ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το πρώτο αίμα ρέει και είμαστε ακόμη στην αρχή

12:11 - 04 Ιουν 2020
Σε δυο προηγούμενα άρθρα μας αναφερθήκαμε στις πιθανές ευθύνες της Κίνας ως προς την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού και στις βαριές οικονομικές επιπτώσεις που θα προκύψουν για το διεθνές οικονομικό status της, εφ' όσον αυτές οι ευθύνες επιβεβαιωθούν. Ήταν μία υπόθεση εργασίας που είχε και ρεαλιστική συλλογιστική βάση. Αυτά όμως ίσχυαν έως πρίν λίγες ημέρες, όταν δηλαδη γράφτηκαν αυτά τα άρθρα.

Τώρα πλέον αρχίζουμε να μιλάμε για πραγματικά στοιχεία πολιτικής που υιοθετούν αιφνιδιαστικά, δημόσια και εμφαντικά η Ε.Ε και η Μ. Βρετανία, ανακοινώνοντας συγκεκριμένες αποφάσεις, που στρέφονται πλέον ευθέως εναντίον της Κίνας αφού πλήττουν την πιο λαμπερή επιχειρηματικά και την πιο ανταγωνιστική οικονομικά  εταιρεία της στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι, τον όμιλο  τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και υψηλής τεχνολογίας Huawei. 

 

Είναι γνωστή εδώ και πάρα πολύ καιρό η αντίθεση των ΗΠΑ στην ανάθεση των έργων για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5G (πέμπτης γενιάς) στην Κινεζική εταιρεία  Huawei. Στο σημείο αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. 

 

Η κατασκευή και λειτουργία των δικτύων 5G δεν είναι μία απλή επιχειρηματική υπόθεση. Είναι θέμα τεράστιας γεω-πολιτικής σημασίας. Τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα 5G δεν είναι κάποια αναβαθμισμένα και πιο γρήγορα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα που θα μας επιτρέπουν να μιλάμε και να ανταλλάσουμε data πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη πιστότητα. 

 

Τα δίκτυα 5G θα είναι η υποδομή στην οποία θα στηριχθεί το μέλλον γιατί σε αυτά δεν θα συνδεθούν μόνο υπολογιστές και κινητά τηλεφώνα, αλλά όλες εκείνες οι συσκευές που θα μπορούν να προγραμματισθούν για να εκτελέσουν εργασίες που μέχρι τώρα τις έκαναν άνθρωποι (πχ οδήγηση, χειρουργική επέμβαση με τηλεκατευθυνόμενα ρομποτ κλπ). 

 

Αυτόματα, η διασυνδεσιμότητα τόσων πολλών συσκευών (εκτός απο τους κλασικους υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα) πάνω στα δίκτυα 5G, θέτει ζητήματα ασφάλειας. 

 

Ασφάλειας τόσο για την εύρυθμη λειτουργία πολλών και διαφορετικών συσκευών, αλλά απολύτως αντικειμενικά και για την ασφάλεια των πρωτοκόλλων διαχείρισης των προσωπικών, εταιρικών και εθνικών δεδομένων. 

 

Τα ζητήματα ασφαλείας στον κυβερνοχώρο έρχονται πλέον σε πρώτη προτεραιότητα. Ταυτόχρονα προκύπτουν νέες και πολύ μεγάλες ανάγκες για ιδιαίτερα προηγμένες εφαρμογές πληροφορικής που θα διαχειρίζονται αυτό τον τεράστιο όγκο δεδομένων (big data) και την πλοήγηση στο διαδίκτυο (internet of things). 

 

Όμως όλες αυτές οι νέες εφαρμογές απαιτούν νέες τηλεπικοινωνιακές υποδομές, δηλαδη έτι περαιτέρω αναβάθμιση των δικτύων 5G κοκ. Απολύτως αντικειμενικά, μία νέα μορφή οικονομικής-επιχειρηματικής δραστηριότητας με πολύ υψηλά standard γεννιέται. Πέρα όμως από τις προσδοκίες για υψηλά κέρδη, ο συγκεκριμένος κλάδος εμπεριέχει και μεγάλο γεω-πολιτικό πλεονέκτημα. 

 

Είναι σχεδόν αυτονότητο, ότι όποιος ελέγχει τις τεχνολογίες 5G, αποκτά αυτόματα και την δυνατότητα να ελέγχει τις πληροφορίες (ποιότητα, ποσότητα, ταχύτητα, περιεχόμενο) που θα διακινούνται μέσω αυτών των δικτύων.  

 

Τα προηγούμενα έτη η κρατική κινεζική εταιρεία Huawei, πέτυχε να παρουσιάσει αρκετά αξιόπιστες και φθηνές λύσεις στις τεχνολογίες 5G. Η Huawei είναι κρατική εταιρεία και ενισχύεται με κρατικές επιδοτήσεις, γι' αυτο και πρόσφερε πάντα φθηνότερες λύσεις από τις αντίστοιχες λύσεις που παρουσίαζαν δυτικές ιδιωτικές εταιρείες όπως π.χ. η Cisco (ΗΠΑ), η Nokia (Φιλανδία) και η Ericsson (Σουηδία). Οι ΗΠΑ πάντα αντιδρούσαν όταν η Huawei αναλάμβανε να κατασκευάσει σε δυτικές χώρες δίκτυα 5G. Όμως οι αντιδράσεις αυτές ήταν σχεδόν πάντα ήπιες αφού η Huawei χρησιμοποιούσε αποκλειστικά επεξεργαστές που κατασκευάζονταν με χρήση αμερικανικής τεχνολογίας και λογισμικού στην Ταϊβάν απο την εταιρεία TSMC. Παρ' ότι η Huawei συμπεριλαμβανόταν απο τον Μάιο 2019 στην λίστα των εταιρειών που απαγορεύονταν να έχουν συναλλαγές με αμερικανικές εταιρείες, δεν αντιμετώπισε νομικό πρόβλημα στην συνεργασία της με την TSMC για την προμήθεια επεξεργαστών. 

 

Αμερικανικό «μπλοκ» στην Huawei

 

Αύτα όμως ίσχυαν έως πρίν λίγες ημέρες. Συγκεκριμένα, στις 15 Μαϊου 2020 το υπουργείο εμπορίου των ΗΠΑ, εξέδωσε οδηγία βάσει της οποίας απαγορεύεται, χωρίς προηγούμενη άδεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η χρήση αμερικανικής τεχνολογίας και λογισμικού εκτός ΗΠΑ για την κατασκευή επεξεργαστών. 

 

Δηλαδή για να κατασκευάσει στην Ταϊβάν, η TSMC ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία σε οποιαδήποτε (εκτός ΗΠΑ) χώρα του κόσμου, επεξεργαστές για την κινεζική Huawei με χρήση τεχνολογίας made in USA, πρέπει πρώτα να παρει την άδεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

 

Το αποτέλεσμα, προφανές. Η TSMC ανακοίνωσε ότι δεν θα αναλάβει νέα συμβόλαια για προμήθεια επεξεργαστών στην Huawei. Πρόβλημα για την Huawei, στην προσπάθεια της να κατακτήσει τις δυτικές αγορές δικτύων 5G, αφού πρώτα πρέπει να βρει πως θα αντικαταστήσει τους αμερικανικούς επεξεργαστές με άλλους ισάξιους. 

 

Δεν θα είναι ούτε εύκολη ούτε φθηνή αυτή η αντικατάσταση, ιδίως αν συνυπολογίσει κανείς ότι με την ίδια απαγόρευση κινδυνεύουν και άλλοι προμηθευτές της Huawei, όπως π.χ. η SONY και η  Samsung, εφ' όσον συνεχίσουν να προμηθεύουν την κινέζικη εταιρεία με ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Όμως το κακό δεν σταματά εδώ, με αυτή την απόφαση πλήττονται και άλλοι κινέζικοι κολοσσοί της υψηλής τεχνολογίας, όπως η HikVision (κάμερες και οπτικές τεχνολογίες) και η Megvil (τεχνητή νοημοσύνη και ρομποτική). 

 

Το ευρωπαϊκό 5G

 

Αφού υπενθυμίσουμε ότι η Μεγάλη Βρετανία αλλά και χώρες της ΕΕ, με κριτήριο το χαμηλό κόστος, δεν αποδέχθηκαν στο παρελθόν τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ και είχαν ανακοινώσει ότι σκόπευαν να αναθέσουν (ή ειχαν ήδη αρχίσει να αναθέτουν) στην Huawei την ανάπτυξη σημαντικού τμήματος των εθνικών δικτύων 5G (π.χ. η Μ.Βρετανία σε ποσοστό περίπου 35%), θα σταθούμε σε δύο γεγονότα που συνέβησαν σχεδόν ταυτόχρονα με τις παραπάνω εξελίξεις:

 

α) Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von Der Leyen κατά την παρουσίαση (27 Μαιου) του Ευρωπαϊκου Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. euro, επισήμανε με ιδιαίτερα εμφαντικό τρόπο την βαρύτητα που θα δώσει η επιτροπή στην διάθεση ενός σημαντικού μέρους αυτού του προγράμματος για την ενίσχυση ευρωπαϊκών εταιρείων τηλεπικοινωνιών, που εργάζονται για την ανάπτυξη τεχνολογιών 5G καθώς και την σημασία που έχει για την επιτροπή, η συμμετοχή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών δικτύων 5G. 

 

Σε απλά Ελληνικά, πάνε περίπατο οι αρχές της ελεύθερης αγοράς, προστατευτισμός στο έπακρο με κρατικές ενισχύσεις για την ευρωπαϊκή βιομηχανία τηλεπικοινωνιών και σχεδόν επιβολή ευρωπαίων προμηθευτών στις χώρες που θα χρησιμοποιήσουν κεφάλαια απο το συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ανάπτυξη των εθνικών δικτύων 5G. 

 

Προάγγελος και θερμός υποστηρικτής αυτής της πολιτικής είναι η  Deutsche Telecom, που αδιαφόρησε για το χαμηλό κόστος των λυσεων της  Huawei και επέλεξε ήδη την Ericsson ως βασικό εταίρο για την ανάπτυξη των δικτύων 5G  στους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς που ελέγχει (πχ ΟΤΕ-Cosmote).  

 

β) Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας B. Johnson, υποχωρόντας στις πιέσεις κυβερνητικών βουλευτών που επισήμαναν τις ευθύνες της Κίνας στην εξάπλωση της πανδημίας και στην άναγκη να υιοθετήσει το Ηνωμένο Βασίλειο αντίποινα, ανακοίνωσε (24-25 Μαϊου) ότι σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλία για κοινή δράση του G-7 σε συνεργασία με την Αυστραλία, την Νότιο Κορέα και την Ινδία, για ανάπτυξη των τεχνολογιών 5G (πρωτοβουλία D-10) ενώ ταυτόχρονα "παγώνει" την συμμετοχή της Huawei στην ανάπτυξη του Βρετανικού δικτύου 5G. 

 

Η παροιμιώδης συνέπεια και συνέχεια του Βρετανικού κράτους ξεχάστηκε μονομιάς, παρ' ό,τι ήταν απόφαση της προηγουμενης συντηρητικής κυβέρνησης η ανάθεση στην Huawei της ανάπτυξη του 35% (περίπου) του Βρετανικού δικτύου 5G. 

 

Απολύτως αντικειμενικά, στην ουσία της πολιτικής, οι ηγέτες της ΕΕ και της Μ. Βρετανίας αποκλείουν την Huawei από την ανάπτυξη των δικτύων 5G  και αναζητούν άλλες λύσεις μέσω της ενίσχυσης των ευρωπαϊκών εταιρειών ( π.χ. Nokia και Ericsson) ή της διεθνούς συνεργασίας (πρόταση Μ.Βρετανίας). 

 

Η Κινέζικη ηγεσία αντέδρασε με χαρακτηριστικό παλαιό-κομμουνιστικό τρόπο, δηλωνοντας ότι «δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια» εάν η Huawei οδηγηθεί στην «σφαγή», δηλαδή αν συνεχισθεί με πολιτικές αποφάσεις ο αποκλεισμός της εταιρείας από τις διεθνείς αγορές βασικών προμηθειών και ο εξοβελισμός της από τις μεγάλες κρατικές εργολαβίες για ανάπτυξη δικτύων 5G. Αλλά τι μπορεί να κάνει; Nα αποκλείσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία (κυρίως την αυτοκινητοβιομηχανία) απο την μεγάλη αγορά της Κίνας, η Mercedes και η VW ήταν παγκόσμιοι leader  στην αυτοκινητοβιομηχανία πολύ προτού η Κίνα εμφανισθεί στον καταναλωτικό χάρτη. Αν προκαλέσει προβλήματα στην λειτουργία αμερικανικών εργοστασίων (Apple, Cisco) που λειτουργούν στην Κίνα, θα προκαλέσει άμεσα ανάλογα αντίμετρα και σίγουρα δεν θα είναι κερδισμένη η Κίνα απο μία τέτοια αντίδραση.

 

Είναι φανερό, οι πασιφανείς ευθύνες της Κίνας στην εξάπλωση της πανδημίας είναι η αφορμή για να υιοθετηθούν πολιτικές που στοχεύουν στην ανάσχεση της κινέζικης διείσδυσης σε τομείς, όπως αυτός της ανάπτυξης δικτύων 5G. Τομείς κεφαλαιώδους σημασίας για την ασφάλεια και την οικονομική ευμάρεια της Δύσης, τομείς στους οποίους έως σήμερα η Κίνα κυριαρχούσε εκμεταλλευόμενη τις βασικές αρχές του ελεύθερου εμπορίου και ανταγωνισμού, αρχές όμως που ουδέποτε σεβάστηκε, αντιγράφοντας με τρόπο ιδιοτελή και ευτελή την δυτική τεχνολογία και στηρίζοντας με αθέμιτα μέσα (κρατικές επιχορηγήσεις) τις κινέζικες εταιρείες, με χαρακτηριστότερη περίπτωση της Huawei. Ήδη λοιπόν ο πόλεμος ξεκίνησε, το πρώτο αίμα αρχισε να ρέει και ακόμα  βρισκόμαστε στην αρχή. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.