ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με ώθηση ΟΠΕΚ το πετρέλαιο-Ανοδικά τα πολύτιμα μέταλλα

13:39 - 18 Σεπ 2020 | Εμπορεύματα
Με ώθηση ΟΠΕΚ το πετρέλαιο-Ανοδικά τα πολύτιμα μέταλλα
Αυξάνονται την Παρασκευή οι τιμές του πετρελαίου, αφού η Σαουδική Αραβία πίεσε τους συμμάχους της στα πλαίσια του ΟΠΕΚ+ να τηρήσουν τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής και ενώ οι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs, προβλέπουν ελλείψεις στην προσφορά του μαύρου χρυσού.

Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,37% στα 41,12 δολάρια το βαρέλι. Το Μπρεντ κερδίζει 0,46% στα 43,50 δολάρια ανά βαρέλι. Σημειώνεται πως σε εβδομαδιαία βάση οι αυξήσεις στις πετρελαϊκές τιμές ανέρχονται αθροιστικά σε 9%.

Ο ΟΠΕΚ και οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί, γνωστοί ως ΟΠΕΚ +, αποφάσισαν να μειώσουν την παραγωγή κατά 7,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, τονίζοντας σε συνεδρίαση της Πέμπτης ότι θα λάβουν μέτρα εναντίον μελών που δεν συμμορφώνονται με τη συμφωνία.

Παράλληλα, ανοδικά κινούνται οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων, εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας και αυξημένης πίεσης προς τις μετοχές. Ο χρυσός, ενισχύεται κατά 0,61% στα 1.961 δολάρια η ουγγιά. Το ασήμι αυξάνεται 0,96% στα 27,360 δολάρια ανά μετρικό τόνο, ενώ ο χαλκός κερδίζει 0,42% στα 3,0838 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

Περαιτέρω άνοδο των τιμών του χρυσού με μεγαλύτερη από τις αρχικές προβλέψεις διάρκεια, βλέπει η UBS σε αναφορά της την Παρασκευή

"Το περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων και η παγκόσμια αβεβαιότητα, που προκύπτει από γεγονότα, όπως πχ. οι αμερικανικές εκλογές, είναι μεταξύ των λόγων που σπρώχνουν τους επενδυτές να αυξήσουν τις θέσεις τους στον χρυσό", ανέφερε η επικεφαλής των διεθνών αγορών του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού, Yeoh Choo Guan, μιλώντας στο CNBC.

Σε σχέση με τα υπόλοιπα εμπορεύματα, το φυσικό αέριο συνεχίζει την πτωτική πορεία μετά τις χθεσινές βαριές απώλειες, με την τιμή του σήμερα να υποχωρεί 2,25% στα 1,996 δολάρια ανά φυσική ατμόσφαιρα. Το αμερικανικό σιτάρι ενισχύεται 0,25% στα 558 δολάρια το μπουσέλ.

Πτώση 0,05% καταγράφει το ευρώ στην ισοτιμία του με το δολάριο στα 1,1842 δολάρια. Σε σχέση με τη στερλίνα, το ευρώ υποχωρεί 0,12% στις 0,9120 στερλίνες, ενώ το δολάριο 0,07% στα 1,2980 δολάρια.

Η ενίσχυση της στερλίνας έρχεται μετά την ανακοίνωση στοιχείων που έδειξαν ότι οι Βρετανοί καταναλωτές συνέχισαν να αυξάνουν τις δαπάνες τους τον περασμένο μήνα, με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την περίοδο πριν από τον κορονοϊό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.