ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο!

14:06 - 08 Μαϊ 2013 | Car
Το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο!
Τα επόμενα χρόνια είναι βέβαιο ότι θα δούμε από τις εταιρείες τα πιο προηγμένα τεχνολογικά συστήματα, όπως αυτό της Volvoτο οποίο κινεί αυτόνομα το αυτοκίνητο χωρίς τη βοήθεια οδηγού. Ωστόσο, η Terrafugiaετοιμάζει κάτι που θυμίζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Η αμερικανική εταιρεία, αναπτύσσει εδώ και λίγα χρόνια το πρώτο plug-inιπτάμενο όχημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους οδηγούς. Είναι εξοπλισμένο με την τεχνολογία «fly-by-wire» ώστε να απογειώνεται και προσγειώνεται σε κάθετη θέση, με την Terrafugia να τονίζει ότι μπορεί οποιοσδήποτε να μάθει να το χειρίζεται σε ελάχιστες ώρες.
Το όχημα ονομάζεται TF-Xκαι τροφοδοτείται από ένα κινητήρα 300 ίππων και δύο ηλεκτροκινητήρες 600 ίππων. Μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα άνω των 320 χλμ./ώρα στον αέρα και έχει αυτονομία 805 χιλιομέτρων. Φυσικά κινείται κανονικά και στο δρόμο, περιορίζοντας όμως την ισχύ του.
Διαθέτει συστήματα ασφάλειας που αναγνωρίζουν τις καιρικές συνθήκες και ανάλογα επιτρέπουν ή απαγορεύουν την απογείωση. Σε περίπτωση απώλειας ενέργειας, ο οδηγός-κυβερνήτης έχει τη δυνατότητα προσγείωσης μέσα στα επόμενα 30 λεπτά. Επίσης υπάρχει και λειτουργία αυτόματης προσγείωσης σε περίπτωση ανάγκης, αλλά και αλεξίπτωτο.
Η Terrafugiaαναμένεται να έχει έτοιμο το ιπτάμενο όχημα μέχρι το 2025, οπότε και θα το περάσει στην παραγωγή, με την τιμή του να είναι άγνωστη μέχρι στιγμής.
Λουκάς Παπαλάμπρος
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.