ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταθάκης: Μελέτη για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη

10:34 - 07 Φεβ 2019 | Περιβάλλον
Σταθάκης: Μελέτη για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη
Μελέτες για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη έχουν ανατεθεί σε έγκριτα ερευνητικά ιδρύματα όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης χτες σε συνέντευξη στην εκπομπή «Άλλη Διάσταση» στην ΕΡΤ1 και τον Κώστα Αρβανίτη. Μάλιστα μια από τα μεγάλα θέματα που καλείται να διαχειριστεί το μελετητικό έργο είναι και η ερημοποίηση κάποιων ημιορεινών περιοχών, είτε λόγω υπερβόσκησης είτε λόγω ανόδου της θερμοκρασίας και γενικότερων αλλαγών στο κλίμα (συχνότητα ένταση βροχών, επίπεδα υγρασίας κτλ), αλλά και οι μεγάλες διαφορές που καταγράφονται ενός του 24ωρου στη θερμοκρασία, γεγονός που επηρεάζει καταλυτικά καλλιέργειες ζωτικές για την οικονομία της Μεγλαλονήσου, όπως π.χ. η ελιά και το αμπέλι.

«Η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο που ελάχιστοι αμφισβητούν. Τα φαινόμενα και οι επιπτώσεις εντείνονται παγκοσμίως. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η διεθνής συμφωνία για την αντιμετώπισή της, πιθανότατα να μην είναι αρκετή. Με ορίζοντα το 2050 χρειάζεται να κινηθούμε πιο γρήγορα από ό,τι έχουμε συμφωνήσει διεθνώς. Η Ευρώπη βρίσκεται πιο μπροστά, έχοντας αποδεχθεί μηδενικούς ρύπους έως το 2050» τόνισε ο κ. Σταθάκης στην ΕΡΤ.

Αναφορικά με τη στρατηγική για την εξορυκτική δραστηριότητα – ορυκτό πλούτο, που δεν αφορά άμεσα την Κρήτη (πέρα από τη λατομική δραστηριότητα) ο κ. Σταθάκης στάθηκε στη διαμόρφωση ενός ενιαίου και σύγχρονου κώδικα.

 

«Ως χώρα δεν είχαμε πολιτική στο μετάλλευμα. Δεν υπήρχε ενιαίο σχέδιο και ενιαίοι κανόνες. Αυτά τα θεραπεύσαμε. Φτιάξαμε έναν νόμο για όλη την εξορυκτική δραστηριότητα, ο οποίος θέτει τους κανόνες και αίρει την αποσπασματικότητα. Έχει προοπτικές η Ελλάδα, έχει σημαντικό πλούτο, έχει το μάρμαρο και πολλές άλλες δραστηριότητες διεθνούς εμβέλειας. Φυσικά σε όλη αυτή τη διαδικασία η περιβαλλοντική νομοθεσία είναι η ευρωπαϊκή και δεν παρεκκλίνουμε από αυτή».

 

Τέλος ο κ. Σταθάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην αλλαγή του ενεργειακού μίγματος και τις συνδέσεις που υλοποιεί  ΑΔΜΗΕ με τα νησιά και την Κρήτη ως μέσο θωράκισης του περιβάλοντος λόγω της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. «Μεταβαίνουμε σε έναν διαφορετικό ενεργειακό κόσμο, όπου το μερίδιο του λιγνίτη θα περιοριστεί στο 17% και θα αυξηθεί ο κύριος όγκος ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή στο 57% έως το 2030. Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι απλή και στις αποκρατικοποιήσεις. Ξεχωρίσαμε τα δίκτυα από το εμπορικό τμήμα, όπως κάνουμε στην περίπτωση της ΔΕΠΑ. Τα δίκτυα παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο, είναι σαφές. Η υπεραξία του ΑΔΜΗΕ αυξήθηκε για δυο λόγους: Αφενός χάρη στην απόσπαση, αφετέρου με την ανάπτυξη των διασυνδέσεων σε Κυκλάδες και Κρήτη. Σύντομα ο ΑΔΜΗΕ θα είναι διπλάσιος σε σχέση με την περίοδο που είχε μόνο τα χερσαία δίκτυα.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.