ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πού ποντάρει η ΕΕ για την ανάπτυξη των ΑΠΕ

13:33 - 19 Μαϊ 2022 | Περιβάλλον
Πού ποντάρει η ΕΕ για την ανάπτυξη των ΑΠΕ
Ο στόχος για τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα έως το τέλος της δεκαετίας αναθεωρείται ανοδικά στο 45% (από 40%).

Την επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ επιδιώκει, μεταξύ άλλων δράσεων, το πρόγραμμα Repower EU, που ειδικά στον δεύτερό του άξονα επιχειρεί να στηρίξει περαιτέρω τη διαδικασία της πράσινης μετάβασης στην ΕΕ.

Έτσι, ο στόχος για τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα έως το τέλος της δεκαετίας αναθεωρείται ανοδικά στο 45% (από 40%). Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει υπερδιπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ σε 1.236 GW έως το τέλος της δεκαετίας, έναντι 511 GW που είναι σήμερα. 

Μοχλός για τη μετάβαση αυτή είναι ένα επενδυτικό πρόγραμμα «μαμούθ» που φτάνει τα 86 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα δράσεων όπως, η ολοκληρωμένη «Ηλιακή Στρατηγική» για τον διπλασιασμό της ισχύος από φωτοβολταϊκά πάρκα έως το 2025 και την εγκατάσταση 600 GW έως το 2050. 

Επίσης, έμφαση δίνεται στην «Πρωτοβουλία για τα Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», που προβλέπει υποχρέωση για εγκατάσταση πάνελ σσε νέες κατασκευές. 

Παράλληλα, η Κομισιόν εστιάζει σε δράσεις επιτάχυνσης και απλοποίησης των αδειοδοτικών διαδικασιών για έργα ΑΠΕ. Όπως αναφέρει σχετικά, η εισαγωγή βραχύτερων και πιο ξεκάθαρων προθεσμιών στις αποφάσεις των αρμοδίων φορέων πρόκειται να επιταχύνει την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν εισηγείται την αναθεώρηση της κεντρικής κοινοτικής οδηγίας για τις ΑΠΕ 2018/2001, επιδιώκοντας την άρση των διοικητικών εμποδίων και των προβλημάτων στους όρους σύνδεσης των έργων ΑΠΕ. 

Όπως αναφέρει σχετικά, η εισαγωγή βραχύτερων και πιο ξεκάθαρων προθεσμιών στις αποφάσεις των αρμόδιων φορέων πρόκειται να επιταχύνει την ανάπτυξη των ΑΠΕ.Παράλληλα, εισάγεται μια διάκριση ανάμεσα σε περιοχές πλέον κατάλληλες για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, όπου τα χρονοδιαγράμματα μπορούν να συντομευθούν, και τις υπόλοιπες περιοχές. Επίσης τονίζεται ότι σε δυο χρόνια οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εντοπίσουν κατάλληλες περιοχές σε θάλασσα και ξηρά για την ανάπτυξη των πάρκων αυτών. Οι κυβερνήσεις θα έχουν περιθώριο δύο ετών για τον προσδιορισμό των κατάλληλων περιοχών.

Παράλληλα, προβλεπεται:

  • Η  θέσπιση στόχου για παραγωγή 10 εκατομμυρίων τόνων πράσινου υδρογόνου στην Ε.Ε. έως το 2030 και εισαγωγή άλλων 10 εκατ. τόνων κατά την ίδια περίοδο. 

  • Ένα σχέδιο δράσης για το βιομεθάνιο, με χρηματοδοτικά κίνητρα ώστε να αυξηθεί η παραγωγή του στα 35 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) έως το τέλος της δεκαετίας 

  • Διαφοροποίηση πηγών προμήθειας φυσικού αερίου. Μάλιστα, η Κομισιόν στοχεύει φέτος στην αντικατάσταση 60 bcm ρωσικού αερίου (πέρυσι εισήγαγε 155 bcm). Αυτό εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί μέσω αγορών LNG από άλλους προμηθευτές, όπως είναι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και οι χώρες του Κόλπου. 

Κομβικό κομμάτι του σχεδιασμού είναι η δημιουργία της  Ενεργειακής Πλατφόρμας της Ε.Ε. (EU Energy Platform), με στόχο τη «συγκέντρωση» της ζήτησης για φυσικό αέριο, τη βελτιστοποίηση της χρήσης των υποδομών, τον συντονισμό των διαπραγματεύσεων με τους προμηθευτές και εντέλει την προσέλκυση αξιόπιστων προμηθειών σε ελκυστικές τιμές. Ως επόμενο βήμα η Κομισιόν θα εξετάσει τη δημιουργία κοινού μηχανισμού αγοράς φυσικού αερίου, που θα διαπραγματεύεται και θα κλείνει συμβόλαια αγοράς φυσικού αερίου.

Γιώργος Αλεξάκης

 
Τελευταία τροποποίηση στις 13:47 - 19 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.