ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

WWF: Προδιαγεγραμμένο έγκλημα ξεπουλήματος του αιγιαλού το νομοσχέδιο της κυβέρνησης

09:35 - 08 Απρ 2019 | Περιβάλλον
WWF: Προδιαγεγραμμένο έγκλημα ξεπουλήματος του αιγιαλού το νομοσχέδιο της κυβέρνησης
Σε ανακοίνωση σχετικά με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον αιγιαλό που κατατέθηκε στη Βουλή στις 5 Απριλίου προχώρησε η WWF Ελλάδας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «προδιαγεγραμμένο έγκλημα ξεπουλήματος του ελληνικού αιγιαλού και των πανέμορφων παραλιών της χώρας».

Η περιβαλλοντική οργάνωση χαρακτηρίζει «απορρυθμιστικές» τις προωθούμενες ρυθμίσεις για τον αιγιαλό, «κρυμμένες σε ένα νομοσχέδιο που αφορά κύρωση σύμβασης για την Ασιατική Τράπεζα». Όπως υποστηρίζει, μέσα από αυτές τις ρυθμίσεις, «το υπουργείο Οικονομικών με ευθύνη της υφυπουργού Κατερίνας Παπανάτσιου, ανοίγει διάπλατα την πόρτα στη μαζική νομιμοποίηση παρανομιών, τόσο στην παραλία, όσο και μέσα στη θάλασσα».

Η WWF απευθύνει έκκληση προς όλους τους πολίτες για συνυπογραφή επίσημης διαμαρτυρίας (https://support.wwf.gr/action/save_coasts ) και καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα «το σκανδαλώδες νομοσχέδιο που επιτρέπει την καταπάτηση και καταστροφή των ελληνικών ακτών και παραλιών». Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, οι υπογραφές που θα συγκεντρωθούν, θα παραδοθούν σε μια εβδομάδα από το WWF προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ως μαζική διαμαρτυρία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα επισημαίνει η οργάνωση μέσα από νομοσχέδιο:

- «Προωθείται η αθρόα τακτοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών αυθαίρετων επεμβάσεων διαφόρων κατηγοριών στην παράκτια ζώνη. Μερικές κατηγορίες τέτοιων αυθαιρέτων επεμβάσεων αφορούν εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν ναυταθλητικούς, επιστημονικούς, ανάπλασης, βιομηχανικούς, εξορυκτικούς, συγκοινωνιακούς, λιμενικούς, ναυπηγοεπισκευαστικούς, ενεργειακούς, αλιευτικούς και υδατοκαλλιεργητικούς σκοπούς.

- Ανοίγει η πόρτα για συνεχείς τακτοποιήσεις, καθώς για πρώτη φορά τα υπό νομιμοποίηση αυθαίρετα δεν θα περιορίζονται στη γνωστή «κόκκινη γραμμή» της 28ης Ιουλίου 2011 (τότε ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος για τα αυθαίρετα). Η διάταξη αυτή προβλέπει πως με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα μπορούν να τακτοποιούνται οποιασδήποτε ημερομηνίας αυθαίρετα που αφορούν «έργα εθνικής άμυνας και ασφάλειας, έργα εθνικής σημασίας, και έργα υποδομής δικτύων κοινής ωφέλειας».

- Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για παραχωρήσεις ακτών και οχθών ποταμών για έρευνες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

- Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά, κατά πάγια πολιτική παράδοση, να αντιμετωπίσει την παράκτια ζώνη ως κρίσιμη φυσική υποδομή για προστασία ανθρώπων και φύσης και προστασία από την κλιματική αλλαγή.

- Περιορίζεται η πρόσβαση του κοινού στον παράκτιο και παρόχθιο χώρο».

Η WWF επισημαίνει ότι «μετά τις πρώτες έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την είδηση του νομοσχεδίου, σημειώθηκε μια πρώτη μικρή, αλλά σημαντική νίκη που ενισχύει τις ελπίδες για άμεση και ολική απόσυρση του νομοσχεδίου». Ειδικότερα, «από τη διάταξη αιώνιας νομιμοποίησης αυθαιρέτων για λόγους εθνικής σημασίας και δικτύων υποδομής (άρθ. 34, παρ. 1.β), αφαιρέθηκαν τρεις κατηγορίες αυθαιρέτων που αφορούσαν δρόμους και παράνομες επεκτάσεις έργων που είχαν κατασκευαστεί νόμιμα».

Ωστόσο, «ολόκληρο το άρθρο 34, το οποίο φέρει τον κομψό τίτλο «"Αδειοδότηση υφιστάμενων άνευ αδείας ή καθ’ υπέρβαση αυτής κατασκευών" είναι απαράδεκτο και πρέπει να αποσυρθεί» καταλήγει η οργάνωση.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:43 - 08 Απρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.