ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περιβαλλοντική και οικονομική «νάρκη» οι παράνομες μπαταρίες μολύβδου–οξέως

14:08 - 07 Δεκ 2016 | Περιβάλλον
Περιβαλλοντική και οικονομική «νάρκη» οι παράνομες μπαταρίες μολύβδου–οξέως
Σε πρόβλημα με διαστάσεις οικονομικές και κύρια περιβαλλοντικές εξελίσσεται το θέμα της παράνομης διακίνησης (χωρίς παραστατικά) μπαταριών μολύβδου – οξέως, καθώς αφενός πολλές μέσω διαφόρων καναλιών διακίνησης (π.χ . μέσω Αιγύπτου – Κρήτης) έρχονται στην Ελλάδα χωρίς χαρτιά και αφετέρου συνέχεια μόνο το 50% των χρησιμοποιημένων μπαταριών μολύβδου συλλέγεται και ανακυκλώνεται με νόμιμο τρόπο. Κι αυτό την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη φτάνει το 95%. Χωρίς να υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία εκτιμάται ότι η ποσότητα των χρησιμοποιημένων μπαταριών που διακινείται στην Ελλάδα, ανέρχεται σε 30-40.000 τόνους το χρόνο.
Τούτων δοθέντων το όλο ζήτημα της διάθεσης των άχρηστων μπαταριών μολύβδου και της τροφοδοσίας της μονάδας ανακύκλωσης παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση κατά την οποία παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία Green Mission από τη διοίκηση της Sunlight Recycling, μέλος του Ομίλου Olympia, συμφερόντων Πάνου Γερμανού.
 
Στους στόχους της περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας Green Mission, που αποτελεί μία πρωτοβουλία της Sunlight Recycling, περιλαμβάνονται :
 -η συμβολή στη βελτίωση των επιδόσεων της χώρας αναφορικά με τους δείκτες συλλογής των παλαιών μπαταριών μολύβδου-οξέως
- η ενημέρωση και η αφύπνιση του κοινού και των εταιρειών για τα οφέλη της τήρησης των ορθών διαδικασιών ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου – οξέως
 
Οι δράσεις του προγράμματος έχουν ήδη ξεκινήσει και  είναι οι εξής: για την πρώτη διετία 2016-2017, η πρωτοβουλία του Green Mission στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση 14.000 Ελληνικών επιχειρήσεων που παράγουν ή/και διαχειρίζονται σημαντικές ποσότητες βιομηχανικών αποβλήτων. Ήδη, 30 μεγάλες επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους συμμετέχουν στο Green Mission.
 
Ολοένα και περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στους στόχους του Green Mission. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ενδεικτικά:  ABB, ACE ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΙΣΧΥΟΣ, ALTER EGO, ENGIE , IDE INTRACOM, ISOMAT , IT SPARKLES , KION ARCHITECTS, NOVA, PUBLIC, RAYCAP, SIDENOR, SYMETAL, TERRA NOVA, TOYOTA MATERIAL HANDLING, ΑΕΙΦΟΡΟΣ, ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ , ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ, ΓΙΩΤΗΣ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΔΕΛΤΑ ΕΛΒΑΛ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ, ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑ , ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΗΡΩΝ, ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΤΥΡΑΣ, Υ.Π.Α. , ΧΑΛΚΟΡ
 
Η ζημιά
Η ζημιά πέρα από την απειλή για το περιβάλλον καθώς το προϊόν είναι τοξικό και απαιτεί αυστηρές διαδικασίες ασφάλειας  έχει να κάνει και με την συναλλαγματική αιμορραγία. Το προϊόν παράνομης ανακύκλωσης εξάγεται εκτός Ελλάδος ως πρώτη ύλη για παραγωγή μολύβδου, ο οποίος επανεισάγεται και έτσι  η προστιθέμενη αξία παραμένει εκτός της χώρας. Επίσης κατασκευαστές μπαταριών προσφεύγουν σε εισαγωγές καθαρού μολύβδου μη αξιοποιώντας την ευκαιρία της «κυκλικής οικονομίας». Είναι ενδεικτικό ότι το μετρικός τόνος μολύβδου στις διεθνείς αγορές κοστίζει 2.200 ευρώ κι άρα επιβαρύνει τις εγχώριες εταιρίες.  
 
Στο φόντο αυτό η Sunlight Recycling έβαλε πλώρη πριν χρόνια για την αντικατάσταση των εισαγωγών της σε μόλυβδο από τα προϊόντα της ανακύκλωσης. Έτσι προχώρησε σε  επένδυση στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, που ανήλθε σε 31 εκατομμύρια ευρώ. Εκκρεμεί δε  μια παρόμοια επένδυση ύψους περίπου 10 εκατομμυρίων λόγω γενικότερων οικονομικών συνθηκών. Πάντως, το εργοστάσιο σήμερα  καλύπτει το 50% των αναγκών της βιομηχανίας παραγωγής συσσωρευτών σε μεταλλικό μόλυβδο, ή περίπου 15.000 τόνους από τους 31.000 που απαιτήθηκαν για την κάλυψη της παραγωγής μπαταριών το 2016. Στους στόχους της είναι το 2017 να αυξηθεί το ποσοστό αυτό και να ανέλθει σε 20.000 τόνους μεταλλικού μολύβδου με τεχνικές και διοικητικές βελτιώσεις στην λειτουργία της μονάδας (συνεχής λειτουργία των κλιβάνων για εξοικονόμηση ενέργειας)  με  στόχο την κάλυψη του 80-90% των αναγκών της βιομηχανίας συσσωρευτών (36.000 τόνοι το 2017).
 
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.