ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέχρι το 2050 τα πλαστικά θα είναι όσα και τα…ψάρια!

15:40 - 21 Νοε 2018 | Περιβάλλον
Μέχρι το 2050 τα πλαστικά θα είναι όσα και τα…ψάρια!
Τα μικροπλαστικά, κομμάτια πλαστικού διαμέτρου μικρότερης των 5 χιλιοστών, ρυπαίνουν τους ωκεανούς, τους αγρούς και μέσω της διατροφικής αλυσίδας, υπεισέρχονται και μολύνουν τις ανθρώπινες τροφές και το νερό, συμπεραίνει ενημερωτικό βίντεο του Ευρωκοινοβουλίου.

Κάθε χρόνο 5 έως 12 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορρήτων καταλήγουν στις θάλασσες. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι 150 εκατομμύρια τόνοι έχουν συσσωρευτεί σε όλους τους ωκεανούς του κόσμου.

Μέχρι το 2050 τα πλαστικά ενδέχεται να είναι τόσα όσα και τα ψάρια. Τα μικροπλαστικά σχηματίζονται με τον καιρό, καθώς τα πλαστικά αντικείμενα, όπως σακούλες και μπουκάλια, παιχνίδια και συσκευασίες φαγητού, αποσυντίθενται σε όλο και μικρότερα κομμάτια.

Αλλά δεν εξαφανίζονται. Όταν γίνουν αρκετά μικρά, καταναλώνονται από τα θαλάσσια ζώα και περνούν μέσω της τροφικής αλυσίδας σε μεγαλύτερα ψάρια και θηλαστικά, καθώς οι θηρευτές γίνονται θηράματα.

Η επίδρασή τους στον άνθρωπο, στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, παραμένει αδιευκρίνιστη.Αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι η μόλυνση από μικροπλαστικά έχει οδηγήσει στη στειρότητα ορισμένων ειδών ζώων. Άλλα πεθαίνουν από υποσιτισμό, γιατί καταπίνουν μεγάλες ποσότητες πλαστικών αντί φαγητού.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δεσμευτεί για τη μείωση της εξάρτησής από τα πλαστικά, για τα οποία δεν υφίστανται εναλλακτικές, τουλάχιστον κατά 25% μέχρι το 2025. Επίσης, στηρίζει την πανευρωπαϊκή απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης και τη χρηματοδότηση ερευνών για πιο οικολογικά και βιώσιμα υλικά, που θα λειτουργήσουν ως υποκατάστατα.

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

*Το ενημερωτικό βίντεο στα ελληνικά ΕΔΩ

Τελευταία τροποποίηση στις 15:57 - 21 Νοε 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.