ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η (τελευταία) ευκαιρία

05:56 - 01 Δεκ 2020
Ο χειμώνας είναι μάλλον σαφές σε όλους ότι θα είναι δύσκολος, καθώς η εξάπλωση της πανδημίας ακόμη κι αν ελεγχθεί, θα παραμένει μία ορατή και μεγάλη απειλή, που θα καθορίζει τις ζωές όλων.

Αν και εφόσον επαληθευτούν οι προσδοκίες για τα εμβόλια και ισχύσουν τα χρονοδιαγράμματα, η άνοιξη ίσως προσφέρει μία βάσιμη ελπίδα για απεγκλωβισμό από την μεγάλη περιπέτεια. 

 

Υπό αυτήν την προϋπόθεση, η άνοιξη θα είναι και η εποχή που θα αρχίσει να διαμορφώνεται μία διαφορετική εικόνα ως προς πολλά. Τι θα γίνει με την οικονομία, πώς θα αποκατασταθούν οι ζημιές, πώς θα αξιοποιηθούν τα χρήματα από την Ευρώπη, πώς θα διαφανεί η προοπτική ανάπτυξης και πόσο δυναμική θα είναι ή αν θα συμβούν εντελώς διαφορετικά και απροσδόκητα πράγματα. 

 

Σε αυτήν την περίοδο θα διαμορφωθεί και η συνθήκη της πραγματικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Οι πολιτικές που θα χαραχτούν και το πεδίο που θα ανοίξει, θα καθορίσουν και τον τρόπο με τον οποίο θα τοποθετηθούν οι πολιτικές δυνάμεις και κατά πάσα βεβαιότητα, την ατζέντα με την οποία θα γίνει η επόμενη εκλογική αναμέτρηση. 

 

Εν όψει αυτών, κάποια στοιχεία που αρχίζουν να εμφανίζονται θα πρέπει να αξιολογηθούν. 

 

Το τι θα κάνει η κυβέρνηση μένει να φανεί και έχει πολλές ευκαιρίες. Αν θα τις αξιοποιήσει η όχι, είναι σε μεγάλο βαθμό στο χέρι της. 

 

Το τι κάνει η (αξιωματική) αντιπολίτευση φαίνεται σήμερα και δεν μπορεί κανείς να πει ότι εντυπωσιάζεται. Συνταγές του παρελθόντος, τακτικές ατελέσφορες και δίχως πολλές δυνατότητες ενίσχυσης μίας πολιτικής δυναμικής ή δημιουργίας μίας προοπτικής εξουσίας. 

 

Σε αυτό το περιβάλλον και με τον ΣΥΡΙΖΑ να πελαγοδρομεί, παρουσιάζεται μία σημαντική ευκαιρία για το ΚΙΝΑΛ. Ίσως και να είναι η τελευταία. Δεν δείχνει να το αντιλαμβάνεται κανείς, αν και θα έπρεπε. Μουδιασμένοι οι περισσότεροι από την δυναμική έφοδο του Μητσοτάκη στο χώρο του κέντρου, μοιάζουν να έχουν λησμονήσει ρόλους, διαδικασίες και στρατηγικές. 

 

Με δεδομένες τις αλλαγές στην οικονομία, τα όσα εξελίσσονται στο πεδίο της εργασίας, της Παιδείας και της τεχνολογίας, παρουσιάζονται μεγάλες ευκαιρίες για πολιτικές επανατοποθετήσεις και επαναπροσδιορισμούς. 

 

Είναι χρέος και ευκαιρία για το διάδοχο σχήμα του ΠαΣοΚ, να καταστρώσει τώρα μία συγκροτημένη πολιτική πρόταση, αντάξια των καιρών και ικανή να αναδείξει την μεγάλη διαφορά από τον διχαστικό και αναχρονιστικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, τα πεδία των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού θα προσφέρουν πολλές δυνατότητες για εποικοδομητικές πολιτικές προτάσεις, που θα αφορούν πολλούς. 

 

Στην επόμενη πολιτική περίοδο θα αξιολογηθούν με διαφορετικό πρίσμα πολλά στο πεδίο της πολιτικής. Όποιος κατορθώσει να αντιληφθεί και να εμπεδώσει το πνεύμα και τις ανάγκες της εποχής και όσα πρέπει να αφήσει πίσω, θα έχει τη δυνατότητα να καταλάβει επίκαιρες θέσεις στο νέο σκηνικό. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.