ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

UBS: Τέσσερις ερωτήσεις «κλειδιά» των επενδυτών για το τέταρτο τρίμηνο Κύριο

18:20 - 11 Οκτ 2020 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
UBS: Τέσσερις ερωτήσεις «κλειδιά» των επενδυτών για το τέταρτο τρίμηνο
Το τέταρτο τρίμηνο ξεκίνησε και οι επενδυτές δείχνουν σε πρώτη φάση να το αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα, όπως αναφέρει σε έκθεσή της η ελβετική επενδυτική τράπεζα UBS.

Στο επίκεντρο της πολιτικής αβεβαιότητας, που απασχολεί τους επενδυτές, βρίσκονται οι αμερικανικές εκλογές, που είναι στην τελική ευθεία. Η αλλόκοτη στάση του Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο, ο οποίος βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα θετικός στον κορονοϊό, «θολώνει» περαιτέρω το τοπίο. Το πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης των ΗΠΑ παραμένει «κολλημένο» στο Κογκρέσο, με τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς να έχουν σημαντικές και δυσεπίλυτες διαφορές ως προς τις προτάσεις τους.

Η μεταβλητότητα στην αγορά μετοχών παραμένει αυξημένη στο ξεκίνημα του τελευταίου τριμήνου του 2020. Σε αυτό το πλαίσιο, η UBS προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε 4 βασικά ερωτήματα, που βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Θα εκτροχιάσει η πολιτική αβεβαιότητα το ράλι των μετοχών;

Η τράπεζα προβλέπει πως η βραχυπρόθεσμη αστάθεια αναμένεται να συνεχιστεί. Η πρώτη τηλεμαχία μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν ήταν επεισοδιακή, γεγονός που έφερε την αμφισβήτηση στις τάξεις των επενδυτών ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα των εκλογών είναι ένα βραχυπρόθεσμο ζήτημα. Μεσοπρόθεσμα, η UBS αναμένει συνεχείς βελτιώσεις όσον αφορά την επενδυτική κινητικότητα, η οποία βασίζεται στην ανάπτυξη του εμβολίου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και στην μετατόπιση της αμερικανικής οικονομίας σε πιο φυσιολογικά επίπεδα.

Είναι ο τεχνολογικός κλάδος μια «φούσκα» έτοιμη να εκραγεί;

Η ισχυρής άνοδος του τεχνολογικού κλάδου δεν είναι σε «φούσκα», κατά την UBS. Το σημερινό ράλι έχει μεγάλες διαφορές με την παρελθούσα έκρηξη της «φούσκας» της dotcom.

Τα τελευταία πέντε χρόνια υπήρξαν ορισμένες διορθώσεις στον παγκόσμιο τομέα της τεχνολογίας, οι οποίες συνήθως είναι της τάξεως του 10% με 12%. Η πτώση τον Σεπτέμβριο στον παγκόσμιο τομέα πληροφορικής έφτασε μέχρι το 10%.

Με αυτά τα δεδομένα, η στενότητα του τεχνολογικού ράλι και η στροφή προς έναν «μονομερή κόσμο τεχνολογίας», που τροφοδοτείται από τον ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για την τεχνολογική υπεροχή τους, είναι τα δύο επιχειρήματα υπέρ μιας διαφοροποιημένης προσέγγισης.

Η πρόταση της ελβετικής τράπεζας είναι οι επενδυτές να προχωρήσουν σε ένα ευρύ φάσμα επενδύσεων, οι οποίες θα επωφεληθούν από τις τάσεις που επιταχύνθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού.

Τι σημαίνει πρακτικά η πολιτική των κεντρικών τραπεζών για τις αγορές;

Κατά τη διάρκεια του 3ου τριμήνου, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) ενέκρινε έναν μέσο όρο στόχευσης του πληθωρισμού και με τη σειρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι μια παρόμοια αλλαγή βρίσκεται υπό εξέταση στη Γηραιά Ήπειρο.

Οι τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της Fed δείχνουν ότι τα επιτόκιά της θα παραμείνουν σταθερά τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023. Επιπλέον, οι κεντρικές τράπεζες προτείνουν μια ακόμη πιο φιλική πολιτική για περισσότερο καιρό.

Με αυτά τα δεδομένα, η UBS προβλέπει ότι οι πραγματικές αποδόσεις σε μετρητά και ομόλογα υψηλής ποιότητας θα είναι αρνητικές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, ενώ τα πιστωτικά περιθώρια έχουν ενταθεί, η τράπεζα εξακολουθεί να βλέπει την αξία της πίστωσης ως μέσο δημιουργίας εισοδήματος.

Είναι κατάλληλη η συγκυρία για τις βιώσιμες επενδύσεις;

Εν ολίγοις, ναι. To momentum είναι θετικό για τις βιώσιμες επενδύσεις, καθώς οι κυβερνήσεις ενσωματώνουν την «πράσινη» ατζέντα στα σχέδια ανάκαμψής τους από την πανδημία.

Πάνω από 1 τρισ. δολάρια έχουν ήδη επενδυθεί σε αειφόρα επενδυτικά κεφάλαια, από 600 δισ. δολάρια μόλις πριν από 18 μήνες. Σύμφωνα με την UBS, τα βιώσιμα επενδυτικά προϊόντα έχουν καλύτερη οικονομικά απόδοση από τα συμβατικά ισοδύναμα προϊόντα σε ένα ευμετάβλητο αγοραστικό περιβάλλον.

Το focus στην αειφορία μπορεί επίσης να φέρει στην επιφάνεια ευκαιρίες σε καινοτόμες επιχειρήσεις -συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών που σχετίζονται με τη μετάβαση σε οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τη διαχείριση αποβλήτων και το μέλλον των τροφίμων.

Καταληκτικά, η ελβετική τράπεζα υπογραμμίζει πως οι βιώσιμες επενδύσεις είναι η προτιμώμενη λύση μας για ιδιωτικούς πελάτες της, που επενδύουν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αριστοτέλης Παππάς

Τελευταία τροποποίηση στις 18:47 - 11 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.