ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το briefcase: σύμβολο επαγγελματισμού

17:42 - 27 Ιουν 2013 | e-lements of Class
Το briefcase: σύμβολο επαγγελματισμού
Το briefcase θεωρείται στις μέρες μας ενδεικτικό του επαγγελματικού στάτους ενός άνδρα. Ιστορικά, η επαγγελματική ανδρική τσάντα έχει περάσει από διάφορες χρηστικές φάσεις, που συνθέτουν το συναρπαστικό background του κλασικού αυτού κομματιού και καταλήγουν στην σημερινή λειτουργική του «ωριμότητα».

Οι «πρόγονοι» του σημερινού briefcase ήταν τα λεγόμενα satchels, που ήταν κρεμαστά και χρησιμοποιούνταν από τον 14ο αιώνα για την μεταφορά χρημάτων και τιμαλφών. Το satchel αποτελούσε αναπόσπαστο «αξεσουάρ» τυχοδιωκτών και χαρτοπαικτών, καθώς τους παρείχε ευελιξία μεταφοράς των υπαρχόντων τους, όταν έπρεπε να απομακρυνθούν γρήγορα από ένα μέρος.


Τον 19ο αιώνα, το satchel μετεξελίχθηκε στην "carpet bag", μια τσάντα με στρογγυλεμένες άκρες από ανθεκτικό ύφασμα χαλιού, διακοσμημένη με περίτεχνα σχέδια όπως τα χαλιά, που κάποιες φορές ήταν έτσι κατασκευασμένη ώστε να «ανοίγει» και να χρησιμοποιείται ακόμα και ως κουβέρτα!


Η ανδρική μικρή επαγγελματική βαλίτσα άρχισε να μοιάζει με τα σημερινά briefcases στα τέλη του 19ου αιώνα, με την εκδοχή "Gladstone". Η Gladstone ήταν ορθογώνια, δερμάτινη, με μεγάλη χωρητικότητα και άνοιγε στη μέση, σε δύο μέρη. Κατασκευάστηκε αρχικά στο Westminster από τον J G Beard, που της έδωσε το όνομα του Άγγλου πρωθυπουργού Gladstone, τον οποίο θαύμαζε. Η συγκεκριμένη μορφή ήταν πολύ βολική για πολλούς επαγγελματίες που χρειάζονταν διάφορα εξαρτήματα στη δουλειά τους, όπως οι γιατροί (εξ ου και ο όρος "doctor's bag").


Έκτοτε το briefcase «στένευε» για να πάρει σταδιακά την κλασική μορφή του 20ού αιώνα (μαύρο, στενό, ορθογώνιο), και η παραγωγή του γινόταν όλο και πιο διαδεδομένη. Όσο για την ονομασία "briefcase", προέρχεται από τον κόσμο των δικηγόρων, που μετέφεραν έγγραφα (briefs) μέσα σε τέτοιες τσάντες.

 

Και ενώ στην αρχή τα briefcases ήταν πολύ σκληρά και έμοιαζαν πολύ μεταξύ τους, σήμερα τα βρίσκουμε σε διάφορες σχηματικές παραλλαγές του κλασικού σχεδίου (με μία μόνο χειρολαβή, κρεμαστά, με κούμπωμα-"ζώνη" κ.λ.π.), και σε ποικιλία υλικών. Το σίγουρο είναι ότι μαζί με τα παπούτσια, τα briefcases αποτελούν αξεσουάρ που μπορούν να δώσουν πολλούς «πόντους» στην πρώτη εντύπωση που δίνει ένας άνδρας, γι' αυτό η σωστή επιλογή και η διατήρησή τους σε καλή κατάσταση οφείλουν να είναι στις προτεραιότητες κάθε επαγγελματία.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:52 - 28 Ιουν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.