ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΠΕ: Ολοκληρώθηκε το φεστιβάλ ελληνικής κουζίνας στο Λονδίνο

20:05 - 27 Μαϊ 2008 | ΓΕΝΙΚΑ
Ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ Ελληνικής Κουζίνας και Προβολής Τροφίμων-Ποτών «Kerasma London 2008, a Taste of Greece», που διοργάνωσε πρόσφατα στη βρετανική πρωτεύουσα ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), με τη στήριξη του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Μέσα από τη γαστρονομική αυτή γιορτή, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Kerasma», ο ΟΠΕ, με τη βοήθεια ξένων σεφ, προώθησε τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, με έναν πραγματικά ξεχωριστό, έξυπνο και μοντέρνο τρόπο.

Για 15 ολόκληρες ημέρες, 16 κορυφαία, «trendy» εστιατόρια του Λονδίνου «προκάλεσαν» γευστικά τους πελάτες τους να δοκιμάσουν πιάτα εμπνευσμένα από την ελληνική κουζίνα, που παρασκευάστηκαν αποκλειστικά με ελληνικά προϊόντα. Ελαιόλαδο, επιτραπέζιες ελιές, γιαούρτι, φέτα, μανούρι, μέλι, ούζο, κρόκος Κοζάνης και άλλα πολλά ήταν τα ελληνικά προϊόντα που απόλαυσαν οι Λονδρέζοι, ενώ το ελληνικό κρασί, που έχει ήδη πολύ καλή τοποθέτηση στη λίστα κρασιών πολλών εστιατορίων της βρετανικής πρωτεύουσας, συμπλήρωσε αρμονικά τη γαστρονομική εμπειρία. Επιπλέον, οι πελάτες των συμμετεχόντων εστιατορίων μπορούσαν να ενημερωθούν για τα σημεία διάθεσης ελληνικών προϊόντων στη Μεγάλη Βρετανία, για να τα απολαύσουν και στο σπιτικό τους.

Ενδεικτικό της επιτυχίας του «Kerasma London 2008, a Taste of Greece» είναι το γεγονός ότι πολλά από τα εστιατόρια που έλαβαν μέρος εξέφρασαν την επιθυμία να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν ελληνικά προϊόντα και μετά το πέρας του Φεστιβάλ, αφού οι πελάτες τους ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό σε αυτά!

Στη γαστρονομική γιορτή που διοργάνωσε ο ΟΠΕ συμμετείχαν εστιατόρια διαφόρων ειδών, από το βραβευμένο με 2 αστέρια Μισελέν «Maze», του ομίλου Ramsay, και τα πολυτελή «Galvin at Windows» και «Galvin Bistrot de Luxe», μέχρι το all day στέκι «Leon» και το νεανικό, στιλάτο «Café Caldesi». Επίσης, συμμετείχαν το εκλεπτυσμένο «Wells», το «Rochelle Canteen», το ευρηματικό και βραβευμένο με ένα αστέρι Μισελέν «Arbutus», το «Blueprint Café», το βραβευμένο «Club Gascon», το αγαπημένο στέκι «Cigala», το «Magdalen», το «St Alban», το «Locanda Locatelli», το «Riva» και το «Clarke’s».

Σύμφωνα με τον σεφ του «Maze», Jason Atherton, ιδιαίτερη επιτυχία είχε το καρπάτσιο από χταπόδι με Κρητικές ελιές, το οποίο θα ενταχθεί στο κύριο μενού του εστιατορίου. Στο «Rochelle Canteen», ξεχώρισε η ελληνική παλαιωμένη φέτα, ενώ o Antony Demetre του «Arbutus» δήλωσε ότι οι πελάτες ενθουσιάστηκαν με τους λουκουμάδες με μέλι. Στο «Blueprint Café», το ελαιόλαδο, το δεντρολίβανο και οι επιτραπέζιες ελιές συνόδευσαν άψογα, σύμφωνα με τον σεφ, το αρνί ή το ψάρι. Μεγάλη επιτυχία είχαν στο «Club Gascon» η ταραμοσαλάτα συνοδευμένη με σπαράγγια, το foie gras με ούζο και το παγωτό γιαούρτι με μέλι και φράουλες. Σύμφωνα με τον σεφ, Pascal Aussignac, πρόκειται να ενταχθεί στο μενού του εστιατορίου το αρνάκι συνδυασμένο με ταραμά. Στο «Leon», οι πελάτες ενθουσιάστηκαν με την ελληνική σαλάτα με φέτα, συνδυασμένη με ούζο, ενώ η σεφ του εστιατορίου, Allegra McEvedy, πρότεινε στους αναγνώστες του newsletter της να δοκιμάσουν σπιτικές, αγνές, παραδοσιακές ελληνικές συνταγές. Στο «St Alban», τις εντυπώσεις κέρδισε η σαλάτα με φέτα, αλλά και το πρόβειο ελληνικό γιαούρτι.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, την τιμητική τους είχαν τα προϊόντα της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, και συγκεκριμένα η τσιπούρα και το λαυράκι, αφού χρησιμοποιήθηκαν σε πολλά από τα πιάτα που ετοίμασαν τα συμμετέχοντα εστιατόρια. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, ο ΟΠΕ διοργάνωσε, με τη στήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ειδική εκδήλωση, στην οποία παρουσιάστηκαν η εξαιρετική ποιότητα και η ωφελιμότητα των ελληνικών ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς και τρόποι χρήσης τους προσαρμοσμένοι στις βρετανικές συνήθειες.

Σημειώνεται, επίσης, ότι για την ευρύτερη προβολή και προώθηση των ελληνικών τροφίμων, οίνων και ποτών στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, η έγκριτη δημοσιογράφος -και λάτρης της ελληνικής κουζίνας- Fay Maschler και ο διάσημος σεφ Jason Atherton είναι φέτος «Πρεσβευτές Kerasma», υποστηρίζοντας ενεργά τις δράσεις του ΟΠΕ. Σύμφωνα με την κα Maschler, «απλά ελληνικά προϊόντα έχουν νοστιμιά και γεύση που σπάνια συναντά κανείς αλλού.

Τα ελληνικά ψάρια, όπως τσιπούρες και λαβράκια, είναι εξαιρετικά και αγαπημένα πιάτα, ενώ το ελληνικό ελαιόλαδο είναι σαν ηλιαχτίδα σε υγρή μορφή. Μέσα από το «Kerasma», το Λονδίνο θα γευτεί την ποιότητα των ελληνικών τροφίμων και τις ποικίλες δυνατότητες που προσφέρουν για μια υγιεινή και δημιουργική διατροφή».

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.