ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισχυρή άνοδος για τη Wall Street-Κοντά σε ρεκόρ ο S&P 500

23:15 - 12 Αυγ 2020 | Χρηματιστήρια
Ισχυρή άνοδος για τη Wall Street-Κοντά σε ρεκόρ ο S&P 500
Με αξιοσημείωτα κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street. Το κλίμα παραμένει θετικό, παρά το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, σχετικά με τις συνομιλίες για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί αλληλοκατηγορούνται ότι αγνοούν τη σφοδρότητα της κρίσης και αρνούνται να συμβιβαστούν σε σημαντικά ζητήματα, όπως οι παροχές για την ανεργία και η παροχή βοήθειας στις πολιτειακές και τοπικές αρχές.

Στο πολιτικό πεδίο, ο Τζο Μπάιντεν διατηρεί το προβάδισμά του έναντι του Ντόναλντ Τραμπ σε πέντε από τις λεγόμενες «κρίσιμες» πολιτείες για την έκβαση των εκλογών. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του δικτύου CNBC/Change Research, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών βρίσκεται μπροστά στις πολιτείες του Ουισκόνσιν, της Πενσυλβάνια, του Μίσιγκαν, της Φλόριντα και της Αριζόνα, την ώρα που ο αντίπαλος του πρόεδρος Τραμπ προπορεύεται μόνο στην Βόρεια Καρολίνα.

Όσον αφορά τα οικονομικά νέα, απαισιόδοξος για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Fed της Βοστώνης, Eric Rosengren, τονίζοντας ότι η ανάκαμψη εξαρτάται από τον έλεγχο του κορονοϊού, ωστόσο πολλές πολιτείες έχουν αποτύχει στη διαχείριση της πανδημικής κρίσης.

Στο πεδίο των συναλλαγών, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,05% και έκλεισε στις 27.976,84 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε «άλμα» 2,13% στις 11.012,24 μονάδες και ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε κέρδη 1,37% στις 3.379,50 μονάδες, απέχοντας μόλις 6 μονάδες από τα νέα ιστορικά υψηλά.

Σε υψηλό 5 μηνών το πετρέλαιο

Σε υψηλό πενταμήνου αναρριχήθηκε την Τετάρτη το πετρέλαιο, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα μειώθηκαν για τρίτη συνεχή εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, μειώθηκαν περισσότερο από ότι περίμεναν οι αναλυτές, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η ζήτηση καυσίμων στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μπορεί να αντέξει την πανδημία του κορονοϊού.

Παράλληλα, το Αμερικανικό Πετρελαϊκό Ινστιτούτο ανέφερε ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 4 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, έναντι των προσδοκιών των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για μείωση 2,9 εκατ. βαρελιών.

«Η μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ, η τρίτη σημαντική εβδομαδιαία πτώση στη σειρά, στήριξε τις τιμές σήμερα», δήλωσε ο Τζέφρι Χάλεϊ Halley, επικεφαλής αναλυτής αγορών στην OANDA.

Βέβαια, ο ΟΠΕΚ, στη μηνιαία του αναφορά, αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για την πορεία της ζήτησης αυτό το έτος, κάνοντας λόγο για πτώση κατά περίπου 9,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με το 2019. Αυτό αποτελεί πτώση άνω του 9% σε σύγκριση με το περασμένο έτος.

Με αυτά τα δεδομένα, η τιμή του μπρεντ σημείωσε άνοδο 2,2%, στα 45,50 δολάρια το βαρέλι μετά την πτώση περίπου 1% την Τρίτη, ενώ αυτή του αργού ενισχύθηκε 2.7%, στα 42,76 δολάρια το βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει 0,8% την προηγούμενη συνεδρίαση.

Μικρά κέρδη για τον χρυσό μετά το χθεσινό sell-off

Ανοδικά έκλεισε η τιμή του χρυσού την Τετάρτη, ανακτώντας ένα μικρό μέρος από τις ισχυρές απώλειες του άνω του 4%, που κατέγραψε την Τρίτη.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων συνέχισαν να ανεβαίνουν, αλλά απομακρύνθηκαν από τα υψηλά ημέρας, ενώ το δολάριο υποχώρησε προσφέροντας μερική στήριξη στον χρυσό, ο οποίος αποτιμάται στο αμερικανικό νόμισμα. 

Έτσι, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού, παραδόσεως Δεκεμβρίου, σημείωσε άνοδο 2,70 δολαρίων ή 0,1% στα 1.949 δολάρια ανά ουγγιά.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πολύτιμο μέταλλο έχει κερδίσει 27,2% μέχρι στιγμής φέτος, καθώς οι επενδυτές το προτιμούν ως αντιστάθμιση, με τις κεντρικές τράπεζες να εκχέουν την παγκόσμια οικονομία με ρευστότητα για να επουλώσουν τη ζημιά από την παγκόσμια ύφεση εξαιτίας του κορονοϊού.

Πτωτικά το δολάριο λόγω πληθωρισμού

Απώλειες καταγράφει το δολάριο την Τετάρτη, μετά την ανακοίνωση για τις τιμές καταναλωτή, που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε 0,6% για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Ιούλιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη αύξηση 0,4%.

Πιο αναλυτικά, στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται κατά 0,41% έναντι του δολαρίου, με την σχετική ισοτιμία να ανέρχεται στο 1,1787. Παράλληλα, το ευρώ κερδίζει 0,61% έναντι της βρετανικής λίρας και η ισοτιμία των δύο νομισμάτων διαμορφώνεται στο 0,9050.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:26 - 12 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.