ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σώστε το περιβάλλον, καταναλώστε λιγότερο κόκκινο κρέας!

08:00 - 06 Νοε 2018 | Περιβάλλον
Σώστε το περιβάλλον, καταναλώστε λιγότερο κόκκινο κρέας!
Ο τρόπος με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε την τροφή μας πρέπει να αλλάξει, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε σε ένα βιώσιμο περιβάλλον. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης η οποία εξέτασε τη μόλυνση που προκαλεί στο περιβάλλον η μεταποίηση, το packaging και η μεταφορά προϊόντων κόκκινου κρέατος.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με την έρευνα, τις επόμενες τρεις δεκαετίες, ο αντίκτυπος του συστήματος παραγωγής τροφίμων στο περιβάλλον θα είναι τουλάχιστον διπλάσιος αν η ανθρωπότητα συνεχίσει να έχει τις ίδιες διατροφικές συνήθειες με σήμερα. Περισσότερο από τα δύο τρίτα της μόλυνσης του περιβάλλοντος που σχετίζονται με την παραγωγή τροφίμων τρόφιμα προέρχονται επεξεργασία του κόκκινου κρέατος.

Οι αναλυτές προτείνουν στους καταναλωτές, ειδικά σε εκείνους που ζουν σε χώρες με υψηλά εισοδηματικά κριτήρια, όπου το κρέας αποτελεί σημαντικό μέρος της καθημερινής διατροφής, να περιορίσουν και να υιοθετήσουν μια πιο «ευέλικτη» διατροφή με λαχανικά. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς οι άνθρωποι σε πλούσιες χώρες τρώνε περισσότερο κρέας και σε μεγαλύτερη συχνότητα από ό,τι χρειάζονται, ενώ οι άνθρωποι σε φτωχές χώρες, ειδικά τα παιδιά, δεν τρώνε αρκετά. Πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, με αποτέλεσμα να υποσιτίζονται.

12asdasdsad

Οι επιστήμονες – αναλυτές εκτιμούν ότι μια πιο βιώσιμη προσέγγιση των διατροφικών μας συνηθειών μπορεί να επιτευχθεί με άσκηση οικονομικής πολιτικής σε επίπεδο μεμονωμένων κρατών. Αναγνωρίζουν όμως ότι δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένεται μια καθολική μεταστροφή των γεωργικών καλλιεργειών στην κατεύθυνση της άμεσης κατανάλωσης, όμως επισημαίνουν πως ένας έστω μερικός αναπροσανατολισμός είναι εφικτός τα επόμενα χρόνια. Αναφέρουν ενδεικτικά πως αν μετακινηθεί η κτηνοτροφική παραγωγή από το μοσχαρίσιο κρέας (που προϋποθέτει μεγάλες εκτάσεις για ζωοτροφές) στο χοιρινό κρέας και στα πουλερικά (που έχουν πολύ μικρότερες απαιτήσεις για αγροτικές ζωοτροφές), τότε θα μπορούν να τραφούν άλλοι 357 εκατ. άνθρωποι.

Αν μάλιστα η διατροφή των ανθρώπων απομακρυνθεί γενικότερα από την κρεατοφαγία (πράγμα όχι εύκολο), άλλοι 815 εκατ. άνθρωποι θα έχουν φαγητό. Σύμφωνα με την έρευνα, οι ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού μπορούν να ικανοποιηθούν μια χαρά μόνο με τη φυτική διατροφή, χωρίς την προσθήκη κρέατος.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:34 - 05 Νοε 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.