ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση δεν θα είναι οικονομικά... αναίμακτη

07:54 - 21 Ιαν 2022 | Περιβάλλον
Η «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση δεν θα είναι οικονομικά... αναίμακτη
Η μετάβαση στην «καθαρή» ενέργεια είναι το μεγάλο στοίχημα του πλανήτη ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως, αλλά δεν θα έρθει... αναίμακτα.

Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας συμβούλων φυσικών πόρων Wood Mackenzie, η «πράσινη» μετάβαση θα μπορούσε να μειώσει κατά 2% το παγκόσμιο ΑΕΠ έως το 2050, αν και το πιθανότερο είναι να ανακτηθεί πριν το τέλος του αιώνα.

Ενώ οι επενδύσεις σε τεχνολογίες όπως τα ηλιακά και τα αιολικά πάρκα και οι προηγμένες μπαταρίες θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, η μετάβαση θα προκαλέσει επίσης πιθανότατα απώλεια θέσεων εργασίας και φορολογικών εσόδων στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων, επισημαίνει η έκθεση με τίτλο «No Pain, No Gain: Οι οικονομικές συνέπειες της επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης».

«Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να πούμε ότι δεν πρέπει να επιδιώξουμε τη μετάβαση ή να την επιβραδύνουμε», εξήγησε ο Πίτερ Μάρτιν, επικεφαλής οικονομολόγος της WoodMac. «Αυτή η βραχυπρόθεσμη “θυσία” θα αποδώσει μακροπρόθεσμα».

Τα οφέλη από τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, όπως ζητούν τα Ηνωμένα Έθνη, θα μπορούσαν να ενισχύσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ, συνολικά κατά 1,6% το 2050, αναφέρει η έκθεση. Ωστόσο, οι ενέργειες που απαιτούνται για να στηριχθεί η μετάβαση για να μην πάνε οι θερμοκρασίες πάνω από αυτό το επίπεδο θα μπορούσαν να κόψουν 3,6% από το ΑΕΠ το 2050, με αποτέλεσμα τη μείωση κατά 2%, σημειώνεται.

Άνισο το οικονομικό πλήγμα

Οι επιπτώσεις δεν θα είναι ίδιες για όλους. Η Κίνα θα υποστεί περίπου το 27% του σωρευτικού οικονομικού πλήγματος που υπολογίζεται στα 75 τρισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ έως το 2050, ενώ οι ΗΠΑ θα επωμιστούν περίπου το βάρος του 12%. Η Ευρώπη θα «χτυπηθεί» με το 11% και η Ινδία περίπου με το 7%.

Οικονομίες, όπως για παράδειγμα του Ιράκ, που δεν διαθέτουν οικονομικά περιθώρια για να επενδύσουν σε τομείς μη ορυκτών καυσίμων θα μπορούσαν να υποστούν το μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα.

Αντίθετα, οι πιο ισχυρές οικονομίες με ισχυρές κεφαλαιαγορές που έχουν ήδη μεγάλες επενδύσεις σε τεχνολογίες ενεργειακής μετάβασης ή έχουν την τάση να επενδύουν σε νέες τεχνολογίες, θα είναι σε καλύτερη θέση. Η Γαλλία και η Ελβετία, για παράδειγμα, πιθανότατα θα δουν μια μέτρια ώθηση στην οικονομική τους ανάπτυξη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.