ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Η πολιτική για τον τουρισμό και η νευρικότητα του Θεοχάρη

Η πολιτική για τον τουρισμό και η νευρικότητα του Θεοχάρη Κύριο

12:28 - 01 Ιουν 2020
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Ο τουρισμός είναι προφανώς το επόμενο μεγάλο στοίχημα και η μεγάλη πρόκληση για την Ελλα΄δα. Το ζήτημα έχει πολλές διαστάσεις και οικονομικές και υγειονομικές. Είναι σαφές ότι η επιτυχής διαχείριση στο πεδίο της υγείας πρέπει να συνεχιστεί και κατά την θερινή περίοδο, με νέα δεδομένα και σε νέες συνθήκες, όπως θα διαμορφωθούν με το άνοιγμα των συνόρων και την υποδοχή πολιτών από ξένα κράτη.

Το δόγμα «η υγεία πάνω από την οικονομία» είναι βέβαιον ότι δεν θα πρέπει να ανατραπεί. Οπότε οι προκλήσεις και οι απαιτήσεις για όλους παραμένουν μεγάλες. 

 

Εν όψει αυτών, σε κάποια κυβερνητικά κλιμάκια παρατηρείται μεγάλη νευρικότητα. Ειδικότερα, στο υπουργείο Τουρισμού. 

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα συνέβησαν το προηγούμενο διήμερο. 

 

Μόλις την προηγούμενη Παρασκευή η κυβέρνηση ανακοίνωσε έναν κατάλογο 29 χωρών από τις οποίες, αρχής γενομένης στις 15 Ιουνίου, θα δέχεται η Ελλάδα τουρίστες με αεροπορικές πτήσεις, όχι μόνο προς την Αθήνα, αλλά και προς τη Θεσσαλονίκη. Η λίστα περιελάμβανε χώρες με παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα και ως εκ τούτου είχαν μείνει εκτός η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία κ.ά. Με λίγα λόγια, οι χώρες προέλευσης της μεγάλης μάζας της τουριστικής κίνησης. 

 

Δεν πέρασαν δύο 24ωρα και άρχισαν οι «εκπτώσεις». Την Κυριακή ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μίλησε για «αεροδρόμια προέλευσης» και όχι για χώρες προέλευσης, καθώς και για «περιοχές» με αρνητική επιδημιολογική εικόνα και όχι «χώρες» με αρνητική επιδημιολογική εικόνα.

Προφανώς αυτό συνέβη λόγω και των αντιδράσεων των ξένων κυβερνήσεων και ίσως επειδή το θέμα δεν έχει μόνο τουριστική διάσταση αλλά και πολιτική, καθώς η Ελλάδα, λόγω και της επιτυχούς μέχρι στιγμής διαχείρισης, εμφανίζεται ως μία χώρα που δίνει υγειονομικές πιστοποιήσεις. 

 

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος ως συνήθως ανέλαβε το damage control: «Η ανυπόληπτη Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει καταστεί βαρόμετρο για χαρακτηρισμό των χωρών ως ασφαλείς ή όχι… Ολες οι χώρες του πλανήτη έχουν την προδιάθεση να μπουν στη λίστα μας… έχει αναπτυχθεί ένα αίσθημα οργάνωσης και εμπιστοσύνης για την Ελλάδα». 

 

Το θέμα ωστόσο παραμένει ως προς το πώς και γιατί άλλαξε η πολιτική μέσα σε δύο 24ωρα και αν ο κ. Θεοχάρης ενήργησε δίχως συνεννόηση με το Μαξίμου… 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.