ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς θα εξοικονομήσουμε ενέργεια στο σπίτι;

15:34 - 05 Ιουν 2014 | Περιβάλλον
Πώς θα εξοικονομήσουμε ενέργεια στο σπίτι;
Στην Ελλάδα δεν μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ιδιαίτερα για τις επιδόσεις μας στην εξοικονόμηση ενέργειας. Τόσο η πολιτεία όσο και οι ίδιοι οι πολίτες βρισκόμαστε ακόμα σε φάση ήπιας αφύπνισης για το κρίσιμο αυτό περιβαλλοντικό και οικονομικό ζήτημα. Μόλις πρόσφατα έγιναν υποχρεωτικοί οι ενεργειακοί έλεγχοι κτηρίων και σπιτιών, ενώ τα νοικοκυριά γνωρίζουν και εφαρμόζουν πολύ λίγα πράγματα σε αυτή την κατεύθυνση. Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει μικρές ή μεγάλες αλλαγές συμπεριφοράς στην καθημερινότητα του νοικοκυριού μας, που όλοι μπορούμε να κάνουμε, εξοικονομώντας έτσι ενέργεια αλλά και χρήματα.

Δεν αφήνουμε σε κατάσταση αναμονής τις ηλεκτρικές συσκευές, όπως τηλεόραση, καφετιέρα, κλπ. Όταν δεν χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή, τον κλείνουμε, και δεν ξεχνάμε να κλείνουμε και την οθόνη. Αυτό θα μας αποφέρει μια μικρή εξοικονόμηση στον ετήσιο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, που αντιστοιχεί περίπου στο μισό κόστος ρεύματος ενός λογαριασμού. Παράλληλα έτσι μειώνουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά αρκετές εκατοντάδες κιλά.

 

Χρησιμοποιούμε "έξυπνα" τις ηλεκτρικές συσκευές. Βάζουμε το πλυντήριο στο πρόγραμμα εξοικονόμησης χρόνου, εκμεταλλευόμαστε τις πολλές προσαρμοζόμενες δυνατότητες του κλιματιστικού, μαγειρεύουμε σε κατάλληλη θερμοκρασία και με τα σωστά σκεύη στις σωστές εστίες. Όταν ένα σκεύος είναι μικρότερο από την εστία, χάνεται πάνω από 20% ενέργεια. Όταν είναι σε λειτουργία, ανοίγουμε τον φούρνο μόνο αν είναι πραγματικά απαραίτητο, καθώς κάθε φορά που το κάνουμε, χάνεται περίπου 20% της θερμότητας.

 

Αν δεν έχουμε, με την πρώτη ευκαιρία βάζουμε ηλιακό θερμοσίφωνα. Έτσι θα πληρώνουμε τουλάχιστον 100-150 ευρώ λιγότερα το χρόνο, ενώ στην ατμόσφαιρα θα εκλύουμε πάνω από ένα τόνο λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα. Αντικαθιστούμε τις παλιές λάμπες πυρακτώσεως με λάμπες εξοικονόμησης, που κρατάνε περισσότερο κάνοντας οικονομία περίπου 80%.

 

Tips-to-save-energy-in-your-home

Ελέγχουμε αν οι μονώσεις του σπιτιού μας είναι επαρκείς και σε καλή κατάσταση (από τις πόρτες, τα παράθυρα και τα τζάμια, μέχρι τους τοίχους, τα δάπεδα και τα δίκτυα διανομής νερού και θέρμανσης,), ώστε το οικιακό περιβάλλον να προστατεύεται κατάλληλα κάθε εποχή και να υπάρχουν οι προϋποθέσεις δημιουργίας ενός καλού οικιακού μικροκλίματος όλο το χρόνο, χωρίς περαιτέρω ενεργειακή υποβοήθηση.

 

Αγοράζουμε ηλεκτρικές συσκευές ενεργειακής κλάσης Α(+). Το κέρδος στον ετήσιο λογαριασμό ρεύματος μπορεί να να είναι μικρότερο των 50 ευρώ, ωστόσο το όφελος για το περιβάλλον είναι τεράστιο, με μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά μερικές εκατοντάδες κιλά.Αποφεύγουμε όσο γίνεται τη χρήση κλιματιστικού, ειδικά το καλοκαίρι. Ένα σωστά μονωμένο σπίτι μαζί με παράλληλη χρήση ανεμιστήρα, μπορεί να κρατήσει τη θερμοκρασία σε λογικά επίπεδα και να γλυτώσει το περιβάλλον από την εκπομπή πολλών εκατοντάδων κιλών αερίοιων του θερμοκηπίου, που θα προέκυπτε με τη χρήση κλιματιστικού.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.