερα οι νεαρές ηλικίες κάνουν κτήμα τους την ορθή περιβαλλοντική συμπεριφορά απέναντι στη διαχείριση και αξιοποίηση των αποβλήτων όπως για παράδειγμα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η ζωή χωρίς σκουπίδια: Μείωση – Επαναχρησιμοποίηση- Ανακύκλωση».

 

canal foto enimerosi se mathites 

ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΚΟΥΤΙΩΝ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ
Αμαρουσίου – Χαλανδρίου 43, 151 25 Μαρούσι
Τηλέφωνο: 210 6861 111, 210 6861 449, Fax: 210 6861 449
Ώρες λειτουργίας :Δευτέρα – Παρασκευή: 7:30 – 16:00
Τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας χωρίς χρέωση: 800 11 616161
e-mail: [email protected]
www.canal.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 15:36 - 05 Ιουν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.