ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς μπορεί ν' αυξηθεί η ανακύκλωση στις πόλεις και τις περιφέρειες;

14:17 - 05 Ιουν 2014 | Περιβάλλον
Πώς μπορεί ν' αυξηθεί η ανακύκλωση στις πόλεις και τις περιφέρειες;
Απαγόρευση ή φορολόγηση της ταφής και της καύσης, οι κανόνες διαλογής στην πηγή (που καθορίζουν πως συλλέγονται τα απορρίμματα ξεχωριστά – πόρτα-πόρτα, σε πράσινα σημεία – η συχνότητα συλλογής και τα συλλεγόμενα ρεύματα), τα διαφορετικά συστήματα χρέωσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης: αυτά είναι μερικά από τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι πόλεις και οι περιφέρειες για να οργανώσουν τη συλλογή και τα συστήματα ανακύκλωσής τους.

Το σωστό μίγμα οδηγεί σε εντυπωσιακή ξεχωριστή συλλογή και επίπεδα ανακύκλωσης, όπως για παράδειγμα στη Φλαμανδία, όπου το 70% των απορριμμάτων συλλέγεται ξεχωριστά και συγκεντρώνονται υψηλής ποιότητας υλικά (εξασφαλίζοντας έτσι και υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης).

 

Με άλλα λόγια, αν η Κυβέρνηση προχωρήσει σε αναθεώρηση των περιφερειακών σχεδιασμών για τη διαχείριση των αποβλήτων, δίνοντας προτεραιότητα στην πρόληψη των παραγόμενων απορριμμάτων, στο διαχωρισμό στην πηγή και στην κομποστοποίηση, τότε μπορεί να γίνει λόγος για βιώσιμη αντιμετώπιση του μεγάλου όγκου αποβλήτων σε όλη την Ελλάδα.

 

Σύμφωνα μάλιστα με την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης, χρειάζεται να καταστεί σαφές προς όλους τους ενδιαφερόμενους (ΟΤΑ, επενδυτές, κοινωνία) ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν για τελική διαχείριση σε συνδυασμό με τη μεγιστοποίηση του μέρους που επαναχρησιμοποιείται και ανακυκλώνεται.

 

Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, από τη μεριά του, θεωρεί πως η συμμετοχή του πολίτη αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχία των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης όλων των προϊόντων. Η τακτική ενημέρωση και εκπαίδευση για τον τρόπο ανακύκλωσης, τα οφέλη που προκύπτουν και τη σημασία της εναλλακτικής διαχείρισης μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για την περαιτέρω ενεργή συμμετοχή του.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:25 - 05 Ιουν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.